BAKAN KURUM,  2018’DE ESENLER’DE AÇIKLAMIŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  2018 yılı Ekim ayında Esenler’de bulunan 47. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı'nın yer aldığı 183 dönümlük kışlada yapılan 15 Temmuz Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulunmuştu. O ziyarette basına konuşan Bakan Kurum, askeri arazileri rant olarak görmediklerini ifade etmişti. Kurum şöyle konuşmuştu: “ Burada ata sporları ve diğer sporları yapabilecekleri alanlar olacak. İnsanlar hem oturdukları mekanın yanında vakit geçirebilecekler hem sporlarını yapabilecekler ve doğayla iç içe zaman geçirebilecekler. 15 Temmuz Millet Bahçesi, askeri alandan bize geçen bir arazi ve hiçbir zaman da askeri arazileri biz rant olarak görmedik. Halbuki şehrin en önemli noktasında, en merkezi lokasyonunda olan yerlerdir. Ama burası milletin kullanımına açılmak üzere ki ismi de millet bahçesidir, bu projelerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Bunları da inşallah kısa zamanda hepsini teker teker açıyor olacağız.”

UYGULAMALAR SÖYLENDİĞİ GİBİ DEĞİL

Bakan Murat Kurum aksini dile getirse de süreç içerisinde  uygulamalar bu ifadeler ile çelişerek en yetkili ismin söylemlerini tutarsız hale getirdi. Zaten bir önceki bakan Mehmet Özhaseki’de benzer sözler söylemişti. Özhaseki 2017 yılında, “Şehir içerisinde kalan askeri alanlar, bundan 50-60 yıl kadar önce bazen daha eski, şehirlerin çeperlerinde yer alan askeriyenin kullanacağı yerlerdi. Şehirler öyle büyümüş ki askeri alanları içine almış ve yutmuş. Buraların dışarıya taşınması çok doğru bir fikir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı var, hepsi yeşil alan olacak. O konuda kimsede ters bir düşünce yok” demişti.

ŞAHİN GÖZÜYLE ASKERİ ALAN YAĞMASI

Her iki bakanda askeri arazilerin yeşil alan olarak kullanılacağını vurgulasa da uygulamalar bunu aksi yönünde oldu. Sözcü gazetesi muhabiri İsmail Şahin konu hakkında detaylı bir çalışma hazırlamış. Şahin,“ İstanbul’da askeri alan yağması: tek tek yapılaşmaya açılıyor” başlıklı  haberinde oldukça detaylı bilgilere yer vermiş. 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde de  TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO önderliğinde Bağcılar’da Batışehir, Halkalı’da Avrupa Konutları Atakent 3, Ayazağa’da Maslak 1453, Zeytinburnu’nda Büyükyalı, Zekeriyaköy’de boşaltılan füze üssünün yerine Köy yapılırken, Sancaktepe’de askeri lojmanların yerine ofis projesi yapıldığına dikkat çekmiş.

HAİN GİRİŞİM BETONA HİZMET ETTİ

15 Temmuz darbe girişiminden sonra yeşil alan olarak kullanılacağı söylenen askeri alanlarda betonlar yükselmeye başladı. Esenler’de Metris, Topkule ve Baştabya Kışlaları'nın bulunduğu askeri alanlar 2012 yılında “Rezerv Yapı Alanı”  ilan edildi. 2019 yılında 720 hektarlık alanın yüzde 38'i, yani 2 milyon 788 bin 562 metrekaresine, konut, turizm ve ticaret imarı verildi.

EN BÜYÜK RANT ÇEKMEKÖY’DE

Ranta açılan askeri alanların en büyüğü ise İstanbul'da 3’üncü Kolordu Komutanlığı’na bağlı Çekmeköy Kışlası oldu. Arazi parsellere bölünerek Emlak Konut GYO’ya bedelsiz satıldı. 2019’da  Ormanköy ve 2021’de  Çınarköy adlı projeler geliştirilip satışa sunuldu. Projelerin  yapımının 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.

ÜNİVERSİTEYLE TAKASTAN RANT ÇIKTI

TOKİ ile Marmara Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Halkalı, Nişantaşı ve Bahçelievler Yerleşkeleri TOKİ’ye devredildi. TOKİ’de bunun karşılığında Maltepe’deki 2 milyon 455 bin metrekare büyüklüğündeki Kenan Evren Kışlası arazisini üniversiteye verdi. Üç kampüsü alan TOKİ, Halkalı ve Nişantaşı kampüslerinin arazilerini Emlak Konut GYO’ya sattı. Emlak Konut Halkalı ve Nişantaşı’nda projelere başladı.

BAKIRKÖY’E ÖZEL OKUL, TUZLA’YA AVM

İstanbul, Bakırköy Florya'da 34 dönümlük askeri alan TOKİ tarafından 2018 yılında konut imarına açıldı. TOKİ, askeri lojmanların ve tesislerin bulunduğu alanının imar planını değiştirerek arazinin yüzde 60'ını konut, geri kalan bölümünü de özel okul, cami ve park olarak düzenledi. 2020 yılında Tuzla İçmeler'de Piyade Okul Komutanlığı arazisinde yaklaşık 168 bin metrekarelik askeri alan imara açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni konut alanı ilan edilen askeri alanda; AVM, otel ve konutlar yükselecek.

DİKİMEVİ’NE REZİDANS PROJESİ

Jandarma Genel Komutanlığı, TOKİ ile imzaladığı protokol çerçevesinde İstanbul Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda bulunan yaklaşık 30 dönümlük askeri alanı TOKİ'ye devretti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle onaylanan plan değişikliğiyle 3 Eylül 2018 günü arazi yapılaşmaya açıldı. Araziye rezidans projesi planlandı.


LOJMANIN YERİNİ OTEL ALACAK

Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinde yer alan 6 adet askeri lojman binasının bulunduğu yaklaşık 20 dönümlük arazi  Jandarma Genel Komutanlığı tarafından protokol ile TOKİ’ye devredildi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 13 Ocak 2021'de “Rezerv Yapı Alanı” yani yeni konut alanı ilan edildi. Pasifik İnşaat adlı bir firma tarafından arazideki  binalar yıkılıp otel, alışveriş alanları ve rezidans inşa edecek.

VE SON GELİŞMELER…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 1 Temmuz 2022 günü İstanbul'da bir askeri alanı daha konut imarına açtı. TOKİ'ye devredilen Maltepe'deki 528 bin metrekarelik askeri alana, 7 katlı binalar dikilecek. Öte yandan, yine bakanlık tarafından Sancaktepe'de 4 bin 285 metrekarelik askeri alan ‘ticaret alanı' olarak belirlendi. Son olarak Kartal'da 2 bin 700 metrekarelik askeri alanı ‘ticaret ve konut' alanı ilan edip, imara açtı.

HABER MERKEZİ – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi