Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy ve Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz’ın eşlik ettiği Havran gezisinde sırasıyla Kocaseyit anıt ve mezarı, Havran Kent Müzesi ve Terzizade Konağı gezildi. Burada hem Belediye Başkanı Ersoy ve Başkan Yardımcısı Yılmaz’dan hem de rehberlerden bilgi ilçe ve gezilen yapıların tarihi hakkında detaylı bilgiler alındı.

Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy

Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz

Havran ziyaretinin son durağı olan Terazidere Konağı’nda açıklamalarda bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz, Havran Belediyesi’nin dünyada 30 ülkede 252 şehrin üye olduğu Cittaslow (Sakin Şehir) turizm ağına başvurusunu gerçekleştirdiğini ve sonucu beklediğini aktardı.

“Biz Cittaslow (sakin şehir) denilen turizm ağına aday başvurumuzu gerçekleştirmiş, sonucunu bekleyen bir şehiriz.” ifadelerini kullanan Yılmaz Cittaslow’u ve adaylık sürecinin nasıl işlediğini şu sözlerle anlattı:

“Havran çok eski yıllara dayanan bir yerleşimi olan aynı zamanda öncü Kuvay-ı Milliyecilerin, tarihi eserlerinin, tescilli kültür varlıklarının bulunduğu bir şehir. Aynı zamanda Havran sakin bir şehir. Yani sosyal hayatın hala sokakta devam ettiği, dışarıdan göç almayan ancak kendi değerlerini bugüne kadar çok güzel bir şekilde korunmuş bir şehir. Bu değerleri restorasyonlar ile ortaya çıkarıyor, korunmasına yardımcı oluyoruz. Aynı zamanda turizme yönelik olarak da kullanılmasını sağlıyoruz. Eğer sakin şehir ünvanlı almayı başarırsak dünyadaki 30 ülkede 260 civarında şehrin sahip olduğu ağa ulaşacağız ve ciddi manada yabancı turist çekmeye başlayacağız.

“CİDDİ MANADA RAĞBET GÖRECEĞİMİZE DE İNANIYORUZ”

Sakin şehir uygulamasının turistleri ve turizm üzeri birazcık daha farklı kırsal turizm, butik oteller, yöresel yiyecekler arıyorlar ve Havran’da çok miktarda yöresel, doğal ürün söz konusu. O yüzden çok ciddi manada rağbet göreceğimize de inanıyoruz. Şu anda başvuru aşamasındayız.

“100 MİLYON KİŞİ İLE İFADE EDİLEN TURİST KİTLESİNE SAHİP”

Cittaslow’un Türkiye koordinatörü Seferihisar Belediyesi'ne başvurumuzu yakın bir zamanda yaptık. Bu süreç Avrupa Birliği üyeliği gibi işliyor. Avrupa Birliği delegasyonu da adaylığı başladığı andan itibaren bizden yatırımlarımızı, sakin şehir kriterlerini yerine getirmemizi istiyorlar. Yaklaşık 1 yıllık bir süreç olacak. Bu kriterleri yerine getirdiğimiz anda da sakin şehir unvanını alacağız.  Cittaslow’un dünya çapındaki internet sitesinde yer almış olacağız. Cittaslow da zaten oradaki sakin şehir listesine bakarak gezip dolaşan bir turist kitlesine sahip. Yaklaşık olarak 100 milyon kişi ile ifade edilen bir turist kitlesine sahip.” İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Terazizade Konağı

Havran Kent Müzesi Açıldı

Editör: Haber Merkezi