Hem insan hem de doğa için temel yapı taşlarından birinin ağaç olduğunu her zaman vurgulayan Kars-Ardahan-Iğdır illerini temsil eden sivil toplum kuruluşu olan Ormanların Kardeşliği Platformu,  bölgenin 100 yıldır biriken tüm sorunlarına çözüm aramak için Ankara’nın yolunu tuttu. Orman Bakanlığı’na ziyarette bulunanlar arasında Platformun Sözcüsü Asım Karabacak, Platform Koordinatörü Mustafa Küpeli, Platform Sekreteri Serhat Deli, Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Ankara KAI Fed. Başkanı Erdoğan Yıldırım, Ankara Göle Dernek Başkanı Hüseyin Kızılateş, Göle Derneği Onursal Başkanı Metin Demir, Senemoğlu Dernek Başkanı Zarif Çapan, Gedik Dernek Başkanı Remzi Hışır yer aldı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, genel müdür yardımcıları ve daire başkanları ile bir görüşme gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda özellike KAİ bölgesinin yeşillendirilmesi ve usulsüz kesilen ağaçlar hakkında konuşuldu. Yaşamın devam etmesi için orman varlığının bir zorunluluk olduğunu dile getiren platform yöneticileri, Sarıkamış, Göle ve Şenkaya ormanlarının usulsüz bir şekilde kesilmesinin yanlış olduğunu, doğanın bozulmaması için bölgede yapılan yanlış kesimlerin son bulması gerektiğini vurguladı.

‘’MÜDÜRLÜĞÜN KAPANMASI FELAKET OLDU’’

Konu hakkında konuşan Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay ; " Göle Orman İşletme Müdürlüğü 1940 yılında kuruldu. Bölgedeki kurulan ilk orman işletme müdürlüklerinden birisidir. 10 yıl önce her ilde orman işletme müdürlüğü olması gerekçesi ile kapatıldı. Fakat Orman İşletme Müdürlüğü’nün kapanması orman açısından büyük bir felakete dönüştü. Bunu durdurmanın yolu biran önce Göle Orman İşletme Müdürlüğünün açılması ile sağlanacaktır. Diğer taraftan Karınca Düzü her ne kadar Erzurum ili Şenkaya ilçesine bağlı olsa bile alan olarak Göle ormanları ile içiçedir. Ve Göle merkezine sadece bir buçuk kilometredir. Fiilen Göle Orman şefliğinin yetki alanıdır. Buda dikkate alındığında Göle Orman sahasının geniş olduğunu ve mutlaka bir işletme müdürlüğünün kapasitesiyle kontrol edileceğine inanıyoruz. Bu nedenle Göle' de Orman işletme müdürlüğünün açılmasına dair sözü alarak buradan çıkmak istiyoruz. Bu konudaki ısrarlı talebimize olumlu karşılık vermenizi bekliyoruz Sn. Bakanımız" dedi.

‘’HER KÖYE 1000 FİDAN’’

Ormanları korunması için yeni bir grup kurulacağı kararının alındığını açıklayan Ormanların Kardeşliği Platform Sözcüsü Asım Karabacak ise şöyle konuştu: ‘’ Ormanların denetimi , kontrolü ve kaçak kesimlerin önlenmesi amacıyla, başta orman köyleri olmak üzere her köyde, köy muhtarı ve ihtiyar heyeti, okul müdürü, köy imamı ve gönüllü gençlerden oluşan Orman Koruma Gruplarının kurulması kararlaştırıldı. Her köye, bölgenin iklim ve toprak yapısına uyumlu ortalama 1000 adet fidan dikimine 2020 Ekim ayında başlanacak’’ dedi.

‘’SARIÇAM KORUNACAK’’

Toplantı da Sarıkamış, Şenkaya ve Göle ilçelerinde bulunan SARIÇAM ağaç türünün Endemik Ağaç olarak kabul edilip kayıt altına alınarak, korunmasını isteyen Platform Sözcü Asım Karabacak'ın, önerisi ise bakan ve bürokratları tarafından da olumlu karşılandı. Ayrıca yaşı dolmuş ağaçların kontrollü kesimi ve akabinde fidanlama konusundaki bütün bu çalışmalara köylülerin dahil edilmesi istendi.

Platform Koordinatörü Mustafa Küpeli’de arıcılığın geliştirilmesi için eğitim ve faizsiz ve mümkünse hibe destek ve teşviklerinin hayatı geçirilmesi talebinde bulundu. Bakan yardımcısı ve bürokratlar bal ormanı projesi kapsamında bunların var olduğunu belirtti.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi