BAKIRKÖY- Bakırköy’de bulunan Özel Ethica İncirli Hastanesi’nde 3,5 yıldır yardımcı sağlık personeli olarak çalışan Derya Koçak, hastane yönetimi tarafından ‘itaatsizlik’ ettiği gerekçesiyle işten çıkarıldı. Haksız yere işten çıkarıldığını söyleyen Koçak, hastane yönetiminin hem haklarını vermediğini hem de sicil kaydına eklenen ‘işe itaatsizlik’ nedeni ile geleceğinin de karartıldığını iddia ederek hastane önünde oturma eylemine başladı.

‘PERDE ARKASINDA BAŞKA BİR NEDEN VAR’

21 Mayıs’ta işten çıkarılan Derya Koçak, işine son verilmesi sonrası maruz kaldığı haksızlığa karşı mücadele etmek ve sesini duyurmak için çalıştığı hastanenin önünde başladığı oturma eylemini, haklarını geri alana kadar devam edeceğini söyledi. Eyleminin 9’uncu gününde olan Koçak, hastane yönetiminin işine son verme nedeninin ardında bambaşka bir olayın olduğunu anlattı.

‘O NE İSE SEN DE O’SUN’ CEVABI

Koçak, “Mart ayında nöbetçi olmadığım bir akşam hastaneye istismara uğrayan 20 aylık bir bebek gelmiş ve ölmüştü. Hastanede çalışan devlet doktorlarının kimliği ortaya çıkmasın, imzaları olmasın diye, durum yetkililere bildirilmemiş. Çalışma arkadaşlarımdan birisi durumu fark edince polise bildirdi ve işten ayrıldı. Arkadaşım yaşanan bu olayı vicdanı el vermediği için özel bir televizyona çıkıp anlattı. O işten çıktıktan sonra benim hem iş yükümü arttırdılar, hem de baskı uyguladılar. İki ay kadar bu baskılar devam etti. Sonrasında ise normal mesai saatimin bitişinde idare tarafından çağırılarak ‘işe itaatsizlik’ gerekçesi ile iş akdime son verildiği söylendi. “İşimi yapmadığım için değil, o kadının arkadaşı olduğum için işten çıkarıyorsunuz” dediğimde; insan kaynakları tarafından, ‘Evet, o neyse bizim gözümüzde sen de o’sun’ cevabını aldım” diyerek yaşadıklarını anlattı.

‘SİCİLİM BOZULDU, İŞ BULMAM ZORLAŞTI’

İşten çıkarıldıktan sonra hakkı olanın çok altında kıdem tazminatı aldığını, 3,5 senelik mesai ücretini de verilmediğini söyleyen Derya Koçak, ‘itaatsizlik’ gerekçesiyle işten çıkarıldığı için de işsizlik maaşı da alamadığını, söz konusu suçlamadan dolayı sicilinin bozulduğunu ve iş bulmasının zorlaştığını söyledi. 3,5 senedir neden mesai ücreti alamadığını ve neden böyle bir girişimde bulunmadığını da sorduğumuz Derya Koçak, “İşe başlarken mesai saatlerimiz karşılığında izin kullanacağımız söylendi. Bu şartla zaten işe başladım. Ama iş yoğunluğu, personel eksiği nedeni ile söz konusu izinleri kullanamadım. İşten çıkarıldığımda 80 saatlik bir mesaim olduğu söylendi bunun üzerinden bir ödeme yapıldı. 3,5 yıllık mesai saatim 80 saatin çok daha üzerinde” dedi.

EYLEMİNE DEVAM EDECEK

Koçak, oturma eylemine başladığından beri çevresinden büyük destek gördüğünü, hastane ücretini yüksek bulan ve ufak bir işlem için çeşitli testler yapılarak yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalan vatandaşların da kendisine destek olduğunu belirterek, işverenin de önce kendisini tehdit edip sonra uzlaşma teklifinde bulunduğunu söyledi. Uzlaşma sağlanamaması üzerine dava açtığını belirten Koçak, “Bakmakla yükümlü olduğum zihinsel engelli bir oğlum var. Hem hakkımı vermediler, hem de sicilime işlenen ‘işe itaatsizlik’ nedeni ile geleceğimi körelttiler” dedi. Haklarını alana kadar oturma eyleminden vazgeçmeyeceğini söyledi. Konuyla ilgili bilgi almak istediğimiz hastane yetkilileri ise basın bildirisi hazırladıklarını ve yakın bir zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi