İBB İstanbul İtfaiyesi’nin ilk kadın erleri; yaklaşık 5 aylık eğitimlerinin ardından 13 Eylül’de yapılacak törenle görev yerlerine dağılmanın heyecanını yaşıyor. 250 kişilik itfaiye eri alımında 50 kişilik kadın kotası konuldu.

“KADIN ASKER, PİLOT VAR.  İTFAİYECİ DE OLUR”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Kadının da her görevi yapabilecek,  yetenekte ve kabiliyette olduğunu biliyoruz. İyi biliyorsunuz ki; kadın asker de var, pilot da var. ‘Ama itfaiyeci olmaz’ diye bir şey yok. Toplumdan talep vardı bizlerde bu eşitlikçi anlayışımızla teşkilatımıza yansıttık” dedi.

ALBAYRAK “KADINLAR ÜSTESİNDEN GELİR”

Yeni kadın erleri ile İstanbul İtfaiyesi’nin gücüne güç kattığını kaydeden İBB İstanbul İtfaiyesi Daire Başkanı Remzi Albayrak, “Yangın söndürme hortumunu kullanırken fiziksel güç tabii ki önemli; çünkü tazyikli su veriliyor ama bunun arkasında duran yardımcılar var ve en önde durup ‘kolcu’ olmak zorunda değil. Yani demem o ki; işimiz belli bir fiziksel güç ve bilgi birikimi ile kadınların üstesinden gelebileceği bir şey” diye konuştu.

İstanbul itfaiyesi adaylarından Merve Taşcı Kent Yaşam gazetesine yaşadığı süreci anlattı:

İsmim Merve Taşçı İstanbul itfaiyesinde itfaiye eriyim. 4 yıl yangın güvenliği ve itfaiyecilik bölümünün lisesini 2 yıl da sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü üniversitesini okudum.  İstanbul itfaiyesinin itfaiye eri alımı olarak açtığı ilana başvuru yaptım. Yazılı sınav ve spor mülakatı sınavında başarılı olarak İstanbul itfaiyesinde itfaiye eri olarak atandım. Alım süreci liyakatli olması nedeniyle hak ederek burada olduğu düşünüyorum.

“MESLEĞİMİZİ YÜREKTEN İSTEYEREK YAPIYORUZ”

Eğitimlerimiz 5 ay sürdü. Bu süre zarfında gerek yangına müdahale teknikleri gerek arama kurtarma, trafik kazaları hatta spora dayalı bile eğitimlerimiz oldu. Kadın olarak zaman zaman olumlu tepkiler olduğu gibi olumsuz tepkilerde alıyoruz. Fakat biz bu mesleği gerçekten yürekten isteyerek yapıyoruz, bunuda en iyi şekilde göstereceğimizi düşünüyorum

İTFAİYE ERLİĞİNE ADIM ADIM

Kadın itfaiye eri alımı için ilk adım Şubat 2021’de atıldı. Toplamda, 250 kişilik itfaiye eri alımında kadın adaylar için 50 kişilik kontenjan ayrıldı. e-Devlet üzerinden bin 179 kadın aday başvurdu. Yazılı ve uygulamalı sınav sonrası yapılan başarı sıralamasına göre ise 38 kadın aday atanmaya hak kazandı (1 kişi devam etmedi). Kadın İtfaiye erleri “Temel İtfaiye Er Eğitimi” kapsamında yaklaşık 560 saatlik eğitim aldı. SENAY GÜNCAVAR / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi