Mehmet Berke Merter, CHP’li Meclis Üyesi olarak görev yaptığı 2017 tarihinde hazırladığı yazılı önergesiyle dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a İstanbul’un parklarında ve sahillerinde mangal yapmak isteyen vatandaşlar için dumansız mangal düzenlemesi yapılmasını istemişti. Ancak yanıt verilmeyen önergeye konu olan dumansız mangal önerisi Beykoz Belediyesince açılışı gerçekleştirilen Karlıtepe Mesire Alanı’nda hayat buldu.

“BELEDİYELER PARKLARA DUMANSIZ IZGARALAR KOYABİLİR”

İstanbul’da yaşayan vatandaşların sahillerde ve parklarda mangal yapmak istemelerini doğal karşıladığını ancak aşırı duman oluşması nedeniyle buralara temiz hava solumaya gelen ve dinlenmek isteyen vatandaşların rahatsız olduğunu gözlemlediğini belirten Merter, bu tür rahatsızlıkların yaşanmaması için dünyadan örnekler vererek İBB’nin bu uygulamaları hayata geçirmesini istemişti. Avusturalya ve Yeni Zelanda’dan örnekler veren Merter, öneresinde ‘Bu ülkelerde yaşayan insanlar da ızgara yapmayı çok seviyor.  Ama Okyanusya’da bizdeki durumun aksine belediyeler güzel bir çözüm bulmuş, parklarda ve sahillerde belediyeler tarafından bedava olarak büyük sabit elektrikli ızgaralar konulmuş ve bu şekilde duman emisyonu minimum düzeye indirilmiştir. Bu elektrikli ızgaraların yanına bir de kolay temizlik için çeşmeler bulunmaktadır. Izgaralar ayrıca her sabah belediyeler tarafından temizlenip tekrar halkın kullanımına sunulmaktadır. Avustralya ve Yeni Zelanda da uygulanan bu güzel ve anlamlı hizmetin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da uygulanması önerimiz ve tavsiyemizdir’ ifadelerine yer vermişti.

Dumanlı mangal

“ÖNERİMİZİN YANIT BULMASI SEVİNDİRİCİ”

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız önceki dönem CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, ‘Halkımızın parklarda ya da mesire alanlarında piknik yapmak istemesi, mangal yapmak istemesini doğal karşılıyorum. Ancak temiz havayı solumaya da ihtiyacımız var. Bu tür ihtiyacı olan vatandaşlarımızı da belediyelerimiz düşünmelidir.  O dönem meclis üyesi arkadaşlarımızla önerimizi İstanbul Büyükşehir Belediyesine sunmuştuk. Ancak yanıt alamamıştık. Önerimizi gazeteniz aracılığıyla başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçe belediyelerine bir kez daha ulaştırmak isterim. Beykoz Belediyesi’ni de Karlıtepe Mesire Alanı’nda hayata geçirdiği doğalgazlı dumansız ızgara alanları ve yaptırdığı çeşme alanları için kutluyorum. Bu tür uygulamaların özellikle temiz bir hava sulamak isteyen vatandaşlarımız için İstanbul her yerinde hayata geçmesini diliyorum’ dedi. FİDAN UĞUR / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi