İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, pandemi koşulları sebebiyle Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde Temmuz ayı dördüncü birleşimiyle toplandı. İstanbul’a dair önemli maddelerin görüşüldüğü yoğun meclis gündeminin önemli konularından biri de “İstanbul’da ikamet eden 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere ücretsiz ulaşım kartı verilmesi” maddesi oldu. İBB Meclisi’nin oy birliği ile aldığı kararla, İstanbul'daki 1 milyon 160 bin çocuğun annelerine, ücretsiz ulaşım kartı verilecek.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun,“ 0-4 yaş ve altındaki çocukların annelerine ücretsiz ulaşım kartı verme” seçim vaadi de böylece hayata geçmiş olacak. Teklif ilk olarak, 16 Ocak 2020 tarihli İBB Meclis oturumunda gündeme gelmişti. İBB Meclisi’nde Sayıştay’dan olumlu görüş alınması şartı ile annelere ücretsiz kart verilmesi teklifi uygun bulunmuştu. Bunun üzerine İBB yönetimi, Sayıştay Başkanlığı’na yazı gönderdi. Sayıştay’dan gelen görüş yazısında ise şu ifadelere yer verildi:

“Kamu kurum ya da kuruluşlarına istişari mahiyette bir görüş bildirme görevimiz bulunmamaktadır. Bu konuda görüş veremeyeceğiz.”

ÜCRETSİZ ULAŞIM İBB BÜTÇESİNDEN KARŞILANACAK

Sayıştay’ın yazısından sonra konu bugün meclis gündeminde değerlendirildi. Hukuk, Halkla İlişkiler, Kadın, Aile ve Çocuk Komisyonlarında, 4 yaş ve altında olan çocukların annelerine ücretsiz ulaşım kartı verilmesi ve toplu taşıma kuruluşlarının ücretsiz taşıma nedeniyle uğradıkları kayıpların belediye bütçesinden karşılanması, Sayıştay kanununda belirtilen usulün belediye yönetimi tarafından izlenmesi tarafından izlenmesi kaydıyla uygun bulundu. Karar, mecliste grubu olan partilerin oyları ile kabul edildi.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi