İstanbul’da ulaşımın en temel unsurlarından taksiler hakkında katıldığı bir programda açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kent içerisinde İBB’ye ait 5 bin yeni taksinin hizmet vereceğini duyurdu. Tüm teknolojik uygulamalar ile donatılacak taksilerde belli kurallarında olacağını vurgulayan İmamoğlu, ‘’Prensipler olacak. 3 vardiya çalışılacak ve tek tip elbise giyilecek. Herkes istediği gibi hareket edemeyecek’’ dedi.

İSTANBULKART İLE ÖDEME YAPILABİLECEK

Ayrıca elektronik sistemle donatılacak olan taksiler de QR Kodu ve İstanbulKart ile de ödeme yapılabileceğini açıklayan İmamoğlu, hayata geçirecekleri bu sistem ile birlikte hem şehirdeki taksi eksikliğinin giderileceğini hem de piyasayı dengede tutmayı amaçladıklarını anlattı. İstanbul’a özgü taksi üretimine başlayacaklarını belirten İmamoğlu, ‘’Bizim burada koruyacağımız İstanbullu olacak’’ dedi.

‘’KİRALAMA MODELİ GELİŞTİRİYORUZ’’

İstanbul’da 30 yıldır ilave taksi verilmediğini ve bununla birlikte kent içerisindeki taksilerin yetersiz kaldığına değinen İmamoğlu, Dünyadaki diğer büyük şehirlerin istatistiklerini paylaştı. 11 Milyon nüfusu olan Paris’te 29 bin, 8 buçuk milyon nüfuslu Londra’da 21 bin ve 7 buçuk milyon nüfuslu Hong-Kong’da 7 buçuk milyon  18 bin taksi olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, ‘’Bizim ise toplam taksi sayımız, 17 bin 395. Yetmiyor, sıkıntı var. Bunu taksiciler de biliyor. Bazen taksi duraklarında insan taksi bulamıyor. Başka sistemler, korsanlar devreye giriyor. Biz, kiralama modelini getiriyoruz. Taksinin sahibi, İBB olacak. Kiralama modeliyle, kontrollü bir sistemle konuyu Meclis’e getirceğiz. Eğer Meclis’te uzun vadeli bir modeli onaylarlarsa, oradan yürüyeceğiz. Olmadı, encümen üzerinden 3 yıllık bir taksi kiralama modelini getireceğiz’’ diye konuştu.

‘’KİMSE BİZİ KISITLAMAYA KALKMASIN’’

Bu sistemi kurma amaçlarının şehre güvenli bir ulaşım sağlamak olduğunu söyleyen İmamoğlu, konu hakkında tepki veren bazı çevrelere de seslendi: ‘’Esnafımızın gerçek temsilcileri ile odayla oturup bunları tartışacağız, konuşacağız. Neyi konuşmadık ki bunu konuşmayacağız; elbette konuşacağız. Ama hiç kimse, sadece ve sadece kendini çıkarı üzerinden hareketle bizi kısıtlamaya kalkmasın. İBB, İstanbul'un 16 milyon insanını temsil eder ve ona göre hareket eder. Yani İstanbul halkının, taksi ihtiyacı olup olmadığına karar verecek makam, Bağcılar Oto Galerisi’ndeki birkaç taksi galericisi değildir. Bunu bir kere altını çizelim. Sakın bizi başka şeylerle tehdit etmeye çalışmasınlar. Şunu söyleyelim: Gerçek taksi esnafı, çok ama çok rahat olsun. Hiç dert etmesin. Ama taksinin sahibi ama takside çalışan benim emekçi kardeşim hiç endişe etmesin. Yeni sistemde herkesin çalışma ve kiralama koşulu da iyileşecek. On binlerce esnafımız, on binlerce insanımız, bu işten ekmek kazanan insan da rahat edecek. Sosyal güvencelerinden sosyal haklarına kadar, sürecin disiplin altına alınması konusunda yeni bir dönemi başlatacağız ’’ dedi.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi