İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı meclis toplantısında Sarıyer Belediyesi’nin imar ıslah planları ile Sarıyerlinin yıllardır beklediği tapu sorunun çözüme kavuşturulmasını da içeren gündem maddesi ele alındı. Yüzlerce Sarıyerli, yıllarca süren imar sorunlarının çözüme kavuşması umuduyla meclis toplantısının yapıldığı İBB’nin Vezneciler’deki hizmet binasının önünde gelecek iyi haberi bekledi.

Sarıyer’de yaklaşık 250 bin kişiyi ilgilendiren, kangren olan tapu sorununun çözümü ile ilgili konuşmasını yapan Şükrü Genç, “’Boğazda imar ıslah planı yapmak hukuka aykırıdır’ şeklinde söylemler var. Bunlar doğru değil. Anayasa Mahkemesi’nin ‘Boğazda imar ıslah planı uygulanamaz’ dediği alanlar sahil şeridi ve ön görünüm bölgesidir. Bu konu iyi incelenmeli. Geçmişteki Danıştay kararlarını incelediğimizde ‘Sahil şeridi ve öngörünüm yapılaşmaya kapalıdır. Ancak etkilenme ve geri görünüm bölgelerinde böyle bir sınırlandırma mümkün değildir’ ibarelerini görebiliyoruz. Dolayısıyla bizim hazırladığımız imar ıslah planlarında hukuka aykırılık söz konusu değildir” dedi.

TEK DERDİMİZ BU HALK DAHA FAZLA ÜZÜLMESİN

Mülkiyet sorununu çözüme kavuşturmada Belediye Başkanı sorumluluğunun yanında Sarıyer’de yaşayan bir vatandaş olarak da sorumluluk duyduğunu belirten Şükrü Genç, İBB Meclisi’nden taleplerini şöyle sıraladı:

1) Mülkiyet sorununu çözmekten başka bir amacı olmayan, sadece restorasyon planına altlık oluşturması için hazırlanan, tüm uygulama sorumluluğu tarafımızca alınacak olan İBB Meclisi’ne ilettiğimiz imar ıslah planlarının kabul edilmesi.

2) 2981 sayılı yasanın çıkarılan imar barışı sürecine dahil edilmesi.

3) Bu işlemler tamamlandıktan sonra Sarıyer’de yaşayan, nüfusa ve fiziki duruma uygun, güncel donatı standartlarını sağlayacak uygulanabilir bir plan elde edilebilmesi için, yürürlükteki 1/5000 ve 1/1000 ölçekteki imar planı revizyonunun bir an önce başlaması.”

AK PARTİLİ ÜYE: “ÇÖZÜM YOK”

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in konuşmasından sonra AK Parti İBB Meclis Üyesi Sibgetullah Şahin aynı konuyla ilgili konuşma yapmak için kürsüye çıktı. 2981 sayılı yasanın Sarıyer’deki gecekondulara çözüm olamayacağını belirten Şahin, kanunların yanlış yorumlandığını söyledi. Bu sözler üzerine yanıt hakkını kullanan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Yasaların halktan yana kullanılması gerektiğini ısrarla söylüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. İBB Meclisi binlerce Sarıyerlinin umudu olan imar ıslah planlarını reddetti. İBB binası önünde bekleyen Sarıyerliler ret kararını protesto etti.

NE OLMUŞTU?

Sarıyer Belediyesi, binlerce kişiyi ilgilendiren tapu sorununun çözümü için 2981 sayılı yasa çerçevesinde gecekondu mahallelerinin imar ıslah planlarını hazırladı. Planlar, Sarıyer Belediye Meclisi’nden geçirilmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmişti. Planların Meclis gündemine alınması beklenirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Dairesi, Meclis Kanunu’nun 14. maddesini gerekçe göstererek tüm imar ıslah planlarını Büyükşehir Meclisi’ne göndermeden Sarıyer Belediyesi’ne iade etti. Karara tepki gösteren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 25 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen bilgilendirme toplantısında “Mülkiyet sorununu çözmek boynumun borcudur’’ demiş ve konuyu yargıya taşımıştı. Planların iade edilmesi üzerine Sarıyer Belediyesi’nin açtığı davada karar İBB aleyhine çıkınca İBB’nin başvurduğu Bölge İdare Mahkemesi bu kararı bozmuş ve binlerce Sarıyerli davaya ‘müdahil’ olmak için mahkeme kapısına akın etmişti.

Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi