Azerbaycan’ın doğum günü olarak kabul edilen 28 Mayıs Azerbaycan “Respublika Günü” (Cumhuriyet Günü) İstanbul’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında Azerbaycanlı Öğrenci ve Mezunlar Platformu (ASAP) Taksim Meydanı’nda bayrak gösterisi düzenledi. Azhaber Medya Grubu Başkanı Hacıbey Haydarlı, Avrupa Azerbaycan Hareketi Başkanı Cahit Zeynelov, Azerbaycan Islahatçı Gençlik Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı ve Azerbaycanlı Öğrenci ve Mezunlar Platformu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte Türk vatandaşlarına ve yabancı turistlere Azerbaycan bayrağı takdim edildi. Ayrıca Taksim Meydanı'nda Cumhuriyet Bayramı'na adanan stantta Azerbaycan tarihini ve kültürünü yücelten çeşitli görseller sergilenirken Azerbaycan gerçekleri ve Vatan Savaşı'ndaki zafer tanıtıldı.

“KENT YAŞAM HER ZAMAN YANIMIZDA OLDU”

Gerçekleştirilen bayrak gösterisinin ardından mikrofonumuza konuşan Azhaber Medya Grubu Başkanı Hacıbey Haydarlı, “Kent yaşam gazetesi olarak her zaman yanımızda oldunuz, bizimle beraber oldunuz. Sizlere çok teşekkür ediyorum.”  Sözleriyle başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bugün, bundan 103 yıl bundan önce kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin yıldönümünü kutluyoruz. Bugün daha bir gururluyuz. Çünkü, Azerbaycan özgürlük yıllarında ilk defa kendi yavrusu olan Karabağ’la beraber Cumhuriyet Günü’nü kutluyor, bu bakımdan çok gururluyuz. Bu 28 Mayıs’ta bir kez daha Türkiye- Azerbaycan kardeşliğini bir kez daha dünyaya göstermiş olduk.”

“ERİVAN’I TOPRAKLARIMIZA DAHİL ETMEK İÇİN 10 GÜNE İHTİYACIMIZ OLACAK”

Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin kuruluş yılı olan 1918’de 103 bin kilometrekare olduğunu hatırlatan Avrupa Azerbaycan Barış Hareketi Başkanı Cahit Zeynelov, “Bugün, Ermenistan’ın başkenti olan Erivan Azerbaycan sınırlarının içerisindeydi. Fakat daha sonra Milli Şura, bağımsızlığın dünyaya kabul ettirilmesi için anlaşmayı vardı ve şu an   86 bin kilometrekare içerisindeyiz. Ama komşularımız agresif politikalarını sürdürmeye devam ederlerse umuyorum ki bize Erivan’ı tekrardan topraklarımıza dahil etmek için 10 güne ihtiyacımız olacak.” dedi.

“CUMHURİYET BAYRAMI’NIN TÜRKİYE’DE KUTLANMASININ ÖZEL BİR NEDENİ VAR”

Azerbaycan ve Türkiye’nin tarihin her döneminde kardeş ve stratejik ortak olduğunun vurgusunu yapan Azerbaycan Islahatçı Gençlik Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı, “Tarihin tüm dönemlerinde Azerbaycan ve Türkiye birbirlerini desteklemişlerdir. 1918 yılında Azerbaycan Halk Cumhuriyeti kurulduğunda, Bakü’nün işgali söz konusu olunca konusu olunca Nuri Paşa’nın önderliğinde Kafkas İslam Ordusu’nun yardım etmesi ve işgale imkan vermemesi tesadüf değildir. Bu anlamda Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 103. yıldönümünün Türkiye’de kutlanmasının özel bir nedeni var. Bu bizim için gurur vericidir.” dedi.

İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi