Tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da da FETÖ tarafından gerçekleştirilmek istenen 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde şehitler dualarla anıldı. FETÖ’nün hain kalkışmasının 4. yıl dönümü olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, düzenlenen etkinlikler ile İstanbul’un 39 ilçesinde de kutlandı. Meydanların boş bırakılmadığı bu özel günde yaşadıkları ilçelerin merkezlerinde ellerinde Türk bayraklarıyla alanları dolduran vatandaşlar, çalan müzikler eşliğinde marş ve şarkılara eşlik etti. Küresel salgın korona virüs nedeni ile yapılan etkinlikler de sosyal mesafeye dikkat edildi. 251 vatandaşın şehit düştüğü ve  2196 vatandaşın gazi olduğu askeri kalkışmanın yıl dönümünde şehitler için dualar edildi. Ayrıca birçok ilçede sabaha kadar süren demokrasi nöbetleri tutuldu.

EDİRNEKAPI’DA ŞEHİTLER ANILDI

İstanbul Valiliği tarafından Edirnekapı’daki 15 Temmuz Demokrasi Şehitliği’nde organize edilen anma töreninde Vali Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1’nci Ordu Komutanı Musa Avsever, şehit aileleri, gazi ve gazi yakınları ile birlikte çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Dualarla başlayan Edirnekapı’daki anma, şehit kabirlerinin dolaşılması ve mezarlara karanfil bırakılmasıyla son buldu.

İSTANBUL BOĞAZI 200 DRONE İLE AYDINLANDI

15 Temmuz darbe girişiminde 34 vatandaşın şehit olduğu Boğaziçi Köprüsü'nün üzerine ise sabah saatlerinde dev bir Türk bayrağı asıldı. Akşam saatlerinde ise İstanbul Boğazı'nda Türkiye'de ilk kez 200 tane drone kullanılarak  “15 Temmuz” temalı bir ışık gösterisi gerçekleşti. Oluşan görsel şölen vatandaşlardan yoğun ilgi ve beğeni topladı. Etkinlik kapsamında 200 drone ile Türk bayrağı çizilirken, '15 Temmuz' ve 'milletin zaferi' yazıları yazıldı.

KULELİ’DE IŞIK GÖSTERİSİ

15 Temmuz 2016'da gerçekleşen hain darbe girişiminin önemli noktalarından Kuleli Askeri Lisesi yerleşkesinin duvarlarında video haritalama (mapping) teknolojisi ile gösteri yapıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca düzenlenen etkinlikte duvara yansıtılan görüntülerde, FETÖ'nün ihaneti, milletin ortaya koyduğu direniş ve şehitlerin kahramanlığı ışık gösterisiyle canlandırıldı.

AYASOFYA ÖNÜNDE KAREOGRAFİ YAPILDI

İletişim Başkanlığı tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin 4. yılına özel hazırlanan “15 Temmuz” temalı koreografi, Ayasofya Meydanı’nda sergilendi. Ayasofya Camii’nin önünde kırmızı-beyaz ay yıldızlı tişörtler giyen 100 kişilik ekiple gerçekleşen gösteride, darbe girişiminin önemli noktalarından 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’yle Türk bayrağı ve Türk haritası koreografisi oluşturuldu.

TÜM CAMİLERDE KURAN OKUNDU

Darbecilere karşı kahramanca mücadele ederken şehit olan vatandaşlar için ise İstanbul içerisinde yer alan bütün merkez camilerde Kur'an okundu ve dualar edildi.

TAKSİCİLER KONVOY OLUŞTURDU

15 Temmuz hain darbe girişiminin 4'ncü yıl dönümü nedeniyle İstanbul Havalimanı taksicileri 240 araçlık ile konvoy oluşturdu. , İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi binasından  harekete geçen 15 Temmuz Taksi Konvoyu korna çalarak Atatürk Havalimanının önüne kadar geldi. Burada şehit düşen vatandaşlar için dua eden taksiciler  bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okudu.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi