Ak Parti’nin oylarıyla 5 binlik planları yasallaştıran Marmara Forum’la ilgili yeni bir protokol yapma yolunun da açıldığı mahkeme kararı sonrası, yeni İBB yönetimin nasıl bir yol izleyeceği de merak konusu oldu.

Marmara Forum AVM’nin kaçak alanlarını yasallaştıran imar plan değişikliğine itiraz eden dönemin İBB’li Bakırköy Belediye Meclis üyesi Taner Kazanoğlu, hem binlik, hem de beş binlik planlara itiraz etmiş ve mahkemeye taşımıştı. 

HAKKANİYETLİ BİR PROTOKOL YAPILMASININ ÖNÜ AÇILDI

İstinaf Mahkemesi’nin aldığı kararın ardından konuya ilişkin düşüncelerini sorduğumuz CHP’li Avukat Taner Kazanoğlu, İBB’nin o dönemde Ak Parti iktidarında olduğunu hatırlatarak, alınan mahkeme kararı sonrası CHP’li yeni İBB yönetiminin hakkaniyetli bir protokol yapmasının önünün de açıldığını ifade etti.

Söz konusu kaçak AVM’ye baştan beri karşı olduklarını, 2008 yılında temelleri dahi atılmadan imar planına aykırılık nedeniyle mühürlendiğini, yeni bir yapı tadil tutanağı düzenlenerek 2009’da temellerinin atıldığını, hizmete açıldığı 2011’den sonrada belediyenin kullanımına verilmesi gereken alanları terk etmediği için de 2015’te yeniden mühürlendiğini söyledi. Kazanoğlu, “Ne yazık ki 11 yıldır hikayesi bitmeyen AVM’nin yıkılma ihtimalinin olmadığını, yapılan uygulamalardan da açıkça görüyoruz” dedi.

TEK TALEBİM BELEDİYEMİZE 10 BİN METREKARE YER VERİLMESİYDİ

Marmara Forum AVM’ye olan tepkisini “Çöpünü, trafiğini, yoğunluğunu kısacası her türlü eziyetini çektiği halde Bakırköy halkına hiçbir faydası olmayan yer” diyerek dile getiren CHP’li Kazanoğlu, “Mademki buranın yıkılması gibi bir ihtimal yok, benim de bu davadaki tek talebim; kendisi için 33 bin metrekare yer alan İBB’nin belediyemize de 10 bin metrekare yer vermesiydi” diyerek devam etti.

BAKIRKÖY’E OLAN BORCUMUZUDA ÖDEMİŞ OLURUZ

İptal edilen imar plan değişikliği kararının ardından dönemin AKP’li İBB yönetimi ile Marmara Forum AVM’nin sahibi Multi Emlak Geliştirme Yatırım Şirketi arasındaki protokolün de boşa düştüğünü söyleyen Kazanoğlu, yeni İBB yönetiminin de yapılan tartışmalı protokole itiraz ederek yeni protokol yapma şansının doğduğunu belirtti. “İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’ndan beklentim, yeni bir protokol yaparak Bakırköy halkına da hak ettiğini vermesi. Hem böylece yıllardır siyasi tercihinden dolayı cezalandırılan Bakırköy’e olan borcumuzu azda olsa ödemiş oluruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

2016 yılının Mart ayında İBB tarafından Marmara Forum’un onanan 5 binlik planları neticesinde gözler binlik planlara çevrilmiş, 2016 yılı Nisan ayı Bakırköy Belediye Meclisi’nde CHP İBB Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Taner Kazanoğlu, “İBB’ye verilen 100 milyon dolar, kurumsal rüşvettir” diyerek, bir anlamda yasallaştırılan Marmara Forum AVM’nin 1/1000’lik uygulama planlarını gurup kararıyla reddettiklerini söylemişti.

İBB’YE MÜLK, HER TÜRLÜ EZİYETİNİ ÇEKEN BAKIRKÖY’E 2.7 MİLYON EURO

Konuyu İBB Meclisi’ne taşıyarak hem ilçe hem de büyükşehirde itirazlarını dile getiren Kazanoğlu, Marmara Forum AVM yönetimi Multi Otuzbeş İnşaat A.Ş’nin 33 bin 136 metrekarelik ofis alanı ile Metro İstasyonu bitişiğindeki 16 bin metrekarelik arsanın mülkiyetini İBB’ye bağışladığını, her türlü eziyetini çeken Bakırköy Belediyesine ise 2.7 milyon euro bir bedelle binlik planlarına imar affı getirilmesinin istendiğini ifade ederek, “Hukuk Komisyonu ve Cumhuriyet Halk Partisi Gurubu olarak karara hayır diyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

İMAR AFFI, BAKANLAR KURULU VE TBMM KARARI İLE ÇIKAR

Dönemin İBB yönetimin kurumsal rüşvet alarak Marmara Forum AVM’yi yasal hale getirmeye çalıştığını da iddia eden Avukat Taner Kazanoğlu, İmar Affı’nın da hukuken Bakanlar Kurulu ve TBMM kararı ile çıkarılabileceğini hatırlatmış, İBB’li Meclis Üyeleri Hüseyin Sağ ve S. Nadir Ataman’ın da imzasıyla konuyu istinaf mahkemesine taşımıştı.

Sürecin sonunda zaten Bakanlar Kurulu kararı ile imar affı çıktığının altını çizen ve Marmara Forum’un bu hakkını da kaybettiğini söyleyen Kazanoğlu, iptal edilen imar planları sonrası Marmara Forum AVM tarafından İBB’ye verilen ve ek hizmet binası olarak kullanılan alanın plansız kaldığını söyleyerek, “Böylece yeni yönetimin de mevcut protokole itiraz etme hakkı doğdu. Yeniden yapılacak protokol ile hem İBB, hem de Bakırköy Belediyesi gerçek hakkını alabilir” dedi.

ŞİRKETE KALAN 100 BİN METREKARE ALAN KURTARILABİLİR

İmar planındaki sıkıntıların giderilmesini isteyen AVM yönetiminin 2015’te Büyükşehir Belediyesi’ne AVM alanındaki arsalardan hisse teklif ettiğini, ayrıca Bakırköy Adliyesi’nin üst tarafında açık otopark olarak kullanılan 16 dönüm araziyi de bedelsiz vermeyi taahhüt ettiğini söyleyen Kazanoğlu, “Dönemin Belediye Başkanı Kadir Tokbaş önce teşekkür ederek teklifi iade etti, gerçeği fark edince isyan etti” dedi.

Sonrasında yapılan protokolle AVM alanındaki 100 bin metrekarelik arsa hissesinin şirkete kaldığını belirterek konuşmasına son veren Kazanoğlu, yapılacak yeni protokolle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’unun hem o dönemde şirkete kalan 100 bin metrekarelik alanı alabileceğini, hem de Bakırköy Belediyesi’nin hak mağduriyetini ortadan kaldırabileceğini belirtti. 

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi