İstanbul’da irili ufaklı birçok derneği bulunan Kars ili Arpaçay ilçesinin tüm derneklerinin birleşerek bir federasyon oluşturması fikrini ilk olarak Arpaçaylı İş İnsanı Özdemir Polat önermişti. Daha sonrasında ise bir araya gelen dernek başkanları ile toplantı yapılarak, bu yolda çalışmalar başlatılmıştı. Oluşturulacak olan Kars Arpaçay Dernekleri Federasyonu’nun birkaç dernekten öteye geçmesi ve tüm dernekleri kapsaması adına üçüncü toplantı Küçükçekmece’de yapıldı.  

KATILIM YOĞUNDU

KÜÇÜKÇKMECE Gölbaşı Davet Salonu’nda gerçekleşen toplantı ya 25’e yakın dernek başkanı katılırken, toplantı da federasyon olarak yapılacak çalışmalar hakkında da kararlar alındı. Toplantıya katılanlar arasında Kanaat öderi İş insanları Özdemir Polat, Erkan Koçali, Gökhan Türkeş Öngel,Oruç Oymak, Gazeteci Mustafa Küpeli, Arpaçay İlçe Dernek Başkanı Gündüz Mutlu, Arpaçay Koç köyü  Dernek Başkanı Mümtaz Adıgüzel, Arpaçay Doğruyol köy Dernek Başkanı Engin yalçın, Arpaçay Kardeştepe köyü Dernek Başkanı Harun Ocak, Arpaçay Kakaç Köyü Dernek Başkanı Şemistan Papakçı, Arpaçay Kıraç Köyü Dernek Başkanı Yüksel Güneş, Arpaçay Duraklı Köyü Dernek Başkanı Nesip Güneş, Arpaçay Bardaklı Köyü  Dernek Başkanı Agah Adıgüzel, Arpaçay Taşbaşı Dernek Başkanı İsmail Aslan, Arpaçay Terek Köyü  Dernek Başkanı Metin Bulut, Arpaçay Tepecik Köyü Dernek Başkanı Vedat Kurtbaş, Arpaçay Kuyucuk Dernek Başkanı Medet Aydın, Arpaçay Söyütlü Köyü Dernek Başkanı Mukrettin Turhan, Arpaçay Aydıngün Köyü Dernek Başkanı Coşkun Uğurlu, Arpaçay Dağ Köyü Dernek Başkanı Nesip Yılmaz, Arpaçay İncedere Dernek Başkanı Yavuz Nebioğlu, Arpaçay Okçuoğlu köyü Dernek Başkanı Vedat Topçu, Arpaçay Göldalı Köyü  Dernek Başkanı Bekir Aras, Arpaçay  Üçpınar köyü Dernek Başkanı Nurullah Güngör, Arpaçay Pergit Köy dernek Başkanı İhsannur Nebioğlu, Arpaçay Möküz Köy Dernek Başkanı Nesurulah Güngör ve Arpaçay Tomarlı Köy Dernek Başkanı İsmet Dadaş yerlerini aldı.

ÖZDEMİR POLAT: ‘’BİR VE GÜÇLÜ OLMALIYIZ’’

Arpaçay Dernekler Federasyonunun fikir babası ve İş İnsanı, Polat Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Polat, derneklerin bir araya gelerek federasyon olması fikrinin ortaya çıkışını anlattı. Polat, ‘’ Bir temenni bir istek ve öneri sonucu bu tablomuz ortaya çıktı. Yine böyle bir etkinlikte dernek başkanları ile birlikteyken kaç tane Kars Arpaçay derneğimiz olduğunu sordum. Tahmini olarak 30’un üzerinde olduğundan bahsedildi.  Ya dedim neden bir araya gelip bir federasyon kurmuyorsunuz? Bu önerim dikkate alındı. Daha sonraki süreçte bunun üzerine çalışmalar başladı. Başkanlarımız ile bir araya geldik. Tüzük hazırlandı. Federasyon kurmak için 5-6 dernek yeterli oluyordu. O konu kolaydı. Ama önemli olan daha fazlasının bir araya gelmesiydi. Birbirimizi tanımak, ne yapmak istediğimizi belirlemek ve varsa bir sorunumuz konuşup, çözüm bulmalıyız. Bütün mesela birbirimize karşı açık ve samimi olmakta. Eğer bu şehirde gücümüzü ortaya koymak istiyorsak Kars Arpaçay Dernekler Federasyonu çatısı altında toplanmalıyız. Ve bu konuda belli bir aşamaya kadar gereken maddi ve manevi desteği şahsım adına yapacağımın da sözünü veriyorum’’ dedi.

ERKAN KOÇALİ: ‘’NE GEREKİRSE YAPMAYA HAZIRIZ’’

Karslı, Arpaçaylı ve 'Karapapak' olmaktan her zaman gurur duyduğunu söyleyen Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT) Genel Başkanı Erkan Koçali, ‘Elimizden geldiği kadar  bölgemize lazım olan cami, ilkokul, taziye evi gibi çeşitli yapıların yapılmasına bu zaman kadar hep yardım ettik. Kars Arpaçay Dernekler Federasyonu içinde yine maddi ve manevi ne gerekiyorsa onu yapmak için hazırız’’ diye konuştu.

GÖKHAN TÜRKEŞ ÖNGEL : ‘’KARS TÜRKİYE’NİN CAN SİMİDİDİR’’

Türkiye’nin en zor coğrafyasının Kars bölgesi olduğunu belirten Royal Ev Aletleri A, Ş Yönetim kurulu Başkanı Gökhan Türkeş Öngel, ‘’Tarihte Karslılar her zaman düştükleri yerden kalkmasını bilmişlerdir. Aynı zamanda Kars Türkiye’nin can simididir. Biz bunun farkındayız. Tabi bunu yaparken de özellikle şehirleşme sürecimizi hızlı bir şekilde tamamlamamız gerekir. Doğduğumuz şehiri Kars’ı asla unutmayacağız. Bizim Kars’tan işçi, köylü, siyasetçi, sanayici ve emekçi çıkar ama bizim Kars’tan vatan haini çıkmaz. Bu özelliğimizle birlikte şehirleşme sürecimizi tamamlamalıyız. Fayda ilişkisini göz önünde bulundurarak birlikte düşünmeli, kordine olmalı ve ortak kuruluşlardan faydalanmalıyız. Çünkü bu bizi güçlü kılar. Biz bu güne kadar bunu başaramadık. Umarım Federasyon ile bunu başaracağız. KAİ vakfı eğer misyon ve vizyonunu doğru kullanırsa Cumhurbaşkanlığına aday olacak kişilerin ilk ziyaret edeceği yerlerden biri haline gelir. Buna adım kadar inanıyorum. Bir ülkenin demokrasisi o ülkenin güçlü Sivil Toplum Kuruluşları(STK) ile mümkündür. Eğer STK’nız yoksa siz bu ülkede demokrasiden bahsedemezsiniz. Yani Kars Arpaçay Federasyonumuz ülkemizede demokrasi anlamında katkı sağlayacaktır. Her türlü yardım için hazırım’’ dedi.

ORUÇ OYMAK: ‘’KARS’IN VOLTRAN GÜCÜ OLMALIYIZ’’

Federasyonun kurulması ile Kars'ın İstanbul'da Kültür anlamında ve kültürel sosyal dayanışma anlamında bir patenti olacağını belirten Gölbaşı Davet Salonu Sahibi ve Küçükçekmece Belediyesi eski meclis üyesi Oruç Oymak, ‘’Karslılar olarak bugüne kadar yaptığımız STK çalışmalarında çok güzel işler yapmamıza rağmen hak ettiğimiz saygıyı toplumdan alamadık. Bu patent ile daha tescilli bir şekilde örgütleneceğimiz için hayatlarımıza artı bir katkı sağlayacaktır. Bu patenti bir an önce almamız gerekiyor. Çocukluğumuzda Voltran isminde bir çizgi film vardı. Küçük parçalar bir araya geliyordu. Biri kolu, biri bacağı ve gövdesini oluşturuyordu. Çok güçlü bir silah haline geliyordu. Bizim burada yapmak istediğimizde tıpkı böyle bir durum. Bütün dernekler bir araya gelerek Federasyon haline gelmeyi başarmak zorundayız. Kars’ın voltran gücünü oluşturmak, İstanbul’da bir çatı altında toplanarak bir Kars kültürü oluşturmak zorundayız. Kontrolsüz bir güç, güç değildir. O yüzden en kısa zamanda doğduğumuz topraklara olan borcumuzu daha iyi ödeyebilmek adına bir araya gelmeliyiz’’ dedi.

GÜNDÜZ MUTLU: ‘’BİR AN ÖNCE ÖRGÜTLENMELİYİZ’’

İlk etapta bir kaç dernek başkanı ile görüşülüp, federasyon kurulma konusunda yola çıktıklarından bahseden İstanbul Arpaçay Dernek Başkanı Gündüz Mutlu, ‘’ İlk toplantımızı yaparak ne yapabiliriz diye fikir alışverişi yaptık. Önerilerimizi sunduk. Şimdi ise yine burada hep birlikteyiz. Bir an önce güç birliğimizi sağlamalıyız. Mesela korona virüs süresince bazı ihtiyaçlarımız oldu. Belediyelere gidiyorsun falanca dernekten geldim dediğinde kaideye almıyorlar. Ama federasyon olunca iş değişiyor. Bazı federasyonlar var ki neredeyse belediye kapısını tekme ile açıp giriyorlar içeriye. Ufak dernekler olunca hiç bir projenize katkı sunulmuyor. Genelde karadenizliler gittiği zaman belediyelere bir liste veriyorlar, nerede oturursan otur onlara yardım gidiyor. Adam Küçükçekmece’de oturup, Beylikdüzü’ne yardım ediyor. Bize ise siz burada oturmuyorsunuz size vermiyoruz deniliyor. Bu anlamda artık Kars ve Arpaçaylı hemşehrilerimizin güçlü bir lobi olması için iyi örgütlenmesi gerekir’’ dedi.

MUSTAFA KÜPELİ: ‘’ KARS, YENİDEN ARDAHAN VE IĞDIR’A ABİLİK YAPACAK’’

Tarihi bir toplantı da bir arada bulunduklarını söyleyen İstanbul Kars Ardahan Iğdır Derneğin onursal Başkanı Mustafa Küpeli, ‘’İstanbul’da yeniden var olmak, yeniden bir Kars destanı yazmak için bir aradayız. Kafamızın arkasındaki olumsuzlukları bir kenara bırakıp, Kars’ı yeniden nasıl var edeceğiz, bu şehirde bu kimliği nasıl saygın hale getireceğiz, nasıl yeni bir algı oluşturacağız diye çalışmalıyız. Bir Kars algısı oluşturmamız gerekiyor. Çünkü Kars, Ardahan ve Iğdır’ın arasında eriyip gitmiş gibi. Kars babadır, Ardahan ve Iğdır onların çocuklarıdır diyoruz ama bana göre Kars babalık yapamamıştır. Bu kentteki insanların kaderini iyileştirmeliyiz. Kars’ı  yeniden ayaklandırmalıyız. İşte bu nedenle Kars Arpaçay Dernekler Federasyonu’nun kurulmasına karar verilmiştir. Yeni bir yol haritası çıkarmamız gerekiyor. Artık İstanbul’da daha güçlü bir şekilde bir arada olacağız. Siyasette bize yer verilmiyor. Belediyelerde görev almış kaç tane genel müdür ya da şefimiz olduğunu söyleyemiyoruz. Belediye başkanlıklarında, meclis üyeliklerinde yokuz. Partilere bakıyorsun, görev verilenlerin yüzde 80’i Karadenizli. Mesela belediyelerde görev almış kaç tane genel müdürümüz, kaç belediye başkanımız var? Bunu söyleyemiyoruz.  İşte bu noktada örgütlenip birlik olmalıyız. Artık bu şehirde çaresiz, yalnız kalan, işini kaybeden hemşehrilerimizin elinden tutacağız. Bu kentte yeniden var olacağız’’ dedi.

PROJE VE PLANLAR BELİRLENDİ

Konuşmaların ardından federasyon kurulması adına yapılacak olan işlemlerin en hızlı şekilde tamamlanması konusunda fikir birliğine varılırken, aynı zamanda 8 önemli karar alındı. Bunlar:

1-Kars Arpaçay Dernekler Federasyon'un Temmuz ayında kuruluşu tamamlanmalı

2-Federasyon sürecine bütün derneklerin katılının sağlamak için kapsamlı çalışmaların yapılması

3-Kars ve diğer ilçe derneklerinden talep gelirse Olağan genel kurul yapıp Kars Dernekler Federasyonu olarak yola devam edilmesi

4-Kars'ın Serbest Bölge olması için bir çalışmanın başlatılması

5-Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kutlanmasının yapılması

6-Çıldır Gölü, Kuyucak Gölünün Korunması, Sulu tarımın desteklenmesi için çalışmaların yapılması, Bölgenin fidanlaşması

7-Organik ürünlerin ulusal pazarlara ulaşmasını sağlamak,

8-Korana Virüsten sonra Gurbette yaşayan işini aşını kaybetmiş Kars ve Arpaçay'lılıra destek sunulması gibi çok önemli kararlar alındı.

Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi