Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan Gökçeada Belediye tarafından işletilen Gökçeada Mezbahasında Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından gerçekleştirilen kesimlerle Gökçeada yetiştiricisinin kuzu ve oğlak satamama sorunu tarihe karışırken proje ile birlikte artan kesim fiyatları, ada yetiştiricisinin de yüzünü güldürdü.

Coğrafi işaret başvurusu için bugünlerde et analizi aşamaları yapılan Gökçeada Kuzusu ve Oğlağı, her geçen gün değerine değer katıyor.

BİRLİK'TEN YETİŞTİRİCİYE “SATIN ALMA” GARANTİSİ

Yılın ilk kesimleri ile Gökçeada’da Kuzu ve Oğlak kesimlerine start verdiklerini ve bu yıl ada yetiştiricisine destek olmak adına geçtiğimiz yıllardan daha çok kesim yapılacağını dile getiren Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Dr. Bekir Sıtkı Ayağ, “Gökçeada Kuzusu ve Gökçeada Oğlağı her geçen gün değerine değer katan bir marka olmaya devam ediyor. Birliğimizin ada yetiştiriciliğinde yapmış olduğu projeler yükselişte. Yapılan çalışmalar sayesinde; geçen yıla bakıldığında, bu yıl kilogram başına daha çok kazanacak olan Gökçeadalı yetiştiricimize Birlik olarak satın alma garantisi vermenin de mutluluğunu yaşıyoruz. Artan kesimler ve artan fiyatlarla Gökçeada yetiştiricisi bu yıla damga vuracak” dedi.

ET SATIŞ NOKTALARI ARTIYOR

Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak Gökçeada Kuzusu ve Oğlağı için hem zincir marketlerle anlaşmalar yapıldığının hem de internet üzerinden satışların başladığının altını çizen Dr. Ayağ, “Gökçeada Kuzusu ve Oğlağı eti çok fazla merak edilen ve talep alan bir ürün. Ülkemizin her yerinden merak edenlere hızlıca ulaşması için anlaşmalı olduğumuz zincir marketler ve şarküterilerin yanı sıra internet üzerinden satışlara da başladık. Daha çok talep, daha çok satış ve daha çok kazanç üçgeninde bu lezzetin markalaşmasını hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

GÖKÇEADA MARKALAŞARAK KAZANACAK

Tamamen kendi doğal ortamında yetişen, yüzde 100 doğal beslenen ve ada koşullarında stresten uzak yaşayan Gökçeada Kuzusu ve Oğlağı’nın kesilebilmesi için, sütten kesilen 5-6 aylık hayvanlar olması gerektiğini anlatan Dr. Ayağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugünlerde başlayan kesimler, Mayıs ayından itibaren artarak yıl sonuna kadar devam edecek. Hayvancılığımızın sigortası olarak gördüğümüz bu koyun-keçi ırkımızın vakti gelmeden kesilmesine asla müsaade etmemekle birlikte, kesim esnasında her türlü sağlık koşullarının sağlanmasına da önem vermekteyiz. Bu proje kapsamında hem Gökçeada Kuzusu ve Oğlağı’nı koruyarak markalaştırmak ve üretimin devamlılığını sağlamak hem de küçükbaş hayvancılıkla geçimini sağlayan yetiştiricilerimizin kırsalda kazanmalarına katkı sağlamak bizim için çok önemli.” Tahsin Tuna/Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi