Yeni tip Koronavirüs (Covid -19) ile mücadele kapsamında yayınlanan genelge gereği 15 Ocak 2021 tarihinden itibaren, toplu ulaşımda HES kodu eşleştirilmemiş İstanbul kartlar geçersiz sayılıyor. Koronavirüs riski taşıyan yolcular, kent içinde toplu taşımadan yararlanamayacak. Genelgeye göre, tanılı ya da temaslı olup izolasyonda olması gerekirken kent içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri ilgili makamlarla paylaşılacak. Koronavirüs tanılı hastaların, taşıyıcıların veya bu kişilerle temasta olanların toplu ulaşım kullanımı geçici olarak engellenecek.

EŞLEŞTİRME YAPAMAYAN ZOR DURUMDA KALDI

15 Ocak tarihinde eşleştirme yapamayan vatandaşların Metro ve Metrobüs duraklarında oluşturduğu kalabalık dikkat çekiyor.

HES (Hayat Eve Sığar) kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur. 15 Ocak’ta uygulanmaya başlayan bu sistem vatandaşı zor durumda bıraktı. Bu süreçte İstanbulkartları’na bu uygulamayı yükleyemeyen vatandaşlar isyan ederek.  “Bu nasıl iş? Bizler çok zor durumda kaldık, kimsenin de kartını isteyemiyoruz. Bir kere basılınca ikinciye basamıyorsun. İşe giderken geç kalıyoruz bunun başka bir yolu daha olmalı.” dedi.

“ KUYRUK UZUN, MESAFE YOK”

Uzun süre kuyrukta beklediklerini belirten vatandaşlar “Hemen hemen 2 saattir kuyruktayız. Hava soğuk, mesafe de yok. Madem böyle bir şey yaptılar daha kolay bir yöntem bulabilirlerdi. Bilgisayardan giriyoruz sitem hata veriyor. Ne yapacağımızı şaşırdık.”dedi.

HES kodunu telefonları ile İstanbulkartları’na eşleştirirken zorluk yaşayan vatandaşlara zabıta ve güvenlik görevlileri yardım etti. Vatandaşlar ayrıca HES kodunun onaylanma sürecindeki yavaşlıklardan şikayet ederek zor durumda kaldıklarını belirtti.

HES KODU EŞLEŞTİRME VE TANIMLAMA NASIL YAPILIR?

İstanbulkart’a HES kodu doğrulama yapmak için öncelikle Hayat Eve Sığar, E-Devlet veya SMS ile HES kodu almanız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra, İstanbulkart’ınıza HES kodu yükleme, doğrulama ve tanımlama yapmak için şu adımları izleyin.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI ÜZERİNDEN KOD ALMA

Telefonları üzerinden kod almak isteyen kullanıcılar ilk olarak telefonlarında bulunan mobil marketler üzerinden uygulamayı indirmeleri gerekmekte. Uygulamayı telefonlarına yükleyen vatandaşlar kayıt işlemini tamamladıktan sonra "HES Kodu İşlemleri" bölümüne giriş yaparak " HES Kodu Oluştur" butonuna tıklayarak kodu oluşturabilir. İsteyen kullanıcılar kod kullanım sürelerini belirleyebilir.

SMS İLE HES KODU ALMA

Telefonlarının mesaj bölümüne giriş yapan kullanıcılar HES yazıp aralarında boşluk bırakacak şekilde T.C kimlik numarasını, Türkiye Cumhuriyeti Kimliğinde bulunan seri numarasının son 4 hanesini ve kod paylaşım süresini yazıp 2023'e kısa mesaj (SMS) yollayarak kodu edinebilir.

E-DEVLET HES KODU EDİNME

Kamu kurumlarına gitmeden birçok resmi işlemi gerçekleştirdiğimiz E-devlet üzerinden artık HES kodu alınabiliyor. İlk olarak HES kodu almak isteyen e-Devlet kullanıcıları T.C kimlik ve şifresiyle sisteme giriş yapıyor. Ardından sağ üst bölümünde bulunan arama kutucuğuna " HES Kodu Sorgulama" yazan vatandaşlar bu bölümde karşılarına gelen ekrandan kod oluşturup diledikleri kurumda kullanabilir.

Senay GÜNCAVAR-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi