CHP İstanbul Büyükşehir ve Bahçelievler Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, Marmaray Sirkeci-Halkalı tren hattının Bakırköy kesiminin iki yanına yapılmaya başlanan yüksek beton duvarların,  Bakırköy’ün tarihsel kent dokusuna uymadığını ve bunun yerine bitkilerle kaplı set, dar yerlerde de şeffaf alternatiflerin dikkate alınması önerisinde bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısında Bakırköy’de yapımı sürmekte olan tren hattı boyunca yükselen duvarların, İkinci Dünya Savaşı sonrası Berlin’i ikiye ayıran utanç duvarını hatırlattığını yazılı önergesinde belirten Merter, ‘Bir proje hayata geçerken şehrin imajına ve fiziksel kimliğine önem verilmeliydi’ dedi.

‘Değişimler, şehrin imajına uygun olmalı’

Merter’in başkanlık makamına oy birliği ile havale edilen önergesinde ayrıca şu ifadelere yer verildi;  Şehir, insanların hep birlikte yaşadığı, paylaştığı sosyal bir ortamdır. Bu sebeple de şehir; içinde yaşadığı insanların kültürünü, imajını en önemlisi kimliğini yansıtmaktadır. Şehirlerin yeşil şehir, sağlık şehri, kültür şehri gibi kimliklerinin oluşması uzun ve planlı bir süreçtir. Şehirler zaman içinde sürekli değişim ve yenilenme halindedir. Bu değişimler kaçınılmazdır. Önemli olan bu değişimlerin şehrin kültürel yapısına, fiziksel özelliklerine, imajına ve kimliğine uygunluğudur.

‘Doğal görünümlü, şeffaf setler örnek alınmalı’

Şu an hep birlikte yaşadığımız şehir İstanbul’da da sürekli yenileme ve bakım çalışmaları devam ettiği gibi yeni projelerde yapılmakta ancak tüm bunlar gerçekleşirken şehrin imajına, fiziksel kimliğine ne kadar önem vermekteyiz? Mesela şu an yapılan, Marmaray Sirkeci-Halkalı Tren Hattı’nın, Bakırköy kesiminde; tren yolunun iki yakasını birbirinden tecrit etmek amacı ile iki yanına yapılmaya başlanan yüksek beton duvarlar, Bakırköy'ün fiziksel ve kültürel dokusuna zarar verecek şekilde yükselmeye devam ediyor. İnsana İkinci Dünya Savaşı sonrası Berlin'i ikiye ayıran utanç duvarını hatırlatan, bu duvarın yapımının derhal durdurulması için İstanbul Büyükşehir Belediyesini ve ilgili kurumları göreve çağırıyoruz. Güvenlik gerekçesiyle yapılan bu duvarlar Bakırköy'ün yüzyıllardır varlığını sürdüren kent dokusunu da yok edecektir. Buraya ses ve güvenlik gerekçesiyle duvarlar yapılması gerekli ve elzem ise dünyada ki birçok yerde örnek olarak görülen, tamamıyla doğal görünümlü bitkilerle kaplı set yapılmasını, dar yerlerde de şeffaf alternatifleri dikkate almayı öneriyoruz.

‘Projelerde estetik yok’

Şehrimize yapılan her yeni proje şehre değer katmadığı gibi mevcudiyeti de yitirmiş oluruz. Ancak şehrimizin kültürel ve fiziki imajını göz önünde bulundurarak yapılan her estetik amaçlı projeler şehrimizin kimliğini oluşturur. Yapılan her yeni çalışmada bu amacın öncelikli olarak dikkate alınarak projelerin yapılmasını ve denetiminin sağlanmasını talep ediyoruz.

Halkın bu konudaki rahatsızlığının dikkate alınarak duvar yapımının yeniden değerlendirecek misiniz diye soran Merter, Bu duvarların Büyükşehir Belediyesi'den başka bir kurum tarafından yapılıyorsa gerekli girişimlerde bulunup şehir kültürüne uymayan bu estetik facianın düzeltilmesi için bir şey yapacak mısınız’ dedi.

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM


 

Editör: Haber Merkezi