Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla Sarayburnu Parkı’nda bulunan Cumhuriyet Dönemi’nin ilk anıtı olma özelliği taşıyan Atatürk Heykeli ve heykelin bulunduğu meydan İBB ekipleri tarafından temizlenmişti. Heykelin ve çevresinin temizliğinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir çalışma daha başlatarak heykeli restore ettirdi. İBB, tarafından görevlendirilen uzman ekiplerce heykelin üzerindeki atık ve kirler temizlendikten sonra yaldız boya ve diğer boya kalıntılarının uzaklaştırılması işleminin ise uzman restoratör ve konservatör ekip tarafından yapıldığı öğrenildi. Heykelin üzerindeki yoğun korozyon ise temizlenerek koruyucu uygulandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bahçelievler CHP Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter tarafından Topbaş döneminde meclise sunulan iki ayrı yazılı önergeyle Atatürk Heykeli ve heykelin bulunduğu meydanın temizlenerek halka açılması istenmişti. Merter’in önergeleri İmamoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra hayata geçti.

Önergelerinde 2004 yılından beri sözkonusu heykelin ve bulunduğu meydanın atıl duruma düştüğünü yazılı önergelerinde ifade eden Merter, ‘Bu durumu yerinde incelediğimizde, Marmaray Projesi dolayıyısla heykelin bulunduğu alanın demir paravanlarla çevrildiğini, etrafının çöp içinde olduğunu görmüştük. Tarihimize yakışmayan bu tabloyu o dönem iki farklı önergeyle meclise taşımıştık. Önergeleri verdiğimiz tarihin üzerinden yıllar geçti. Bugün Sayın İmamoğlu’nun göreve başlar başlamaz yapmış olduğu bu hizmetten dolayı teşekkür ediyoruz. İBB’nin bir ilki daha gerçekleştirerek heykeli restore etmesi gerçekten mutluluk verici. Değerlerimize gerçek anlamda sahip çıktığı için Sayın İmamoğlu’na teşekkür ediyorum’ dedi. 

1926 yılında açılışı yapılan ve Cumhuriyet Dönemi’nin ilk anıt heykelinin bulunduğu meydanın da halka açılması gerektiğini belirten Merter, ‘Fatih’te resmi törenler bildiğimiz kadarıyla okul bahçelerinde yapılıyor. Verdiğimiz önergelerde söz konusu alanın büyük bir meydana dönüştürülerek resmi törenler için halka açılmasını da istemiştik. Umuyoruz ki bu talebimiz de önümüzdeki günlerde hayata geçer’ diye konuştu.

Sarayburnu’ndaki Atatürk heykeli Avusturyalı heykeltıraş HeinrichKrippel tarafından yapılmıştı.Heykel, sanatçının Viyana'daki atölyesinde yapılmış, parçalar halinde Türkiye'ye getirilmiş ve heykeltıraşın denetiminde yerine oturtulmuştur.25 Ağustos 1925 tarihinde yapımına başlanan anıt, 3 Ekim 1926'da törenle açılmıştır.Öte yandan heykelin çevresinde de düzenleme yapılması bekleniyor. İBB tarafından hazırlanan ‘Sarayburnu Çevre Düzenlemesi Projesi’nin onay aşamasında olduğu öğrenildi.

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi