Kars Arpaçay Koçköyü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği tarafından Bağcılar Belediyesi Halk Sarayı’nda her yıl geleneksel olarak düzenlenen kaz gecesi yapıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan geceye katılım yoğun oldu. İstanbul’da yaşayan birçok Koçköylü ve Karslıyı bir araya getiren etkinlikte konuşan Kars Arpaçay Koçköyü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Kurusucu Ali Ayaz, Türkiye’nin yaşadığı zor günlerin sebebini şöyle açıkladı: ‘’Büyük bir imtihandan geçiyoruz ve bunun sebebi ise Atatürk’ten kopmuş olmamız.’’

YAŞANAN GÖÇLER DERNEĞİN KURULMASINI SAĞLADI

Zamanında Kars’ın en büyük köylerinden biri olduklarına değinen Kars Arpaçay Koçköyü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mümtaz Adıgüzel, ‘’Hatta bu nedenle 1973 yılında 3 mahalle muhtarlığına bölünerek Belediye başkanlığı ile yönetilmeye başlamıştık. Bu 40 yıl süre içerisinde köyümüze birçok şey yapılsada, doğal şartlar ve işsizlik nedeniyle gençlerimiz çeşitli yerlere göç etti. Göçler nedeniyle nufüs 2 binin altına düşünce tekrardan köy statüsüne geri döndük. Yapılan bu göç ise en çok istanbul’a doğru oldu. Böylece İstanbul’da hemşehrilerimiz ile buluşarak, köyümüzün kültür ve değerlerini yaşatmak adına Kars Arpaçay Koç Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kuruldu. Derneğimizin kuruluşundan bugüne kadar yönetime gelmiş bütün arkadaşlarımız köyümüze iki tane taşınmaz mülkiyet kazandırmışlardır. Bizde bunun bir adım daha ötesine gitmek düşüncesindeyiz’’ dedi.

TOPLUM OLARAK ATATÜRK’TEN UZAKLAŞIYORUZ

Koç köylüler  kadar çok büyük mücadeleler ile bu noktaya gelmiştir. Kurucu Başkanı Ali Ayaz, ‘’ Türkiye çok büyük bir imtihandan geçiyor. Bunun tek sebebi ise Atatürk’ten kopmamızdır. Biz Atatürk’e ne kadar yaklaşırsak, bu problemleri o kadar çabuk çözeceğiz. Atatürk diyorki, ‘’Biz niçin tekke ve zaviyeleri kapattık? Din düşmanı olduğumuz için değil. Bu gibi tarikatlara inanan insanlar Selçukluları, daha sonrasında ise Osmanlı’nın yıkılmasına sebep oldular. Şimdi benim bu sözlerime dikkat etmezseniz eğer 100 sene sonra bunlar yine ortaya çıkacaklar. Ve devleti paylaşmak için çalışmalar yürütecekler. Bunlara kesinlikle fırsat vermeyin.’’ İşte bu sözler ışığında Türkiye2nin yolu aydınlık yoludur. Türkiye’nin insanı güçlüdür. Biz topraklarımızı ve insanlarımızı böldürtmeyeceğiz. İktidardakiler, gaflet, dalalet ve hatta hiyanet içinde olabilirler. Aziz vatanın bütün orduları dağıtılmış olabilir. İçimizdeki en büyük güç Atatürk diyorki, ‘’ Damarlarımızda akan kandır.’’ Bu yüzden Atatürk’e ve geçmiş Türk tarihimize sahip çıkalım. Avrupa’da tarihçiler şöyle diyor, ‘’Atatürk gibi bir dahi çıkıp, Türk milletini kurtarmasaydı eğer biz Türk milletini Orta Asya’ya sürecektik.’’ Cumhuriyet ile kalın, laiklikle kalın, hoşçakalın’’ diye konuştu.

Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi