Yeni çipli kimlik kartlarının ocak ayı itibariyle dağıtılmaya başlanması ile İstanbul’un merkez ilçelerindeki nüfus müdürlüklerinde oluşan izdiham bitmek bilmiyor. Vatandaşlar gece yarılarından itibaren kuyruklar oluşturuyor, buna rağmen sınırlı sayıda vatandaşa hizmet verilebilmesinden dolayı işlemlerini gerçekleştiremiyorlar.  Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz bir çok yetkili “hizmet kalitemizde sıkıntı yok. İnsanüstü bir gayret ile çalışıyoruz. Sorun personel sayısındaki  yetersizlik. Hemen hemen her ilçe bakanlıktan personel talebinde bulundu” açıklamasını yaptılar. Müdürlüklerde memurların ancak bir kaçı rutin hizmetlerine devam ederken önemli bir bölümü yeni kimliklerin dağıtımı ve mültecilere hizmet üretiyorlar.

HERKES ÇİLEDEN ÇIKIYOR!

Nüfus müdürlüklerinde alışılmışın dışında olan yoğunluğa, kayıp ve çalıntı kimlik kartları için açılan randevusuz kontenjan kuyrukları yüzlere ulaşınca yetkililer de vatandaşta çileden çıkıyor. Vatandaşlar “ Geceden gelerek isim listesi oluşturuyoruz. Listeye isimleri yazılan yaşlılar ve çocuklarını bırakacak kimsesi olmayanlarımız sabah gelmek üzere evine dönüyor. Sabah geldiğinde ise listelerin yırtılarak yenisinin yapıldığını görüyoruz. Hal böyle olunca insanlar çileden çıkıyor” diyorlar.

Geceden yapılan listenin yırtılarak, yenisinin yapıldığını iddia eden vatandaşlarla, sabahın erken saatlerinde gelerek beklemeye başlayan ve olan listeye adını yazdıran vatandaşlar arasında tartışmalar çıkıyor. Kimlik kartları olmayınca işe gidemediklerini, okul kaydı yaptıramadıklarını ve kurumsal işlerinin aksadığını ifade ederek isyan eden vatandaşların sıra kavgası ile büyüyen karşılıklı tartışmalara yetkililer ellerinden geldiğince müdahale ediyorlar. Bir yetkili “Koşullarımız ortada. Gece gelip sabaha kadar bekleyen birileri varken, biz sabah geleni sıraya alamayız. Ama kimin saat kaçtan beri beklediğini de bizler bilemeyiz.  Vatandaşlarımız birbirinin hakkına hukukuna saygılı ve vicdanlı olmalı” açıklamasında bulundu.

ÇÖZÜM CİVAR İLLER

Nüfus müdürlüklerinde ikamete ve nüfusu kayıtlı olduğu ilçeye bakmaksızın her yerde hizmet verilebilmekte. İstanbullular aylarca randevu beklemek yerine Avrupa yakasında il sınırında kalan Çatalca ve Silivri gibi ilçelerle Trakya illerindeki çeşitli ilçe nüfus müdürlüklerinden hizmet alabilirler.  Anadolu yakasındaki vatandaşlarımızsa nüfusu nispeten daha düşük olan Şile, Tuzla, Adalar gibi ilçeler ile komşu iller Yalova ve Kocaeli’nde işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bu şekilde geceden kuyruklar oluşturup saatlerce beklemek yerine birkaç saatlik yolculuk ile çok daha kısa sürede nüfus müdürlüklerinden hizmet almak mümkün.

GÖÇ İDARESİ OFİS KURMALI

Nüfus müdürlüklerindeki bir başka sorun ise ülkemize göç ile gelen yabancılar. Yabancılar ile ilgili tüm işlemleri gerçekleştiren İstanbul İl Göç İdaresi istisnai olarak yabancıların adres kayıtlarını gerçekleştirmiyor. Yabancılar adres kayıtları için işlemlerini nüfus müdürlükleri gerçekleştirmekte. Nüfus Genel Müdürlüğü’nün tüm sistemlerinin Göç İdaresi’nin kullanımına açık olduğunu belirten nüfus yetkilileri “İstanbul İl Göç İdaresi’nin Fatih ilçesi Vatan Caddesi’ndeki  hizmet binasında oluşturulabilecekleri bir adres kayıt ofisi ilçe nüfus müdürlüklerinin yükünü hafifletir. İstanbul’da sadece 600 bine yakın Suriyeli bulunuyor. Diğer yabancılar ile birlikte tüm ilçelerden daha yoğun bir nüfus hizmetinden söz ediyoruz. İstanbul İl Göç İdaresinin yabancıların adres  kayıtlarıyla ilgili hizmet yükünü üstlenmesi önemli bir çözüm yoludur”  bilgisini paylaştılar.

KUYRUK SATIYORLAR!

Nüfus müdürlüklerindeki kuyrukları rant kapısına çevirenlerde var. Geceleri nüfus müdürlüklerinin önünde bekleyip liste hazırlayan ve bu listelere para karşılığı isim yazanların olduğuna dair şikayetlerde var. Yetkililer; “ Maalesef bu tip ihbarları alıyoruz. Tespit edebildiklerimize yol vermiyor, gerekli mercilere şikayetlerde bulunuyoruz” dediler.

İŞLEMLER NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Başvuran vatandaşın T.C. kimlik numarası görevli personel tarafından sistemden sorgulanarak kimlik veya kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge isteniyor. Ardından kişinin son 6 ay içerisinde çekilmiş ICAO standartlarına uygun biyometrikfotoğraf başvuru sırasında nüfus memuruna teslim ediliyor. Biyometrik veri olarak vatandaşlardan, hem sağ hem sol elden parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi alınıyor. Görevli personel, başvuran vatandaştan tarafından 16 lira tahsis ediliyor. Fakat doğum nedeniyle düzenlenmiş kartlar için bir ay içerisinde başvuru yapıldığında herhangi bir ücret tahsis edilmiyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ise başvurularını dış temsilciliklere yapacaklar. Yeni kimlik, başvurada verilen adrese PTT Kargo tarafından teslim ediliyor. 15 yaşını tamamlamamış çocuklar çipli kimliğe velileriyle başvurabiliyor.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi