Yenidoğan Mahalle Muhtarı Hüseyin Sarıyel’in ev sahipliği yaptığı ‘Akşam Çayı’nda, Belediye Başkanı Ömer Arısoy’a, Ak Parti İlçe Başkanı Selami Delibalta, belediye birim müdürleri ve bazı meclis üyeleri de eşlik etti.

Öncelikle yaşanan süreci ve yapmayı düşündüklerini vatandaşla paylaşan Başkan Arısoy, sonrasında vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.

GELECEK 20 YILIN GÜNDEMİ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Zeytinburnu’nun gelecek 20 yıl en önemli gündem maddesinin kentsel dönüşüm olduğunu söyleyen Ömer Arısoy, belediye olarak yapılması noktasında taahhüt ettikleri Kur’an Sitesi inşaatına en geç Mart başında başlayacağını ve en kısa sürede yapıların hak sahiplerine teslim edileceğini belirtti.

ÖMER ARISOY’UN KONUŞMALARINDAN BAZI SATIR BAŞLARI

Beştelsiz Mahallesi’nin kentsel dönüşümüyle ilgili TOKİ’nin 22 Ocak tarihinde ihaleye çıkacağını, taahhüt ettikleri Telsiz Mahallesi için de geçtiğimiz günlerde Ankara’ya giderek bakanlıkla görüştüğünü ve en kısa zamanda hayırlı bir sonuç elde etmeyi beklediklerini söyleyen Başkan Arısoy, Askeri Lojmanların millet bahçesine dönüştürülmesi için de 16 Ocak’ta da yapım ihalesinin yapılacağını belirtti.

  • Seçildiği ilk günlerde hayata geçirdikleri Kariyer Merkezi aracılığı ile 400 civarında Zeytinburnulu vatandaşı işe yerleştirdiklerini, yakın tarihte de kamu, özel sektör ve kuruluşları ile iş garantili bir programı hayata geçireceklerini ifade etti.
  • İlçelerindeki tüm okulların tuvalet ve ıslak zemin mekânlarının yanı sıra kurdukları özel ekiple de tüm temizliklerini yaptıklarını söyledi.
  • Kadınlar için de plates merkezinin ilkini Gökalp Mahallesi’nde hayata geçirdiklerini, Mart ayına kadar da 2 tane daha merkezi açacaklarını ifade etti.
  • Huzurlu ve güvenli bir Zeytinburnu için park ve yeşil alanlara 110 kamera daha yerleştirerek Emniyet Müdürlüğü Kent Yönetim Sistemine teslim edeceklerini ve ihtiyaca göre her yıl sayıyı arttıracaklarını belirtti.
  • Beştelsiz, ve Merkezefendi havuzunu engelli bireylerin kullanımına açtıklarını, Çanakkale Doğa ve Tarih Kampı’na yaz döneminde milli eğitim tarafından belirlenen Zeytinburnulu başarılı öğrencileri, sonrasında engelli ve ailelerini götürdüklerini, şimdilerde ise Zeytinburnu’nda oturan ve aile olan hemşerilerini düzenli olarak 80’li guruplar halinde götürdüklerini söyledi. Talebinin çok olması notasında 80 kişiyi noter kanalıyla kura ile belirlediklerini, kura da çıkmayanları gelecek tura aktardıklarını belirtti.
  • Ayhan Şahenk Ortaokulu ve Fatma Süslügil İlkokulu ile ilgili valiliğin gerekli yer tahsisi yaptığını, müteahhitlerin ise çalışmalara başladığını, Zeytinburnu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ise tüm bloklarının tamamlandığını söyledi.  
  • Herkese eşit muamele edeceğinden kimsenin şüphesi olmamasını söyleyerek, mahallelerde genel sorunları konuştuklarını, her Çarşamba saat 00:09 ila 11:00 arasında yardımcılarıyla birlikte vatandaşları makamda dinleyerek sorunları noktasında çözüm arayışında olduklarını belirtti.

Genel açıklamalarının ardından vatandaşların sorularına da cevap veren Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy şöyle devam etti.

DÖNÜŞÜM KONUSUNDA HERKESİN SORUMLULUĞU VAR

99 depreminden sonra kamu devlet kendi binalarının tamamını yenilediğini, Zeytinburnu’nda sadece Emniyet Binası ile ilgili sorunlarının olduğunu ve yakında bunu da çözeceklerini belirten Arısoy, mevcut Emniyet Binası’nın bulunduğu alanın belediyeye ait olduğunu ifade etti. Mevcut alana ne yapılacağı konusunda bir tasarruflarının olmadığını söyleyen Arısoy, 1 metrekareyi dahi halkın kullanımına elverişli hale getireceklerinden kimsenin şüphesinin olmamasını istedi.

“Şehirler canlı organizmalardır” diyen Arısoy, hiçbir sorunu olmayan şehrin cennet olduğunu ve çok sevdikleri Zeytinburnu’nu cennet yapmak için çalıştıklarını söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Kentsel Dönüşüm ile ilgili yeni imar kanununu ve vatandaşın faydalanması gereken bilgileri de veren Arısoy, şöyle devam etti.

“Belediyenin yâda devletin 40-50 yıllık evimizi yıkıp yerine otoparklı depreme dayanıklı ev vereceği beklentisi tamamen yanlıştır. Betonun bir ömrü vardır ve evlerimizi yenilememiz şart. Başlatılmış dönüşümler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürüyoruz ve devam da edeceğiz. Taahhüt ettiğimiz yerlerin dışında yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yeni bir yer tespiti yapacağız ama bu Zeytinburnu’nun dönüşümü için yetmez. Hepimize sorumluklar düşüyor. Biz risk almaya hazırız.

İlçe belediyenin tek başına imar planı yapma yetkisi yok, İBB’nin de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bazı kuralları var. Ada bazlı dönüşümde Zeytinburnu’nun şöyle bir şansı var. 1000 metrekareye kadar yüzde 10, 2 bin metrekare kadar yüzde 20, 3 bin metrekare kadar ise yüzde 30 ve başka ilavelerle beraber yüzde 35’e kadar imar artışı şansı var.  Yeni imar planı parselleri metrekare olarak tamamla, ada bazlı yap, bende sana fazla imar vereyim diyor. Şu anda yürürlükte olan bir şey ve Zeytinburnu’nun tamamın için de geçerli. Önemli olan ada bazında insanların anlaşması ve bizde bu konuda teşviklerimize devam ediyoruz.

Depremden sonra çıkan ve yürürlükte olan kanuna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sertifika verdiği kuruluşlar riskli yapı kararını verir. Riskli bina kapsamına alınan yerin en geç 3 ayda yıkımının yapılması zorunluluğu var. Riskli kararı ile bina yıkılırsa devlet 18 ay bina maliklerine kira yardımı yapıyor. Yeniden yapılması için gereken birçok harçtan da vaz geçiyor. Malikler anlaşamazsa 3/2 çoğunluğu şart koşuyor. Az da olsa bir bedel ödemeden yeni bir bina sahibi olmanın imkânı yok. O yüzden ada bazlı dönüşümü önemsiyoruz.

Zeytinburnu’nun 20 yıllık geleceğidir diye ilk belediye meclis toplantısında kentsel dönüşüm müdürlüğü kurduk. Merak ettiğiniz her şeyi, tek işi dönüşüm olan müdürlüğümüze gelip sorabilirsiniz.

DEPREM TOPLANMA ALANLARI SORULDU

Toplanma alanları konusunda da insanların kafasının karışık olduğunu söyleyen Başkan Arısoy, “Bütün parlar toplanma alanıdır” dedi.

İlçenin tüm meydanların da aynı şekilde toplanma alanı olduğunu ve teknik anlamda Zeytinburnu’nun İstanbul ortalamasının üstünde olduğunu belirten Arısoy, ilçelerinin tam göbeğinde bulunan Askeri alana yapılacak millet bahçesi ile 50 bin metrekarelik bir alanın daha kazanılacağını belirtti.

TAZİYE EVİ TALEBİ

İstanbul’un ilk taziye evlerinden birinin Merkezefendi Mahallesi’nde olduğunu ve yeni yapılacak Millet Camii’nde de yeni bir taziye evi daha yapacaklarını, ayrıca kentsel dönüşüm nedeniyle geçici bir mescide taşınan Yeşiltepe Konyalı Camii’nin yapım aşamasında mimari bir çözümle 3. Taziye Evini de orada inşa edeceklerini belirtti.

İBB İLE İLGİLİ TALEPLER DE DİLE GETRİLDİ

Motosiklet kullanıcısı olan vatandaşlar, vergi ödedikleri halde park yerlerinin olmayışından şikayet etti. Cumhur İttifakı adayı Bnali Yıldırım’la birlikte 10 bin park sözlerinin olduğunu ve bu park alanlarına motosiklet park alanlarının da dahil olduğunu belirten Arısoy, “Çalışmalarımız hazır. İBB’ye sunacağız. Henüz İBB ile birlikte yapılan bir toplantı dışında kurumsal bir birlikteliğimiz olmadı. Tüm ilçeleri gezen İBB Başkanımız ilçemize gelince kendisine yapılan çalışmaları sunacağız. İBB’de de dile getireceğiz. Çalışmalarımızı dikkate alırlarsa yaparız”

İBB’nin bütçe daralmasına gittiği haberlerini aldıklarını ve bununla ilgili ne gibi sıkıntıların kendilerini beklediğini soran vatandaşlara da şöyle cevap verdi.

“Çok fazla siyasete girmek istemiyorum ama 2020 İBB bütçesinde ne yazık ki yatırıma dair neredeyse hiçbir şey yok. Biz bunu İBB’de de dile getirdik ve dileriz yanılırız. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün bütçesi yüzde 65 oranında eksiltildi. Biz ise yeni bir müdürlük kurduk. Hep birlikte göreceğiz”

Zeytinburnu Marmaray’ın üzerine yapılan yeşil alan ve parklarında pisliğinden şikayet eden vatandaşlar, İBB’ye ait olan bu alanların Zeytinburnu Belediyesi sorumluluğuna geçmesini istedi. Başkan Arısoy’a, “Buraya bir el atar ve İBB’ye iletir misiniz?” dedi.

Marmaray’ın üzerindeki yeşil alanla ilgili geçmiş dönem belediye başkanı Murat Aydın’ın Ulaştırma Bakanlığı ile uzun tartışmalar yaptığını ve sonunda ilçenin bir yeşil alana daha sahip olduğunu söyleyen Arısoy, “Henüz inşaat halindeki bu alanların projesi de, sorumluluğu da İBB’de. Ben zaman zaman temizletiyorum ama şantiye olduğu için yeterli gelmiyor. Çalışmalar bitince İBB’den isteyeceğim ve şikâyetlerinin bize geldiğini söyleyeceğim. Eğer İBB verirse bakımını da seve üstleneceğim”  

KALDIRIM İŞGALLERİNE DE CEVAP VERDİ

Ürünlerini mağaza önünde sergileyemedikleri için satışlarında düşüş olduğunu belirten ve zabıtanın bu konuda kendilerine göz açtırmadığını söyleyen esnaflarla, kaldırımda yürümekte sorun yaşayan vatandaşa da Başkan Arısoy cevap verdi. “Şehrin kuralı belli. Bu güzel şehrin huzuru için, öncelikle yayanın geçişini açık tutmamız lazım” dedi.

Eski bir esnaf çocuğu olarak kaldırıma mal çıkarma duygusunun ne olduğunu iyi bildiğini, kaldırıma çıkarılan malın satılmakla ilgisi olmadığını ve önceliğin yayaların geçişini engellemeyecek şekilde çalışmalarını yaptıklarını söyledi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi