Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan ve SERKA Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Doç.Dr. Hüsnü Kapu’dan oluşan heyetin İstanbul’da organize ettiği toplantı, çok sayıda yatırımcının katılımıyla gerçekleşti.
Yatırım-Destek Hamlesi kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 23 kenti kapsayan cazibe merkezlerinin TRA2 Bölgesiyle ilgili Iğdır ayağını yatırımcıya anlatmak adına İstanbul Florya’da düzenlenen yemekli toplantıda, özellikle OSB bölgesindeki imkanlar anlatıldı. Iğdır Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan’ın IOSB’deki yatırımları ve sonrasını slayt eşliğinde tek tek ve tüm detaylarıyla aktarmasıyla başlayan toplantı, SERKA Genel Müdürü Hüsnü Kapu’nun mevzuat hakkındaki detaylı bilgi vermesiyle devam etti.




    

Arslan: Gerçek yatırımcıya her türlü olanak var
Iğdır Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan, gerçekleştirdiği sunumda, hükümetin kararıyla cazibe merkezi iller arasında yer alan ve OSB’siyle ilk sıralarda bulunan Iğdır’a gerçek anlamda yatırım yapmak isteyenler için hertürlü imkanın verildiğini belirtti.
 
KAPU: ÜRETİM VE İSTİHDAM ÖNCELİĞİMİZDİR
SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 23 kenti kapsayan Cazibe Merkezleri Programı’nın Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandığını ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Cazibe Merkezleri Programı’nın Kalkınma Bakanlığı tarafından koordine edileceğini belirten Kapu, uygulama, denetim ve gözetimden bakanlığın sorumlu olacağını ifade ederek, şunları söyledi:
“Kalkınma Bankası, Yatırım ve Üretim Destek Paketi Kapsamında; danışmanlık hizmetleri desteği, bedelsiz yatırım yeri tahsisi desteği, anahtar teslim fabrika binası yapım desteği, sıfır faizli yatırım kredisi desteği, işletme kredisi desteği, üretim tesislerini taşıma desteği ile çağrı merkezi yatırım ve işletme desteği verecek.”




      
PROGRAMIN ÖNCELİK KRİTERLERİ
Kapu, desteklenecek yatırımlara ilişkin öncelik kriterlerini de şöyle sıraladı:
“Program kapsamında imalat, sanayi sektörleri ile çağrı merkezi sektörü desteklenecektir. Yatırım, yapılabilir ve sürdürülebilir bir projeye dayanacak, illerde ve bölgelerde arz ve talep dengesi gözetilerek atıl kapasiteoluşturulmayacak. Yatırımlarda asgari 30 kişilik istihdamşartı (çağrı merkezleri için 200 kişi), proje ile ilgili alanda tecrübe sahibi olmak, organize sanayi bölgesindebulunması, yerli makine/teçhizat kullanımı, yerli teknoloji kullanımı, yatırımın ileri geri bağlantıları ile diğer alt sektörleri tetikleyecek nitelikteolması, ihracattaahhüdünün olması, yatırımın asgari yüzde 30 oranında öz kaynaklagerçekleştirilmesi ve desteğin öz kaynak ile orantılı kullandırılması gibi kriterlere öncelik verilecektir.”




                          
ALPMAN:IĞDIR EN ŞANSLI İL
Düzenlenen tanıtım ve bilgilendirme toplantısında katılımcıların sorularını tek tek yanıtlayan Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, “Hükümet tarafından cazibe merkezi iller arasına alınan Iğdır’a istihdam alanı yaratmak adınaşahsen ben geceli gündüzlü ilgilenmekteyim. OSB’deki yatırımcılarımızı tek tek ziyaret ederek varsa sorunlarını yerinde görmekle beraber, daha neler yapabileceğimizi de yine yerinde üreticilerimizle konuşuyoruz. Tüm bunların yanı sıra, Ticaret Odası Başkanımızla ve SERKA yetkililerimizle de sürekli görüşmeler yaparak Doğu Anadolu’nun en donanımlı OSB’si olarak yatırımcılarımıza daha nasıl imkanlar sunabileceğimizi konuşmaktayız.Yatırım yapmak isteyenler bu fırsatı kaçırmamalı.Iğdır yatırımcı adına en şanslı il konumundadır” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi