İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tamamlandığında dünyanın tek bir alanda kurulu çöp gazından enerji üretecek en büyük projesi olacak Seymen Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisi 1. Etabı’nın açılışını yaptı. Şu anda 90 bin hanenin elektriğinin Seymen’den karşılandığı bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Tam kapasiteye ulaştığında, o 90 bin hane, 465 bin hanenin elektrik tüketimine karşılık gelmiş olacak. Yani bu 60 milyon ağaç demek, 2 milyon 300 bin aracın trafikten çıkması demek” dedi.

“BU TAAHHÜDÜN ALTINDA İMZAMIZ DURUYOR”

“Seymen’deki tesisin önemini üstüne basa basa, rakamları vere vere anlatıyorum ki; bu tür tesisler, zihnimizden hiç çıkmasın, ülkemizin önceliklerine dair hamlelerde mutlaka yer bulsun” diyen İmamoğlu, “Bu tavır, paramızın, sermayemizin iyi kullanılması, doğru yatırımlara yönlendirilmesi, kalıcı değerler oluşturulması, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik zorluktan çıkışta uygulayabileceğimiz çok önemli bir reçetedir. İstanbul’da, bütün bu prensiplere uygun bir şekilde hareket edeceğimizi taahhüt etmiştik. Bu taahhüdün altında imzamız duruyor. Görevimizin her anında da bundan asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HAYATİ KONULAR”

Dünyanın ana gündem maddelerinin başında çevrenin geldiğini kaydeden İmamoğlu, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi kavramların en önemli hayati konular olduğuna vurgu yaptı. Bilim insanlarının dünyanın bu kötü gidişine dönük uyarılarının dikkate alınması gerektiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Bugünün dünyasında, bana göre en büyük vatanseverlik, çevreci kimliğidir. Bu çok kıymetli. Eğer çocuklarınızı, hayatınızı, geleceğinizi, yaşamınızı düşünüyor ve vatanınızı çok seviyorsanız, en büyük vatanseverliğin gerçek anlamda çevrecilik olduğunu asla ve asla unutmamalısınız” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı “Çevresel Göstergeler Raporu”nda yer alan bilgilerin bazılarını paylaşan İmamoğlu, “Ne yazık ki Türkiye’mizde, havamız ve sularımız kirlidir. Su kıtlığı da ne yazık ki, iklim değişikliği ve verdiğimiz tahribattan dolayı, ülkemiz adına kapıdadır. Özellikle tarım ilacı kullanımı çok ciddi rakamlara ulaşmaktadır. Ormanlarımız ve endemik türlerin nasıl azaldığını hepimiz gün gün duyuyor, biliyor ve takip ediyoruz. Bu tehlikeli gidişe rağmen, ülkemizde çevre koruma harcamaları, bırakın istenilen oranda artmayı, ne yazık ki azalmaktadır” diye konuştu.

“BAZI VERİLERE BAKTIĞIMIZDA ‘İHANET’ GÖRÜYORUZ”

Çevre kirliliği ve dünyayı bekleyen tehlikelerle ilgili detaylı rakamlar paylaşan İmamoğlu, tablonun “çok acı” olduğu uyarısında bulundu. Tablonun, “vurdumduymazlıkla paralel” işlediğini belirten İmamoğlu, “Bu, her birimizin belediye başkanı, yöneticiler, hükümet yetkilileri siyasiler; her birimizin ana sorumluluğu ve dile getirmek zorunda olduğumuz unsurlardır.  Bu sorumluluğun tersine, bazı verilere baktığımızda, ihanetle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Bu ülkede ve bu aziz şehirde, özellikle son 15 yılda yaşanan çevreye karşı kötü tavırlar, kötü uygulamalar ne yazık ki ihanet diyeceğimiz tavırlar oluşmuştur.  Özellikle görev başına geldiğimiz günden beri, her zaman, her noktada söylediğimiz gibi, her konumuzdan birinin çevre olduğunu hatırlatmamız onun için değerlidir.  Onun için yeşil, adil ve yaratıcı bir kent konumlandırması yaparken, yeşil kavramını birinci sıraya koymamız bundandır. Bunun için yeşil alanları açmaya, geliştirmeye kıymet veriyoruz” şeklinde konuştu.

“KANAL İSTANBUL DEĞİL, BU TARZ YATIRIMLAR LAZIM”

Türkiye’nin, petrole ve doğal gaza bağımlı bir ülke olduğunu aktaran İmamoğlu, “Bu tür yatırımların, bu bağımlılığı azalttığını, gerçekten ne kadar milli ve değerli unsular taşıdığının da altını çizmek gerekir. Tam da bu nedenlerden dolayı, sadece İstanbul'da değil, bu tarz tesislerin bütün Türkiye'ye yaygınlaşması kıymetlidir. Bıkmadan, usanmadan söylemeye devam edeceğimiz bir husus var. İşte tam da böyle verimli işler, böyle verimli projeler hem İstanbul'umuza hem Türkiye'mize inanılmaz değer katacak işler varken, bu tarz projeler varken, Kanal İstanbul adlı, İstanbul'a tümüyle gereksiz, lüzumsuz, Türkiye'nin gündemini işgal eden ve de İstanbul'un çevresine ihanet edecek bir projeye kaynak ayıracağımıza, İstanbul'a hizmet edecek, insanına hizmet edecek, ülkemize hizmet edecek projelere kaynak ayrılmasının da altını burada çizerek, vatandaşlarımıza bunu duyurmak isterim” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN YILMAZ: “SİLİVRİ’NİN HAKKINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Enerji üretimine başlayan tesisle ilgili değerlendirmelerde bulunan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Seymen Katı Atık Tesisinden kaynaklanan çevresel sorunlar ve koku sorunları Silivri’de yaşayan vatandaşlarımızı yoğun bir şekilde etkiliyordu. Özellikle köylerimiz bu dertten çok fazla mustaripti. 2016 yılında hizmete başlayan bu tesis içerisinde birçok ilave yatırımın geçmiş dönemde projelendirildiğini biliyorum. İBB Meclis toplantılarımızda her fırsatta dile getirdik, ilave yatırımları hatırlattık, talep ve takipçisi olduk. Bugün açılışı gerçekleştirilen enerji üretim tesisi de yapılmasını arzuladığımız yatırımlardan birisidir. Uzmanların aktardığı bilgilere göre tam kapasite çalışmaya başlayınca 465 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacını karşılayan elektrik üretecek. Dolayısıyla çöp gazı havaya bırakılmayacak ve enerji üretiminde kullanılacak. Koku sorunu neredeyse giderilmiş durumda. İnşallah diğer sorunlar da yakın bir zamanda bertaraf edilmiş olur. Bu değerli santralin Silivri'mize ve İstanbul'umuza kazandırılmasında başta İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu olmak üzere, geçmiş dönemde bu projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Silivri’mize avantaj sağlayacak yeni yatırımlar kazandırmak için var gücümüzle mücadele etmeye, ilçemizin hakkını korumaya, her platformda Silivri’yi savunmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi için, çevre için, bu anlamda yapılacak her türlü yatırımlara destek olmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi