Geçmişte başkan yardımcısı olarak katıldığı ‘Akşam Çayı’ organizasyonlarına bu kez Belediye Başkanı olarak katılan Ömer Arısoy, vatandaşlara seçim öncesi vadettiklerini, gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirecekleri hakkında bilgi verdi, vatandaşların sorularına tek tek cevap verdi.

Gökalp Mahalle Muhtarı Celal Ertuğrul ve Ak Parti İlçe Başkanı Selami Delibalta’nın da Başkan Ömer Arısoy’a eşlik ettiği akşam çayında konuşan Arısoy, “47 yaşındayım. 10 yıl başkan yardımcılığı olmak üzere toplamda 15 sene Zeytinburnu Belediyesi’nde çalıştım. Adaylığımda da söylediğim her şeyi tartarak söyledim. Hiçbir şeyi oy almak için söylemedim” dedi.

Zeytinburnu’nun huzurlu ve büyük bir aile olduğunu ve vatandaşlarla muhabbet etmek ve kaynaşmayı derinleştirmek için geçmişten beri yapılan ‘Akşam Çayı’ programlarını Zeytinburnu’nun 15 mahallesinde sırasıyla yapacağını dile getirdi.

EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Zeytinburnu’nun en önemli gündem maddesinin kentsel dönüşüm olduğunu söyleyen Ömer Arısoy, öncelikle yaşanan süreci ve yapmayı düşündüklerini anlattı, sonrasında vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.

KUR’AN SİTESİ MART’TA BAŞLIYOR

Belediye olarak yapılması noktasında taahhüt ettikleri Kur’an Sitesi inşaatına en geç Mart başında inşaatın başlayacağını ve en kısa sürede yapılara hak sahiplerine teslim edileceğini belirtti.

TELSİZ MAHALLESİ İÇİN ANKARA’YA GİDİYOR

Telsiz Mahallesinin de dönüşüm için acil çözüm beklediğini ve bu mahalleyle ilgili de taahhütlerinin olduğunu söyleyen Arısoy, toplantının sabahında mahalle ile ilgili Ankara’ya gideceğini ve hayırlı haberlerle dönmeyi dilediğini belirtti.

BEŞTELSİZ İHALESİ 22 OCAK’TA

Beştelsiz Mahallesi’nin kentsel dönüşümüyle ilgili hazırlıkların bittiği müjdesini de veren Arısoy, TOKİ’nin 22 Ocak tarihinde ihaleye çıkacağını ve bu aşamaya gelmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

ASKERİ LOJMANLARIN YIKIM VE YAPIM İHALELERİ DE BELLİ

Askeri Lojmanların millet bahçesine dönüştürülmesi için yıkım ihalesinin teknik nedenler yüzünden iptal edildiğini, 17 Aralık’ta yıkım, 16 Ocak’ta da yapım ihalesinin yapılacağını söyleyerek, Millet Camii yapımı için de çalışmaların devam ettiğini söyledi. Daha öncesinde konut imarlı olan alana da rezerv konut alanı yapılacağını duyurduklarını belirtti.

400 ZEYTİNBURNU’LU VATANDAŞI İŞE YERLEŞTİRDİK

İlçenin en büyük sorunlardan birinin de işsizlik olduğunu seçim döneminde gördüklerini söyleyen Arısoy, seçimin hemen sonrasında hayata geçirdikleri Kariyer Merkezi aracılığı ile 400 civarında Zeytinburnu’lu vatandaşı işe yerleştirdiklerini ve çok mutlu olduğunu söyledi. Yakında kamu, özel sektör ve kuruluşları ile iş garantili bir programı hayata geçireceklerini ifade etti.

OKULLARIN TÜM TEMİZLİĞİNİ YAPIYORUZ

Okulların temizliği ile ilgili verdikleri sözün karşılığında da tüm okulların tuvalet ve ıslak zeminlerinin mekânlarını uygun hale getirdiklerini, tüm malzemelerini de okullara teslim ettiklerini ve kurdukları özel ekiple de tüm temizliklerini yaptıklarını söyledi.

KADINLARA ÖZEL PLATES

Kadınlara özel spor merkezi sözü verdiğini ve ilkini Gökalp Mahallesi’nde hayata geçirerek plates derslerine başlandığını, Mart ayına kadar da 2 tane daha kadınlar için plates merkezi açacaklarını ifade etti.

PARKLARA 110 KAMERA DAHA

Huzurlu ve güvenli bir Zeytinburnu için önceki dönem Belediye Başkanı Murat Aydın’la birlikte ilçenin muhtelif alanlarına kamera koyduklarını, 110 kamera daha park ve yeşil alanlara yerleştireceklerini belirterek, Emniyet Müdürlüğü Kent Yönetim Sistemine teslim edeceklerini ve Emniyet Müdürlüğü’nün ihtiyacına göre her yıl sayıyı arttıracaklarını belirtti.

ENGELLİ BİREYLERE HAVUZ

Engelli bireylerin havuz kullanımıyla ilgili talebin olduğunu ve buna da başladıklarını söyleyen Ömer Arısoy, önce Beştelsiz, sonra da Merkezefendi havuzunu engelli bireylerin kullanımına açtıklarını söyledi.

KAMPA GİTME ŞARTI ZEYTİNBURNULU OLMAK

Çanakkale Doğa ve Tarih Kampı’na yaz döneminde milli eğitim tarafından belirlenen Zeytinburnulu başarılı öğrencileri, sonrasında engelli ve ailelerini götürdüklerini, şimdilerde ise Zeytinburnu’nda oturan ve aile olan hemşerilerini düzenli olarak 80’li guruplar halinde götürdüklerini söyledi. Çanakkale kampına gitme talebinin çok olması notasında 80 kişiyi noter kanalıyla kura ile belirlediklerini, kura da çıkmayanları gelecek tura aktardıklarını belirtti.

TAAHHÜT ETTİKLERİ OKULLARLA İLGİLİ GELİŞMELER

Yıkılıp yapılması konusunda sponsorlar aracılığı ile taahhüt ettikleri Ayhan Şahenk Ortaokulu ve Fatma Süslügil İlkokulu ile ilgili sponsorların sözünde durmamasından dolayı aksaklıklar yaşandığını ve valiliğin gerekli yer tahsisi yaptığını, müteahhitlerin ise çalışmalara başladığını belirtti. Yine taahhüt ettikleri Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni teslim aldıklarında bir blokunun bittiğini, şimdilerde ise tüm bloklarının tamamlandığını ve takiplerinin devam ettiğini söyledi.

CEVAPSIZ SORU KALMAYACAK! DEDİ

Zeytinburnu’nun tüm mahallelerinde akşam çayı düzenleyeceklerini ve tüm sorunları not alarak tek tek cevaplayacağını söylen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “İsteyen herkes sözlü olarak istek ve taleplerini iletebilir. Birim müdürlerimiz ve başkan yardımcılarımız da burada. Cevapsız soru kalmayacak” dedi.

GELEN HERKESİN BAŞIMIN ÜSTÜNDE YERİ VAR

Özellikle CHP’li olduğunu söyleyen bazı vatandaşların da toplantıya katılmasından ve açık yüreklilikle tercihini söylemesinden dolayı memnuniyetin dile getiren Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Bir partiye mensubum ama belediye başkanı olduktan sonra yakamdaki rozetim çıkmıştır. Huzurunuza da belediye başkanı olarak çıktım. Seçim döneminde herkese eşit muamele edeceğimden kimsenin şüphesi olmasın. Zeytinburnu’nda oturan herkes, belediyenin hizmetini almaya hak kazanmıştır. Ben bu toplantıya İlçe Başkanımı davet ettim, birlikte geldim ama geri kalanının ilanı açıktır. Kim gelirse gelsin başımın üstünde yeri var” dedi.

HER ÇARŞAMBA SAAT 11:00’E KADAR SİZLERİ DİNLİYORUM

Kendisinin de Zeytinburnu’nda yaşadığını, halkın gittiği camiye gittiğini, halkın alış veriş yaptığı yerden alış verişini yaptığını söyleyen Arısoy, “Esnafa gidiyorum, kahvelere gidiyorum, eşim de mahallenin semt pazarına gidiyor. Ayaküstü belki soru soramıyorsunuz ama her Çarşamba saat 00:09 ila 11:00 arasında ben ve yardımcılarım makamda gelen hemşerilerimizi dinlemek için bekliyoruz” dedi.

SÖYLEDİĞİM HERŞEYİN ARKASINDAYIM

Vatandaşların sırayla soru sormasının ardından, tek tek not alarak gelen sorulara cevap veren Arısoy, şöyle devam etti. .

 “Seçim sürecinde tüm yerel gazeteler vaatlerimi yazdı. Kendilerine teşekkür ediyorum ve varsa tek bir eksik ya da fazla cümlem arkadaşlar burada, kayıtları da ortada.

Hiçbir şeyi sizden oy istemek için söylemedim. O gün ne dediysem bu günde arkasındayım. Şimdi seçtiniz ve hizmetkârınız olarak aynı şeyi söylüyorum.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ SORULARA CEVAP VERDİ

Belediyenin yada devletin 40-50 yıllık evimizi yıkıp yerine otoparklı depreme dayanıklı ev vereceği beklenti tamamen boştur. Bazı adaylar buna benzer şeyler söylediler ama ben ısrarla bu zor iştir ve bir maliyeti vardır dedim.

Benim böyle bir vaadim yok. Biz kimseye depreme dayanıksız binanı yıkıp yenisini yapacağız demedik, hatta kayıtlarda var bu bir ilçe belediyesinin boyutlarını aşan bir iş dedik. Böyle bir şeyin altından kalkılamaz, kalkılsaydı Murat Başkan yapardı.

Biz başlatılmış işler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürüyeceğiz. Belediye Başkanı olarak yapılacağını taahhüt ettiğimiz yerlerin dışında yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yeni bir yer tespiti yapacağız. Çünkü parayı verecek olan onlar. Muhtemelen belediye olarak en fazla bir bölgeye daha girebilir, en fazla 2 bin konut yapabiliriz. 2 bin konutta Zeytinburnu’nu dönüştürmez.

Ak Parti Hükümeti depremden sonra bir kanun çıkardı ve hala yürürlüktedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sertifika verdiği kuruluşlar riskli yapı kararı verir, karara karşılık bina yıkılırsa devlet 18 ay o binanın maliklerine kira yardımı yapıyor. Yeniden yapılması için gereken birçok harçtan da vaz geçiyor.

Bina maliklerinden bir tanesi bile riskli yapı ilan etse belediye yıkmak zorunda kalıyor. Malikler anlaşamazsa 3/2 çoğunluğu şart koşuyor.

Devlet 20 yılda kamu yapılarının tamamını güvenli hale getirdi, yani üzerine düşeni yaptı. Sıfır bir araba alıyoruz ve kontağı çevirdiğimiz anda değeri düşüyor. Sıfır aldığımız arabayı 5 yıl sonra sattığınızda, aynı arabanın yeni modelini alabiliyor muyuz? Evlerimizi de öyle düşünelim.

 Betonda her yıl eskiyen bir şey ve hele ki bina depreme dayanıklı yapılmamışsa zaten durum daha kötü. Yeni bir bedel ödemeden yeni bir bina sahibi olmanın imkânı yok.

Zeytinburnu’nun 20 yıllık geleceğidir diye ilk belediye meclis toplantısında kentsel dönüşüm müdürlüğü kurduk. Tek işi Kentsel Dönüşüm. Merak ettiğiniz her şeyi, tek işi dönüşüm olan müdürlüğümüze gelip sorabilirsiniz.

Belediyenin tek başına imar planı yapma yetkisi yok. Yönetmeliğe göre ilave her kat için yeşil alan ayırma zorunluluğu var. Yani belediye ya da encümenin çizdiği şekliyle olmuyor dönüşüm.

SEMT PAZARLARIYLA İLGİLİ SORULARA CEVAP VERDİ

Semt Pazarlarının kaldırılmasını isteyen bir vatandaşa da 47 yaşında olduğunu, 10 yıl Belediye Başkan yardımcılığı olmak üzere toplamda 15 yıl Zeytinburnu Belediyesi’nde çalıştığını ve bu güne kadar söylediği her şeyi tartarak söylediğini ifade eden Arısoy konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Söylediğim hiçbir şeyi oy almak için söylemedim. Göğsüm açık, alnım ak. Pazarları kaldıracağım diye bir cümlem olmadı. Semt Pazarları 2020 Zeytinburnu’na yakışmaz bunu kabul ediyorum. Merkezi Semt Pazarları da ne yazık ki iş yapamıyor, öncesinde denedik. Semtlerde yürüme mesafesinde pazarlara ihtiyaç var. Kentsel Dönüşüm doğru giderse otopark yapma zorunluluğu var ve benim hayalim bunların zemin katını biraz yüksek yapmak ve haftanın bir günü pazar olarak kullanmak. Seçim sürecinde de aynen böyle söyledim. Dediğimin de arkasındayım. Bu halen aklımda olan ve arkadaşlarımla da paylaştığım bir düşüncedir.  

SOSYAL MESELELER YIRTTIM, ATTIMLA OLMAZ

Birde pazarcı esnafı diye bir meselemiz var. Onları nereye atıyoruz. Yıllardır ekmek yiyorlar. Hanımım dâhil pazardan alış veriş yapan bir kitlemiz var bizim Zeytinburnu’nda. Sosyal meseleler yırttım, attım demekle olacak işler değil.

Gürültülü satış konusunda Zabıta Müdürümü uyarıyorum. Pazarlar da sınırlara uyacak. Müdahale edecek, gerekirse cezasını yazacak.

İBB’DE İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER SORDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden çıkarılan işçilerle ilgili sorulan sorulara da cevap veren Ömer Arısoy, “Cumhurbaşkanı işten atılanları alması için Ekrem İmamoğlu’na talimat veremez mi?” sorusuna da;

“Cumhurbaşkanı bu devletin başıdır. Biz belediyeler de kanunlar çerçevesinde iş yapmakla yükümlüyüz. Merkezi hükümette bizi denetlemekle yükümlüdür. Benim açımdan Cumhurbaşkanımızın talimatı elbette talimattır ama İBB’yi yönetmek gibi bir yetki ve sorumluluğu yoktur. Cumhurbaşkanı talimat versin alsın diye bir şey yok.

İBB’de işten atılanlarla ilgili bir komisyon kuruldu. İBB’de işten atılan personel sayısı 3 bin 299 kişi şirketlerden, 101 kişi İBB’den, 2 bin 85 kişi İSMEK’ten, 350 kişi de İSKİ’den olmak üzere toplam 5 bin 800 kişi işten çıkarılmıştır. Cumhurbaşkanının bunları işe geri aldırma yetkisi yoktur.

MÜLTECİ SORUNU HAKKINDA DA KONUŞTU

Ankara’dan gelen bir kardeşiniz olarak tüm gücümü Zeytinburnu için kullanacağımı söylemiştim. Zeytinburnu bu gün en çok sınır dışı işlemi yapan ilçedir, hatta bu konuda şampiyonuz Türkiye’nin rekoru bizde. 

Türkiye, en büyük kara komşuyla ilgili büyük bir insanlık sınavını tüm dünyaya verdi. Derdimiz burada huzurumuzu ve asayişimizi bozan yabancılara karşıdır. Zeytinburnu’nda büyük bir normalleşme olduğunu kabul edelim. İlçedeki tüm yabancı dilde yazan tabelaları Türkçeleştirdik. Tabelanın yüzde 75’i Türkçe, yüzde 25’i yabancı olabiliyor. Birçok yabancı kendi dilinde yazmadı bile.

Gelenlerin hepsinin dönmeyeceğini kabul etmek lazım. Dolayısı ile işinde gücünde insanlarla iyi komşuluk kurmamız, bu büyük insanlık dersine halel getirecek bir tutum içinde olmamamız lazım.

Bazı mal sahipleri evlerini günü birlik konaklamalar için kiraya veriyor. Buraları emniyet, kaymakamlık ve bakanlık birimleri geziyor ve mühürlüyor.

MUHALİF MECLİS ÜYELERİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Eskiden mühürleme işlemini sınırlı yapabiliyorduk ama ilçe meclisimizden aldığımız oy birliği kararı ile 3 ay boyunca mühürlü tutabiliyoruz. Böylece günü birlik kiraya verme işlemi ciddi anlamda kısıtlanıyorlar”

Yabancı eleman çalıştıran işverenlerin Peki biz ne olacağız” sorusuna da, “denge sağlanacak” diye cevap veren Arısoy,

“Kariyer merkezimiz hizmetinizdedir. İş arayanlarla, eleman arayanları buluşturalım. Bizim işine gücüne giden, ikamet izni olan insanlarla bir derdimiz yok. Ama sayının çok olması, kadınlarımızın ve çocuklarımızın sokağa çıkmasına engeldi. Şimdi normale döndü, daha da iyi olacağız.

BUZ PİSTİ İHALESİ 14 OCAK’TA

Buz pisti ihalesini 14 Ocak’ta yapacaklarını ve yeni bir ek kaynak gerektiğini ve projeyi yeniden revize ettikleri için biraz vakit aldığını söyleyen Arısoy, 2020 sonunda buz pistini hazır etmeyi hayal ettiklerini belirtti.  

GENÇLERE GRENBOX STÜDYOSU

Gençlik merkezi binasının tefrişinin sürdüğünü ve onlara GreenBox Stüdyosu kurma sözünün olduğunu söyleyen Arısoy, kaynak ayarladıkları anda hayata geçireceklerini söyledi.

AKDEM’İN KAPASİTESİ ARTTIRILACAK

AKDEM’in çalışma kapasitesini arttırılacaklarını, engellilerle ilgili yapılacak her çalışmanın yetersiz alacağını ama öteden beri Zeytinburnu’nda engelliler için yapılan çalışmaların örmek olduğunu söyleyerek, daha iyisini yapmak için çalıştıklarını belirtti.

SOKAK HAYVANLARIYLA İLGİLİ HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR

Sokak Hayvanları için de yaklaşık 20 yıl önce açılan barınağın yetersiz kaldığını ve onunla ilgili çalışmaları da hızlandıracaklarını, hazırlıklarını yaptıklarını ama olgunlaşmadan açıklamayacağını belirtti.

Işıklandırma ile ilgili taleplere de BEDAŞ’a iletmek için de not aldı.

AMATÖR SPOR KULÜPLERİNE DESTEK VEREN İLK BEŞTEYİZ

Zeytinburnu Belediye’sinin İstanbul’da amatör spor kulüplerine destek bakımından ilk beşe giren belediye olduğunu söyleyen Ömer Arısoy, bir çocuğun spor eğitimi almasının kurtulması anlamına geldiğini söyledi. Mahallerde amatör spor kulüplerine destek veren başkan ve yönetimlerine teşekkür etti.

MARMARAY’IN ÇEVRESİ ARTIK İBB’DE

Marmaray’ın üzerinin kapatılması meselesi Murat Aydın’ın uzun uzun uğraştığı ve mücadele ettiği bir işti. İhalesini yaptırdık. Fakat bu dakikadan sonra işin sahibi ve sorumlusu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin dir. Murat Başkana Marmaray’ın üzeri kapatılarak Zeytinburnu hiç olmayan bir alandan yeşil alan kazandırdı. Çünkü orası tren yoluydu ve genişletildi. Ulaştırma Bakanlığının bütün bürokratları karşı çıktı ama o gitti geldi ve sonunda yaptı. Bundan sonrası İBB’nin işidir.

İSTANBUL’UN TAKDİRİ BAŞIMIZIN ÜZERİNEDİR

Ben huzurunuza Cumhur İttifakının adayı olarak geldiğim zaman, İBB’yi de Cumhur ittifakının kazacağını umut ediyor hatta İBB’nin daha garanti oluğunu sanıyordum. Hemşerilerimizin ve İstanbulluların takdiri başımızın üstünedir. Adaylığımdaki ilanlarımın yer aldığı kataloğun üzerinde parti logosu olduğu için getirmedim. Hangi hususu ilçe belediyesi olarak, hangi hususu İBB olarak taahhüt ettiğimiz son derece açıktır.

HAZIR PROJELERİMİZİ İBB BAŞKANIMIZA SUNACAĞIZ

İBB de yıkılan kapalı spor salonunun projesi hazır. Önerimiz yıkılan kapalı spor salonu, yüzme havuzu büyük bir otopark ve üzerine büyük bir Zeytinburnu Stadı’dır. Projesi hazır, sadece ihale edilecek o da İBB’den yapılacak.

İlçeleri teker teker gezen İBB Başkanımız buraya gelince bizim Binali beyle yapacağımızı söylediğimiz ve Zeytinburnu’nun ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz hazır projeleri kendisine söyleyeceğiz. Yaparsa teşekkür edeceğiz, yapmazsa şikâyet edeceğiz. Hazır projelerimizin bir tanesi Zeytinburnu Stadı, diğeri tramvayın yer altına alınması. Ayrıca yerleri hazır olan 10 bin otopark taahhüt etmişti Binali Bey. Bizimle birlikte de birisi Beştelsiz, diğeri Sümer Mahallesinde olmak üzere iki havuz sözümüz vardı. Bunlar İBB ile taahhüdümüzdü.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi