İETT’nin İstanbul’un ana arterlerindeki trafik yoğunluğunu azaltmak, hızlı ulaşım sağlamak amacıyla 2007 yılında hizmete sunduğu metrobüs ile günde 800 binden fazla kişi seyahat ediyor. Toplam uzunluğu 52 kilometreyi bulan, Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arasında toplam 44 duraktan oluşan metrobüslerin çıkışlarında ise iade makineleri bulunuyor. Bilindiği üzere metrobüs ilk durak olan Tüyap-Beylikdüzünden, Söğütlüçeşme-Kadıköy arası en son gelen zam ile birlikte 3,85 kuruş olarak hizmet veriyor. Ancak bu ücret; birçok vatandaşın bilmediği bir uygulama olan kademeli ücretlendirme sistemi ile ( gittiğin durak kadar öde)  gidilen durak sayısına göre değişiyor. Gidilen durak sayısı yapılan tarifelendirmede sistem; 1-3 durak 1,95, 4-9 durak arası 3,00, 10-15 durak arası 3,25, 16-21 durak arası 3,40, 22-27 durak arası 3,50, 28-33 durak arası 3,60, 34-39 durak arası ve üzeri 3,85 TL olarak işliyor.

KOÇAL “AYIPLI HİZMET”

İade makinelerinin etrafında vatandaşı bilgilendirici bir tabela olmadığı için bu sistemin ayıplı hizmet kapsamına girdiğini belirten Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKO-DER) Başkanı Aziz Koçal, vatandaşların yüzde 90’ının bu sistemden haberdar olmadığını belirtti. Görüşünü aldığımız TÜKODER Başkanı Aziz Koçal, metrobüslerin günde 800 binden fazla yolcu taşıdığını belirterek, “Ara durakları kullanan yolcu sayısının günlük ortalama yedi yüzbin kişi olduğunu düşünürsek iade makinelerini kullanmayan vatandaşlarımız bir yılda ortalama 196.560.000,00 TL’yi İBB’nin kasasına bırakmaktadır.  Bu yapılan ayıplı bir hizmettir. Bilgilenmek tüketicinin evrensel hakkıdır. Metrobüs duraklarında bulunan bu iade makinelerinin üzerine ara durakları kullanan vatandaşlarımızın İstanbul kartlarını ya da akbillerini bu cihazlara okutmaları gerektiğini uyaran yazılar yazılmalıdır. Ayrıca tüm duraklara vatandaşlarımızın görebileceği yerlere okunabilir büyüklükte kademeli ücretlendirme tarifelerini gösteren tablolar asılmalı ve bu tarifeden yararlanabilmenin şartları yazılmalıdır. Yetkililer vatandaşları bilgilendiren bu uygulamayı en kısa sürede yaparak, vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermeli, bu ayıplı hizmetten vazgeçmelidir. Ara durakları kullanan vatandaşlarımızın çıkışta duraklarda bulunan iade makinelerine kartlarını okutmaları halinde yıllık 280,80 TL ceplerinde kalacaktır” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLARIN UYGULAMADAN HABERİ YOK

Bu ödeme tarifesinden yararlanmak isteyen bir vatandaşın, indiği durağın çıkışında bulunan iade makinesinde İstanbul Kartı’nı tutarak, kalan parasını iade alması gerekiyor. Çünkü hangi duraktan basarsanız basın metrobüs sizden daima 3,85 TL alıyor. 3 durak giden bir vatandaş eğer iade makinelerinden habersizse fazladan 1,90 TL ücret ödemiş oluyor.

Konu ile ilgili Avcılar – Sefaköy metrobüs durağında görüşünü aldığımız Emine Gürbüz ve Kamil Taşdelen isimli bir vatandaşlar, uygulamadan habersiz olduğunu belirterek, iade makinelerini akbil dolum makinesi zannettiğini söylediler. Kimileri de iade alıyoruz ama almadığımızda bundan bu kadar gelir elde ettiklerini bilmiyoruz dediler.

ÖNERGE BAŞKANLIĞA GÖNDERİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2017 yılı Ekim ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Affan M. Keçeci, Eyüp Birgün, Av. Erhan Aslaner ve Zeynel Yılmaz imzaları ile önerge Meclis Başkanlığına sunuldu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edildi.

Senay BADUR-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi