Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda akademik bir ekip tarafından yürütülen“Türkiye Eğilimleri 2020” araştırmasının bir parçası olarak gerçekleştirilen “Covid-19 Kamuoyu Algıları 2020”araştırmasının sonuçları açıklandı..

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Grubu ile Global Academy yönlendirmesinde saha çalışması Akademetre Araştırma tarafından gerçekleştirilen ve 11 Kasım-4 Aralık 2020 tarihleri arasında Yirmi Altı şehirde kent merkezlerinde yaşayan 18 yaş üzeri Bin kişiyle yapılan görüşmeler neticesinde elde edilen “Covid-19 Kamuoyu Algıları 2020” araştırması, Türkiye kamuoyunun koronavirüs salgını ve aşı çalışmalarına yönelik yaklaşımlarını mercek altına aldı.

Virüsün Birinci Sebebi: Çinlilerin Yemek Anlayışı

Araştırma kapsamında katılımcılara yöneltilen “Koronavirüsün ortaya çıkmasında aşağıdaki faktörler ne düzeyde etkili olmuştur?” sorusuna en çok verilen cevap yüzde 69.1’lik puanla ‘Çinlilerin gıda ve beslenme anlayışı’ oldu. İkinci sırada yer alan cevap ise yüzde 67.3 ile ‘Biyolojik silah olarak üretilmiştir’ oldu. Diğer popüler cevaplar ise sırasıyla şöyle: ‘Doğadaki mevcut virüslerin dönüşümü neden olmuştur’(62.7), ‘İnsanların vahşi hayvanların yaşam sahasına girmesi sonucu aradaki temasın artması nedeniyle olmuştur’(60.1), ‘Allah’ın takdir-i ilahisidir’(56.5), ‘Hayvanlarla insanların daha çok bir arada yaşamaları nedeniyle çıkmıştır’(55.3), ‘Kıyametin yaklaşmış olmasına delalettir’(49.1), ve Dünyadaki genel ahlaksızlığın sonucudur’(45.4).

Aşı Tercihimiz Milli Aşı

Araştırma kapsamında sonuca ulaştırılmaya çalışılanbir diğer soru ise “Covid-19 Aşısı Üretmesi Durumunda Aşı Olma İsteği” oldu. Sonuçlara göre vatandaşların yüzde 70.2’si, üretilmesi halinde Türkiye menşeli aşıyı yaptıracaklarını aktardı. Yüzde 46.7’lik bir kesim Almanya menşeli aşıyı olacağını ifade ederken, sıralama Rusya yüzde 43.2, Çin yüzde 41.3, ABD yüzde 41.1, İngiltere 40.6 şeklinde devam etti.

Endişemiz Azaldı

“Koronavirüs konusunda ne kadar endişeliniz” sorusuna verilen “endişeliyim” ve “çok endişeliyim” cevaplarıtoplamının Nisan 2020’ye göre 13 puanlık bir düşüş göstererek yüzde 60.4’e kadar geriledi. Benzer şekilde, “Koronavirüs’e yakalanma olasılığınızı belirtir misiniz?” soruna verilen yakalanma olasılığım ”yüksek” ve ”çok yüksek” cevaplarını verenlerin toplamının da Nisan 2020’den bu yana 13 puan artarak, yüzde 33,5’e ulaştığı açıklandı. Araştırmacılar bu durumu, toplumun koronavirüs konusundaki bilgilenmesinin artmasına bağlı olarak endişe düzeyinin düşmüş olması şeklinde yorumladıklarını açıkladılar.

Birinci Önlemimiz Maske

“Koronavirüsten korunmak için şahsi olarak önlemlere ne oranda dikkat ediyorsunuz” sorusunun yanıtları arasında 83,9’luk oran ile ‘Dışarı çıktığımda maske takıyorum’ cevabı ilk sırayı aldığı belirtilirken yüzde 79,7’lik oran ile ‘Sık sık ellerimi sabunla yıkıyorum’ yanıtının geldiği aktarıld. Katılımcıların; yüzde 78,5’i ‘Birine/bir şeye temas edince kolonya kullanıyorum’, yüzde 76.4’ü ‘Mecbur kalmadıkça evden çıkmıyorum’, yüzde 73.9’ü ‘Bir tanıdığımla karşılaşınca tokalaşmıyorum/öpmüyorum’, yüzde 72’si ‘Kimsenin bana 1,5 metreden daha fazla yaklaşmasına izin vermiyorum’, yüzde 70.2’si ‘Aile ve akrabalarımla görüşmüyorum’, yüzde 69.8’i ‘Arkadaşlarımla görüşmüyorum’, yüzde 60.1’i ‘Dışarı çıktığımda eldiven kullanıyorum’, yüzde 58.4’i ise ‘İşe gitmiyorum’ olarak yanıtladığı belirtildi.

“İçimizdeki Umut Yeşerdi”

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Tüm dünya olarak çok büyük bir sınavdan geçtik ve bu sınavı vermeye devam ediyoruz. Aşı çalışmaları yaşadığımız bu zor süreç için umut ışığı oldu. Yaptığımız araştırmada, halkımızın büyük bölümünün sağduyulu yaklaşımlarını görmüş olmak içimizdeki umudu daha da yeşertti. Tedbir ve kurallara uyarak bu sürece son vermek bizim elimizde. Bu dönemin en yakın dönemde sona ermesini diliyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi