İstanbul Büyükşehir Belediyesi yan kuruluşu olan İstanbul Gaz Dağıtım ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ) yetkililerinin İstanbul’da doğalgaz zehirlenmesi konusunda ne tür önlemler aldığı konulu önerge İBB Ocak ayı meclis toplantısında oy birliği ile başkanlık makamına havale edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bahçelievler Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter’in hazırladığı, CHP İBB Meclis Üyeleri Seyitali Aydoğmuş, Hasan Tapan, Ayşegül Okumuş Görgü, Musa Keleş ile Muzaffer Şahin’in de imzaladığı önergede İGDAŞ görevlilerine, hanelere fatura bırakırken gerekli kontrolleri yapması yetkisinin verilmesi de istendi.



‘İGDAŞ YETKİLİLERİNE GÖREVLERİ HATIRLATILMALI’

Doğalgaz zehirlenmelerinin önüne geçilmesi, gerekli uyarı ve ikazların yapılması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi olan İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ) yetkililerine görev ve sorumlulukların hatırlatılması hakkındaki önergede şu ifadelere yer verildi:
“Kış ve soğuk hava şartlarının kendisini gösterdiği bu günlerde; rüzgar, fırtına ve yoğun yağışların yaşandığı ve ileriki aylarda daha da yaşanacağı malumdur. Olası doğalgaz zehirlenmesi sonucu ölüm ve yaralanmaların olmaması için gerekli uyarılar, ikazlar ve çalışmaların yapılması ve gözden geçirilmesi elzem olmuştur. Doğalgaz zehirlenmelerinden geçen yıllarda yaşanan acıların yaşanmaması için İGDAŞ yetkilileri ve İtfaiye yetkililerinin görev ve sorumluluklarının hatırlatılmasını istiyoruz.



‘FATURA BIRAKAN YETKİLİ KONTROL YETKİLİSİ DE OLABİLİR’

Doğalgaz zehirlenmelerinin başlıca nedenlerinin doğalgaz tesisatına kaçak olarak şofben bağlanılması, baca bağlantısının uygunsuz bir şekilde yapılması ve doğalgaz tahliye menfezlerinin olmaması sonucu olduğu da aşikardır ve biliniyor. Bu sorunlara karşı başta İGDAŞ, Belediye ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin önlem alması gerektiği de bilinmektedir. Önerimiz ve uyarımız şudur; Malum her ay düzenli olarak evlere fatura bırakılıyor, fatura bırakılırken bir gözle kontrol yapılsa, durum nedir, diye bakılırsa bu tür olayların önüne geçilebilir. Fatura bırakan görevlinin kontrol etmesi sonucu özellikle yoksul semtlerde ve evlerde meydana gelen doğalgaz zehirlenmelerinin önüne geçilebilir kanaatindeyiz. Eğer o evde doğalgaz tahliye menfezi yoksa bunu fatura bırakan görevli rahatlıkla görebilir vekontrol edebilir veya bu yetki verilebilir. Doğalgaz yetkileri bu durumu düşünmek zorundadır.”



‘YAPILAN DENETİMLER NELERDİR?’

Önergede şu soruların başkanlık makamınca yanıtlanması istendi:

“Gerek İGDAŞ yetkilileri gerekse İtfaiye yetkilileri olası doğalgaz zehirlenmesi sonucu ölüm ve yaralanmaların olmaması için gerekli uyarıları ve ikazları ve çalışmaları yapmışlar mıdır?, Bu tür çalışmaların yapılması için özellikle yoksul semtlerde ve evlerde denetim yapmışlar mıdır? Durumları gözden geçirmişler midir?, Gerek İGDAŞ yetkilileri gerekse İtfaiye yetkilileri doğalgaz zehirlenmelerinin başlıca nedenleri olan; doğalgaz tesisatına kaçak olarak şofben bağlanılması, baca bağlantısının uygunsuz bir şekilde yapılması ve doğalgaz tahliye menfezlerinin olup olmadığı kontrollerini ve denetimlerini yapmışlar mıdır? Gerekli uyarıları ve ikazları yapmışlar mıdır?, Eğer denetim ve kontrolleri yapmışlarsa denetimler sonucu tespit edilen menfi durumlar var mıdır? Varsa nedir? Olumsuz durumlar sonucunda yapılan adli ve idari işlemler  var mıdır, nelerdir?

Önergemizin başkanlık makamına havalesini arz ederiz.

Fidan Uğur-Kent Yaşam 
 

Editör: Haber Merkezi