Küba’nın milli kahramanı, Latin Amerika vatanseveri, devrimci, gazeteci, ozan ve edebiyatçı Jose Marti, doğumunun 168. yılında, Esenkent’te bulunan Havana Park'ta Mustafa Kemal Atatürk büstü ile yan yana bulunan büstü önünde anıldı. 28 Ocak 1953’te Havanada doğan, devrimciliği, gazeteciliği, ozan ve edebiyatçı kişiliği yanı sıra Küba’nın İspanya’ya karşı verdiği bağımsızlık savaşının sembolü olan Jose Marti, 19 Mayıs 1895te İspanyol askerleri tarafından bir çatışmada öldürüldü. Esenyurt Belediyesi tarafından organize edilen etkinlik, Jose Marti’nin doğum günü olan 28 Şubat’ta Küba'nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez’in de katılımıyla gerçekleştirildi. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un  Küba'nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez’i makamında kabul etmesiyle başlayan etkinlikte Bozkurt, büyükelçiye tablo hediye etti. Büyükelçi Nunez ise Bozkurt’a “Küba” isimli kitap hediye etti.  Heyet ardından, Esenyurt Havana Park’a geçti. Bozkurt ve Nunez’in yanı sıra Küba Konsolosluğu yetkilileri, CHP Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri ile muhtarların katıldığı törende Mustafa Kemal Atatürk ve Jose Marti’nin büstlerine çelenk bırakıldı.

“Dünyayı Zulüm Baskı Değil İnsanlık Kurtaracak”

Konuşmasına Jose Marti’nin “İnsanlığın vatanı olmaz, insanlık vatanın ta kendisidir.” Sözünü hatırlatarak başlayan Belediye Başkanı Bozkurt, Marti’yi kendi vatandışımız olarak kabul ettiğini belirterek “Bu coğrafyada insanlık adına verdiği mücadeleden dolayı sorumluluğu ve zorunluluğu hissediyoruz. Bizim için kardeşimizden farksızdır, o da bizim gibi bizimle mücadele eden bir kişiliktir. Var olduğumuz sürece onu anacağız” dedi. Bozkurt, konuşmasının devamında, “Bizim için kurtuluş mücadelesinde Türkiye’nin tam bağımsızlığı için mücadele eden herhangi bir askerden farksız değildir. İnsanlığın bir savunucusu olarak her zaman kalbimizde yer alacaktır. Her zaman söylediğimiz gibi dünyayı zulüm, baskı değil insanlık kurtaracak diye düşünüyorum. Bu ilkenin etrafında her zaman birlikte olacağımız inancından vazgeçmeyeceğimizi de biliyorum. Ulu Önder Atatürk’ün bizim için yeri belli, ayrı. Ruhları şad olsun, minnetlerimizi iletiyoruz.” dedi.

“Vatan İnsanlıktır”

Küba'nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez ise “Her iki vatansever de bağımsızlık ya da ölüm sloganını yükselttiler” dedi. Nunez, “Marti’nin düşüncesinin temelini özetleyen, onun şu cümlesidir: ‘Vatan insanlıktır.’ Vatan insanlıktır düşüncesi, bugün mevcut milliyetçiliğe karşı Küba devleti ana temeli haline gelmiş internasyonalizmi ve dayanışmayı savunmaydı. Vatan insanlıktır mirası altında bugün binlerce sağlık personeli 40’tan fazla ülkede pandemi ile mücadele etmek için iş birliği yaptılar. Kübalılar bu dayanışma yeteneğini sürdürecektir. Sayın Belediye Başkanıma, Küba’ya olan dostluğu için teşekkürler” dedi.

Editör: Haber Merkezi