Kent Yaşam Gazetesi’nin Küçükçekmece’de ki ofisinde Otogar Esnaflar Derneği(OED) Başkanı Şahap Önal’ı ağırladık. İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte otogarı gezdiğinden ve kendisine dernek olarak 8 maddelik bir rapor sunduklarından bahseden Önal, ‘’25 yıldır mücadele veriyoruz, bu sorunlar çözülene kadar gerekirse bir 25 yıl daha mücadele verebiliriz‘’ diye vurguladı.

OTOGAR NAZIM İMAR PLANI OLMAYAN BİR YAPI

1987 yılında yap-işlet-devret modeliyle yola çıkıldığından bahseden Esnaflar Derneği(OED) Başkanı Şahap Önal, ‘’ İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneğiyle(UATOD) yaptığı sözleşme sonrasında otogara inşaat izniyle birlikte 25 yıllık işletme hakkı verdi. Nazım imar planı yapılmadan, geçici temel atma ruhsatıyla birlikte otogarın inşaatı kaçak bir şekilde başlatıldı. İnşaat devam ederken UATO Derneği finans krizine girdi ve kaçak yapı içerisine binlerce iş yeri inşaat etti. Bu iş yerlerini pazarlama şirketleri aracılığıyla, İBB’nin güvencesi adı altında sattı. Otogarın açılışını ise 1994 yılında dönemin Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı’’ diye belirtti.

İBB GÜVENCESİYLE MAĞDUR OLDULAR

2001 yılına kadar dernek statüsünde otogarı işleten Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği’nin, otogardan elde ettiği geliri, yazıhanelerden oluşturduğu şirket olan Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş(AVTER) adı altında topladığını söyleyen Şahap Önal, ‘’UTAOD, iş yerlerinin satışından sonra  otogarın yapımına ve alt yapı üst çalışmalarına yatırım yapmadı. Binlerce iş yeri atıl vaziyette tutulurken, İBB güvencesiyle iş yeri sahibi olan kişilerde bu süreçte mağdur oldu ve böylece otogar içerisinde mağdur iş yeri sahipleri haklarını aramak için kendi aralarında Otogar Esnaflar Derneğini 1995 yılında kurdu ‘’ diye anlattı.

İBB’DE OTOGARIN KAÇAK OLDUĞUNA DAİR RESMİ RAPOR VAR

25 yıldır hak aradıklarından bahseden Önal, ‘’Otogar Esnaflar Derneği olarak, arazinin mera alanı olduğunu, nazım imar planına sahip olmadığını, İBB’de hiç bir projesinin onaylanmadığını ve otogarın dere yatağı üzerine komple kaçak bir şekilde yapılarak, kaçak işletildiğini dile getirdik. Devletin tüm ilgili makamlarına ulaşarak hak aramaya başladık. Konu hakkında, iBB’de otogarın kaçak olduğuna dair resmi raporların olduğu, Sayıştay raporu, Emniyet raporu, CHP Komisyon Raporu olduğuna dair resmi raporlar elde ettik. OED yönetimi olarak İBB Başkanları, İstanbul Valileri ve Otogar Yönetimi hakkında suç duyurularında bulunduk ve hala devam etmekten olan davalarımız var’’ diye belirtti.

İBB 60 MİLYON ZARARA UĞRADI

İBB’nin otogarın kaçak işletilmesine göz yumduğunu vurgulayan Önal, ‘’İBB’nin sorumlular hakkında yasal işlem yapmadı ve yap-işlet-devret sözleşmesinden doğan yasal haklarını kullanmayarak kişilere özel çıkar ve menfaat sağlamış oldu. Otogar için işlem yapmayarak, otogara sahip çıkmaması yüzünden binlerce iş yeri sahibi mağdur oldu. 5 Mayıs 2019 tarihi itibariyle otogarın yap-işlet-devret sözleşmesi bitti. Ve bu süreç içerisinde İBB yine yasal haklarını kullanmayarak 60 milyon zarar etmiş oldu’’ dedi. Bundan dolayı Otogar Esnaflar Derneği olarak İBB Başkanlarına ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’ya suç duyurusunda bulunduklarından bahsetti.

GEÇTE OLSA İŞLETMEYE EL KONULDU

Otogar Esnaflar Derneği yönetimi olarak otogarın sorunları ve mağduriyetini sürekli gündeme taşıdıklarını ve bu konuda İBB yetkilileriyle yakın ilişkiler kurarak, önemli raporlar ve projeler sunduklarını söyleyen Otogar Esnaflar Derneği Başkanı Şahap Önal, ‘’Otogarın yap-işlet sözleşmesi bittikten sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun meclis kararıyla otogarın işletmesine el koyması, geçte olsa mağdur iş yeri sahipleriyle birlikte tüm işletmeciler için önemlidir. Sayın İmamoğlu, seçimden önce tüm ulaşım sektör temsilcileriyle yapmış olduğu toplantıda vermiş olduğu sözler doğrultusunda ‘’Otogarın sorunlarını yakından biliyoruz ve o sorunları muhataplarıyla birlikte çözeceğine’ söz verdi’’ diye hatırlattı.

İMAMOĞLU SÖZ VERDİ

Tüm iş yerleri mağdurlarının mağduriyetinin giderilmesi konusunda İBB’nin çalışmalarına her türlü desteği vereceklerini söyleyen Önal, ‘’İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, Otogar gezisinde buradaki rezaleti ve mağdur iş yerleri sahiplerini yakından ziyaret ederek açıkça söz verdi. Otogarda yepyeni bir yönetim ve hizmet kalitesi getirerek daha güvenli ve temiz hizmet edeceğini söyledi. Sayın İmamoğlu, Otobüsler Derneği ve Otogar Esnaflar Derneğiyle birlikte içerisinde İBB’ninde olduğu güçlü yeni bir yönetim oluşturarak, otogarda ki mağdur olan herkesin sorunlarını çözeceklerini açıkça halka ilan etmiştir. Ve otogarın alt katlarının tamamını gezmiştir ‘’ diye açıkladı.

İSPARK’IN OTOGARI İŞLETMESİ UYGUN DEĞİLDİR

Otogar Esnaflar Derneği yönetimi olarak otogarın işletmesinin yeniden AVTER’e verilmemesi gerektiğini, böyle bir şey olursa bunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini ve mağdur iş yeri sahipleriyle halkında bunu istemediğini vurgulayan Önal, ‘’ Biz işletme konusunda İBB’ye otogarın işletmesi için doğrudan işletme ve hasılat kirası esasında taşeron modeli en uygun modeldir diye belirttik. İSPARK’ın otogarı işletmesi uygun değildir. Geçici olarak işletmesinde sakınca yoktur ama İSPARK’ın ayrı bir şirket olması ve otogarın gelirlerinin, bu şirket içerisindeki diğer gelirlerin içerisinde kaybolmasına sebep olacaktır. Gerekli yasal düzenlemeler yapılırsa, İstanbul Otogarı işletmesi, yönetimi İBB’de olmak üzere, UATOD ve Esnaflar Derneği’nin de içinde olduğu yeni bir şirket ve yönetim ile otogarın işletmesini talep ediyoruz‘’ dedi.

Son olarak Büyük İstanbul Otogarını gezen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na teşekkürlerini ileten Otogar Esnaflar Derneği Başkanı Şahap Önal, ‘’OED olarak bizimle bir araya gelmesini bekliyoruz. Tüm mağdur iş yerleri sahipleri sayın başkana inanarak, güvendiler ve sevgilerini bekliyorlar’’ diyerek sözlerine tamamladı.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi