Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca ve Yönetimin düzenlediği sempozyuma Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri  Akif Hamza Çebi, CHP İzmir milletvekili Özcan Purcu,  Tarihçi ve Akademisyen  İlber  Ortaylı, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli,  Uzunköprü Belediye Başkanı  Av.Enis İşbilen ve yurt dışından birçok önemli isim katıldı. Sinan Karaca; Kültürümüzün değerinin ve tarihsel gelişiminin tartışılacağı bu güzel konferans için tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘da Akif Hamza Çebi aracılığı ile romanların destekçisi olduğu mesajını iletti.  

Ortaylı;Romanların en çok askerileştiği toplum Osmanlı toplumudur

   Sempozyumda konuşma yapan Tarihçi ve Akademisyen İlber Ortaylı: “Osmanlı İmparatorluğunda Romanlar” adlı konuşmasında  “Osmanlı’da çingeneler diye bilinen Romanlar önemli bir gruptur. Romanların en çok askerileştikleri toplum Osmanlı toplumudur.”  Dedi. Sempozyuma davet edilmesine rağmen Cumhuriyet Halk Partisi dışında diğer partilerin katılmamasına dikkat çeken Ortaylı, katılan herkese teşekkür etti. 

 

     Konferansa katılan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli ise konuşmasında; Toplumumuzun en güzel renklerinden biri olan Roman kültürünün korunması ve yaşatılmasının önemini vurguladı, kentsel dönüşümle yerlerinden göç ettirilmelerine karşı olduklarını, yerinde dönüşümle herkes için fırsat eşitliği yaratılması konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Başkan Benli; Roman Entolojisi hakkında önemli çalışmaları olan Bilim insanı Prof. Dr. Habil Hristo Kyuchokov’a ise Roman etnik yapısında ki önemli çalışmaları için teşekkürlerini sundu. Uluslararası Romanların Milenyumu Konferansı'nın kapanış yemeğinde akademisyen ve diğer katılımcıları Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli Avcılar’da misafir etti. Benli; Düzenlenen bu konferans da yapılan çalışmaların Roman vatandaşlarımızın hayatına pozitif katkı sunacağını ve kültürlerinin bir mozaik halinde gelecek yıllara taşınacağını söyledi.

KENT YAŞAM / GAMZE ÜNLÜ

Editör: Haber Merkezi