Çin'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 594'e ulaştı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte salgın nedeniyle 150 kişi hayatını kaybetti, 409 yeni vaka tespit edildi. Böylelikle ülkedeki toplam can kaybı, 2’si Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nden olmak üzere 2 bin 594’e çıkarken, kesinleşen Covid-19 vakası da 77 bin 150’ye ulaştı.

‘Koronavirüsü dünyayı etkisi altına almaya başladı’

Son birkaç günde COVID-19 salgınının boyut değiştirdiği görülmekte. İlk başta Çin’in bir bölgesinde başlayan salgın gitgide küresel bir felakete büründü. Dünya Sağlık Örgütü’nün Başkanı Dr. TedrosAdhanomGhebreyesusdefarlaca bir fırsatlar penceresinin varlığından bahsediyordu. Bu bahsettiği fırsatlar penceresi salgının hala bütün dünyayı saran bir pandemiye dönüşmeden kontrol altında tutulmasıydı. Ama şimdi gelen bütün haberler bunun başarılamadığını ortaya koymakta. Virüsün PrincessDiamond adındaki Cruise gemisinde, hastanelerde ve hapishanelerde nasıl yayıldığını duymaya başladık. Maalesef görülüyor ki dünyada ortaya konulan bütün olağanüstü çabalara rağmen hastalık hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Muhtemelen yakın bir tarihte Dünya Sağlık Örgütü bu korkunç salgını bir pandemi olarak ilan edecek.

‘Henüz zaman varken hazırlıklara başlamalıyız’

Güney Kore gibi gelişmiş bir ülke bile salgını kontrol altına alamadı ve en son tespit edilmiş 433 hastaya sahipti. Singapur devleti vatandaşları gözetleme konusunda çok gelişmiş bir sistemine sahip olmasına rağmen tespit edilmiş hastalarından yedisinde virüsü nasıl kaptıklarını bulamadı. Bu da sadece bildiğimiz olaylar. Şu an da buz dağının sadece ucu görünmektedir. Çin’in hastalığı kontrol altında tutması için ortaya koyduğu inanılmaz nerdeyse insanüstü çabası bize yani dünyaya zaman kazandırdı. Ki henüz ülkemiz de tespit edilen bir vaka yok. Bu bize hazırlık yapma konusunda bir zaman penceresi sunmakta. Umarım başta hükümet ve belediyelerimiz durumun vahametini anlıyorlardır. Bu önümüzde duran ve yakın bir gelecekte gelmekte olan büyük felaket için olağanüstü bir hazırlık yapılması gerektiğinin farkında mıdırlar? Öyle görünüyor ki eğer havanın ısınmasından dolayı virüs salgını azalmasa bizim ülkemiz de çok kötü etkilenebilir. Tekrar yetkililerimize İspanyol Gribi’ni iyi inceleyip araştırmalarını tavsiye ediyorum. Geçmişte yaşanmış bu korkunç epidemi bizi neyinbeklediğini gösterebilir. Keşke hepimiz için ülkemiz önlemler ve hazırlık açısından dünyaya örnek olabilse. Hastalık geniş bir şekilde yayılırsa toplumsal ve ekonomik olarak bir yıkımla karşı karşıya kalırız. Tabiumuyoruz ki bizi teğet geçsin. Bir pandemiye karşı ülkemiz keşke büyük bir savaşa karşı hazırlandığı gibi hazırlanabilse. Panik yapmayalım ama hayatta hazırlıklı olmak her zaman daha iyidir.

‘Sadece sınırları kapatmak yeterli değil’

Birkaç gün öncesine kadar İran’da hiçbir vaka yokken şu an da durum orta da. İran’daki Koronavirüs salgını sebebiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İran sınırından gelen bütün yolcuların sağlık kontrolünden geçirileceği açıkladıktan hemen sonra İçişleri Bakanlığı sınır kapımızı İran’dan gelecek komşularımıza kapattığını duyurdu. Dünya’da hızlı bir şekilde yayılmaya başlayan koronavirüstenbu önlemler bizi tam anmıyla koruyabilecek mi? Dünyadaki uzmanlara göre hastalığı kapanlardan bazıları 2-3 hafta hiç bir rahatsızlık belirtisi vermeden virüsü yayabiliyor. Hatta Çin’de bir hastada bu kuluçka süresi 27 gün sürmüş. Dolayısıyla sınırdan geçenlerde semptom aramak çok da işe yaramayabilir. Komşumuz İran muhtemelen Çin’den sonra hastalığın en çok yayıldığı bölge olacak gibi görünmekte. Şimdiden İran’da 700’den fazla şüpheli vaka, 28 hasta ve ölen 12kişi olduğu tespit edildi. Anadolu Ajansa göre de 2020 yılı içerisinde toplam 6.000.000 İran’lının ülkemize gelmesi bekleniyordu.MRC dünyadaki yayılan bulaşıcı hastalıklar konusunda WHO(Dünya Sağlık Örgütü) ile işbirliği içerisinde analiz yapan bir kuruluş Çin’den çıkış yapan hastalıklı kişilerin 2/3 tespit edilemediği tahmininde bulundu.Dolayısıyla bu İran’dan çıkan hastalıklı kişiler için de bir ipucu verir diye düşünüyorum.

‘İBB başta olmak üzere tüm kurumlar harekete geçmeli’

Buradan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de bir çağrı da bulunmak istiyorum. İstanbul’un yoğun toplu taşıma araçlarını düşünürsek eğer bütün istasyonlara ve belediye binalarına vatandaşlarımız için el dezenfektan cihazları kurulmasını önermekteyim. Ayrıca bulaşıcı hastalıkları önleme konusunda bilgileri içeren panoların kurulması faydalı olabilir. Bunu şimdiden yaparsak hem erken davranmış oluuanhem de şu an da mevcut olan grip gibi hastalıklara karşı da önlem alırız.

Bu gibi önlemlerin konunun uzmanlarından öneriler alarak acilen hayata geçirilmesini dilerdim. Ama en önemlisi şimdiden olası birpandemi felaketi için bir planın oluşturulmasıdır. Unutmayalım hastalık hepimizin gündeminde ve KoronavirüsJaponya'da ülkenin dört bir yanına yayılmaya devam ediyor. Tokyo ve çevresindeki Kanagawa, Saitama, Çiba illerine ek olarak kuzeyde Hokkaido'dan güneyde Fukuoka'ya kadar sürekli yeni vaka haberleri geliyor.

‘Kurumlar halka karşı şeffaf olmalı’

Öbür ülkeler de İran da bize otoriter ülkelerin, bilimle barışık olmayan rejimlerin bu tür krizlerle iyi baş edemediğini gösterdi. Bu tür ülkelerin krizi iyi yönetememe sebeplerinden bir tanesi de şeffaf davranamamaları. Umalım bizim ülkemiz süreci daha iyi yönetir, gereken önlemleri alır ve halka karşı şeffaf davranarak hem güven tesis eder, hem de yayılmasını önler.

Koronavirüsü fırsatçılığına dikkat!

İlk başta Japonların etkilenmeyeceği inancı hakimdi. Fakat ardı ardına Japon hastalar çıkması üzerine bu sefer de sadece yaşlıları etkileyeceği gibi bir inanç ortaya çıktı. Ertesi gün iki ilkokul çocuğunu ve bir okul öncesi çocuğuna virüs tanısı konulduğu haberi çıkınca o inanç da yıkılmaya başladı. Trenlerde koronavirüsü konusunda önlem alınması konusunda yolcular uyarılmaya başlandı. Fakat ellleri iyice yıkama dışında şu anda önerilen somut bir önlem yok. Maske takma konusunda yolcuların birbirleriyle kavga ettiği gibi haberler de var. Maske bulmak hala imkansıza yakın. Bu yokluğu fırsata çevirmek isteyenlerin de arkası kesilmiyor. Geçtiğimiz günlerde Kobe'de bir hastaneden çok miktarda maske çalınmasından sonra, bugün de Şizuoka'da bir ilk yardım görevlisinin kurumundaki maskeleri zimmetine geçirerek internet üzerinden sattığı ortaya çıktı.

Eczane zincirleri de bu fırsatçılık akımından faydalanmaya çalışıyorlar. Ellerindeki maske stoklarını daha yüksek fiyatlı ürünleriyle birleştirerek paket halinde satma girişimleri tüketicilerden büyük tepki gördü. 1000 Yen civarındaki maskeyi çeşitli vitamin, makyaj malzemeleri gibi daha pahalı ürünlerle birleştirerek 10,000 Yen civarında satmaya çalışıyorlar.

MEHMET BERKE MERTER:  İLİŞKİLİ HABERLER 

Mehmet Berke Merter; Koronavirüsü ‘Geliyorum’ diyor. Hazırlıklı mıyız?

DEVAMI İÇİN LİNKE TIKLAYINIZ ░▒▓►http://www.yasamgazetesi.com.tr/ozel-haber/mehmet-berke-merter-koronavirusu-geliyorum-diyor-hazirlikli-h212856.html

Mehmet Berke Merter; Corona Virüsü hızla yayılırken biz hazırlıklı mıyız?

DEVAMI İÇİN LİNKE TIKLAYINIZ ░▒▓►http://www.yasamgazetesi.com.tr/ozel-haber/mehmet-berke-merter-corona-virusu-hizla-yayilirken-biz-hazirlikli-h212671.html

 

Editör: Haber Merkezi