Ancak yıllardan beri İnşaat Mühendisleri Odası, Mimar ve Mühendisler Odası, jeoloji, jeofizik ve deprem bilimi uzmanlarının uyarılarına karşın yatay mimari yerine dikey mimariye izin verilmesi ve 16 milyon nüfuslu kentin beton kulelerle doldurulmasının, yaşanan göçme, çökme, çatlama ve yıkılmalarda en büyük pay sahibi olduğu ileri sürülüyor.

KAĞITHANE’DE BİNALAR ÇÖKTÜ

Kağıthane Çağlayan Mahallesi Akıcı Sokağı'nda bir inşaatın istinat duvarında çökme meydana geldi. Duvarla birlikte yolun bir bölümü de çökerken, iki otomobil inşaat alanına düştü. Olay nedeniyle çevredeki 20’den fazla bina tahliye edildi, tahliye işleminden dakikalar sonra 4 katlı bir bina da çöktü. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin yaptığı açıklamada, "Buradaki binalar 1990'dan sonra yapılan binalardı. Özellikle 25-30 yıllık binalar. İster istemez aşağı kottaki adada dönüşümden kaynaklanan istinat duvarının çökmesi ve yağışlarla beraber o binaların alt kotları boşaldığından dolayı çökme oldu. Bizim bu konudaki sevincimiz hiçbir can kaybı ve yaralımızın olmamasıdır” dedi.

ESENYURT’TA YOL VE BİNALARDA ÇATLAK VE GÖÇÜK OLUŞTU

İstanbul’un betonlaşma oranı en yoğun olan ilçelerinden Esenyurt’ta meydana gelen zemin ve bina çatlakları ile göçükler ise vatandaşlara korkulu anlar yaşattı. Önlem amacıyla 40 bina boşaltıldı, evlerine giremeyen vatandaşlar yakınlarına sığındı..

Güzelyurt  Mahallesi Orhangazi Caddesi’ndeki çatlaklar ve göçükle ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, yaşanan çökmenin 6-7 aylık bir geçmişi olduğunu söyledi. Bozkurt, vatandaşların evlerine girmesinde bir sakınca bulunmadığını belitirken, "Şu anda bir deplasman (yer değiştirme) olmadığı, sokaklarda çatlaklar yürümediği için teknik ekibin bize verdiği bilgiye göre evlerde oturulmasında bir sakınca gözükmüyor” dedi.

Yoldaki çökmenin ardından teknik bir heyet oluşturulduğunu belirten Bozkurt, “Açılan kuyularda bir deplasman olup olmadığı tespit edilmeye çalışılacak. Üniversiteden gelen arkadaşlar da bizi bu konuda yönlendirdi. Elde ettiğimiz verileri üniversitedeki heyetle de paylaşacağız. Onlar da raporlamasını bir hafta on gün içinde bitirirler. Çatlama meydana gelen caddede trafik kademeli olarak açılacak. Vatandaşlarımız binaların içinde acil bir durum olduğunda bizi haberdar etsinler. Bölgedeki kaymalar ise 15 günlük bir hasar değil, çok uzun bir geçmişi var. Özellikle son 6-7 ayda kaymaların arttış kaydettiğini saptadık. Bu kaymalar binalardan çok zeminde meydana geliyor” dedi.


AVCILAR'DA 5 KATLI BİNA BOŞALTILDI

Avcılar Ambarlı Mahallesi’nde bulunan 5 katlı bir bina çökme riski nedeniyle boşaltıldı. Erencan Sokak'taki 5 katlı Çiğdem Apartmanı’nın bodrum katındaki dairenin kolon ve kirişlerinde çatlaklar oluştu, duvarda çökme meydana geldi. Bina sakinleri durumu polise bildirdi. Olay yerine polis ve belediye ekibi gönderildi. Belediye ekipleri Suriyeli ailenin oturduğu dairede inceleme yaptı. İncelemenin ardından bina çökme riski nedeniyle boşaltıldı. Polis çevrede önlem alırken belediye ekipleri de binayı mühürledi.

5 katlı binanın boşaltılmasının ardından yakındaki diğer binalar da mercek altına alındı. Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerinin, Bakanlar Kurulu'nun 2005 yılında 'Afet Risk Alanı' ilan ettiği Ambarlı Mahallesi'ndeki Bayırlı, Badem ve Bahçe Sokak'ta bulunan 57 binayı 3 yıl içerisinde aralıklarla yıktığı öğrenildi.

JEOLAOJİ MÜHENDİSİ GÖRÜŞÜ:

BİNA YA DA İNŞAATLARIN ÇÖKÜŞ SEBEPLERİ VE SONUÇLARI

İnşaat halindeki ya da bitmiş binalarda meydana gelen göçme, çatlama veya yıkılmanın sebepleri bir zincirin halkaları gibidir. Bir inşaatta veya binada tek bir şeyin eksik veya düzensiz oluşu ilk depremde ya da zemin oynamasında binayı oldukça sarsar ve çok zor anlar yaşatır. Eksik malzeme kullanımı da binaların çöküşündeki bir diğer önemli sebeplerdendir. Bu nedenle bir bina inşaatına başlanılacağı zaman öncelikle zeminin sağlamlığı kontrol edilmeli, bataklık varsa mutlaka kurutulmalıdır. Bina temeli sağlam atılmadığı takdirde inşaatların çökmesi kuvvetle muhtemeldir. Bir inşaat alanı için belirtilen kat izninin dışına çıkarak, kaçak kat yapmak da binanın çökmesindeki temel nedenlerden biridir. Bu tarz durumlara engel olmak için mutlaka devlet denetimi gerekir.

Bu arada binayı yapan kişinin bilgi ve tecrübesi ile inşaat sırasında işin kolayına kaçmak istemesi de bina yıkılması ve göçük oluşmasının sebeplerindendir. İnşaat sahibi mutlaka deneyimli elemanlarla çalışarak, yanında mühendis ve mimarlar bulundurmalıdır. Küçük bir inşaatta bile durum böyle olmalı ve inşaatlardaki çöküntülerin önüne geçilmelidir. İnşaat sahibi duyarlı olup, kazanacağı parayı ikinci planda tutmalı, önceliği her zaman kaliteli iş yapmak olmalıdır. Aksi takdirde kazanılacak paranın arttırılması için malzemeden kaçmak inşaat sahibi için sorun teşkil etmez fakat birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Binaların çökmesi, zeminde meydana gelen çatlama ve kaymaların nedenleri arasında heyelanlar ve zemin oturmasından kaynaklanan göçükler de yer almaktadır.

Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi