İBB Meclisi’nde CHP ve İYİ Parti tarafından İstanbul’daki cemevlerinin “ibadethane” olarak tanınması için teklif sunuldu. Önerge teklifinde, İstanbul'da 93 cemevinin Alevi vatandaşların ibadethane mekânları olmasına rağmen resmi olarak ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için camii, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı elektrik ve su faturalarından muaf olmak gibi kamusal hizmetlerden mahrum kaldığı vurgulanmıştı. Bu durumun, Anayasa'nın 10. maddesiyle korunan eşitlik ilkesine aykırı olduğu, toplumsal yaşamda ayrımcılığa yol açtığı belirtildi.

AKP VE MHP OYLARI İLE REDDEDİLDİ

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında CHP grubunca verilen cemevlerinin ibadethane statüsünde sayılması önerisine "Cemevlerine din uzmanları ve hukukçular karar verir" ifadeleriyle karşı çıkarak, önergeye ret oyu kullanacaklarını açıkladı. Ve meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti ve MHP grubu tarafından verilen önerge reddedildi.

‘’SEÇİM ZAMANI CEMEVİNE GİDENLER, ŞİMDİ TAVIR KOYUYOR’’

Tevfik Göksu’nun bu sözlerine tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, ‘’Kafasında alevileri ve cemevlerini nereye koyduğu ortadadır. Bu konuya karar vermesi gerekenlerin ilahiyatçılar ve din uzmanları olduğunu söylerken aslında alevilik meselesini sunni ilahiyatçılara havale etmiş olması da başka bir problemdir. Seçim zamanları cemevlerinde toplantı yapmak için sıraya girenlerin sıra cemevlerinin ibadethane olarak statülendirilmesine geldiğinde aldıkları tavır oldukça manidardır’’ dedi.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi