Yaklaşık yirmi yıldır AK Partili Belediye başkanları tarafından yönetilen Fatih’in adeta bir mülteci kampına dönüştüğünü söyleyen CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer, “Maalesef 20 yıldır Fatih’i yöneten siyasi anlayış ile bizim Fatih’in nasıl yönetilmesi gerektiği ile ilgili anlayışımız birbirinden çok farklı. Dünyanın gözbebeği olan Tarihi Yarımada’nın bugün mülteci kampına dönüşmüş görüntüsü bizleri gerçek anlamda üzüyor. Dünyanın her yerinden turistlerin gelip ziyaret etmesi, katma değer katması gereken ilçemiz ülkemize değişik yollardan gelen ve sayısını şu an tahmin edemediğimiz binlerce mültecinin yaşadığı bir alan haline geldi.  Savaştan veya çeşitli sebeplerle ülkelerini terk etmek zorunda kalarak ülkemize sığınan mağdur olmuş insanlara devletimizin sahip çıkması, ihtiyaçlarını karşılamasını bizler herkesten çok istiyoruz. Ancak bu yapılacaklar, ülkemizin tarihi değerlerini ve tarihi bölgelerini yok etme pahasına yapılmasın. Fatih, Fatihlilerin kendilerini güvende hissedecekleri bir alan olmaktan çıktı. Bu gerçeği başta Fatih’i bugün yöneten yerel yöneticiler olmak üzere herkesin görmesini ve bu duruma artık müdahale etmesini bekliyoruz.’ diye konuştu. 

“FATİH GÖÇ VEREN DEĞİL CAZİBE MERKEZİ OLMALIYDI”

Tarihi değerleri açısında en çok ziyaret edilecek bir ilçe olması gereken Fatih’ten tam tersine binlerce insanın göç etmek zorunda bırakıldığını belirten Özimer, “Cazibe merkezi olması gereken, bir ilçeden göç veriyorsa bunu oturup herkesin düşünmesi gerekir. Peki, insanlarımız doğup büyüdükleri ilçelerini neden terk ediyorlar? En önemli nedenlerden biri Suriyeli meselesi ve diğer yabancı uyruklu insanların bölgeye yerleşmesidir. Hala İçişleri Bakanı, önceki dönem belediye başkanları, şimdiki dönem belediye başkanlığı yapanlar bu sorunu çözemedi. Bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerekir.” şeklinde konuştu. 

“İMAMOĞLU’NA İLÇEMİZE GÖSTERDİĞİ İLGİDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Geçtiğimiz yerel seçimlerde Fatih Belediye Başkan adayı olan ve Fatih’te doğmuş, yaşamış ve halen işyeri burada olan CHP Fatih İlçe Başkanı Özimer,  “İlçe belediye başkanları bugüne kadar sesimize kulak vermedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ilçemizin sesine ses oldu. Turizm ile ilgili yapılması gereken önemli işlerimiz var. Özellikle adaylık dönemimde dile getirdiğimiz çok önemli konular vardı. O gün söylediğimiz ve ilçemize değer katacak projeleri bugün artık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu görüyor, bizleri anlıyor ve çözüyor. Sayın İmamoğlu’na bu anlamda müteşekkiriz. Sayın İmamoğlu, Fatih’e öyle dokunuşlar yapıyor ki ‘Biz olsak biz de böyle yapardık’ diyoruz. Fatih’i çok önemsemesi bizleri mutlu ediyor. Sayın İmamoğlu’nun bugüne kadar atıl durumda olan Bulgur Palas’ı İBB olarak satın alması o kadar önemli ki!  Bulgur Palas’ın etrafının geliştirilmesi ve turizme kazandırılması, Cerrahpaşa tarafında sönük kalmış yerlerin değerlendirilmesi çok önemli çalışmalar bizim için.” dedi.

“KENTSEL YENİLEME HALKA ZULÜM EDEREK OLMAZ”

Fatih Belediyesi’nin ilçede Süleymaniye bölgesi başta olmak üzere kentsel yenileme ve dönüşüm gerekçesiyle girdiği bölgeleri çöküntü alanı haline getirdiğini ve kendi kaderine terk ettiğini ifade eden Özimer, “Süleymaniye’de, Sulukule’de, Ayvansaray’da bunu yaptı. Fener’de de yapacaktı ancak FEBAYDER ve meclis üyesi arkadaşlarımızla burada yapılmak istenenlerin önüne geçtik. Türk Mahallesi’nde tarihin orta yerinde normal yüksekliğin çok çok üstünde kat yoğunluğu çok fazla olan bir otel dikti. Şimdi Türk Mahallesi’ne girmek isterseniz giremiyorsunuz. Otel yolları çevirmiş daha önce Sulukule’de olduğu gibi bölgeye giriş yok.  Biliyorsunuz Sulukule’de de böyle bir durum vardı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi  bu duruma son verdi. Fatih’te elbette yenilenmesi gereken çok sayıda binamız var. Mevlanakapı’da yenileme çalışması başladı. Evet, yenileme olmalıdır ama yenileme yapmanın yöntemi doğru seçilmelidir. Halkı zorla göç ettirme politikalarıyla yenileme yapmak adaletsizliktir, zulümdür. Yenileme orada yaşayan insanlarla olmalıdır. İnsanların ellerinden evleri zorla alınarak yapılmamalıdır. Bölgeyi biz de önemsiyoruz. Sur bandını bizde önemsiyoruz. İBB bu bölgede özellikle surlarla ilgili çok önemli restorasyon çalışmaları başlattı. Öteki taraftan AK Parti yönetimindeki Fatih Belediyesi ‘Millet Bahçesi yapacağız.’ diye halkı zorla evlerinden göç ettirmeye çalışıyor. Millet bahçesi yapılmalı, halk yeşil alana tabi ki kavuşmalı. İnsanların mahkemeye gitmesi engelleniyor, molozlar toplanmıyor. İnsanlar ciddi bir göç gerçeğiyle yüz yüze bırakıldı. Tüm bunlar yaşanırken Mevlanakapı’nın da Süleymaniye gibi çöküntü alanı haline gelmemesi için halkımızla birlikte mücadele edeceğiz.

“YİRMİ YILDIR FATİH’DE DEPREM İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA OLMADI”

İlçe olarak bizi bekleyen çok büyük bir sorunumuz var ki o da depremdir. Fatih’te şu an binaların yüzde 50’si risk taşıyor. Fatih’te deprem ile ilgili bir envanter elbette ki vardır. Ancak biz bu envanteri görmedik. Özellikle meclis üyeliğimiz sırasında ve bugün de meclis üyeliği yapan arkadaşlarımız defalarca sormalarına rağmen bu konuda bilgi alamadık. 1999’da en büyük depremi yaşadık. O günden bugüne kadar deprem ile ilgili Fatih Belediyesi hiçbir şey yapmadı. Yenilenmeyen bina sayısı Fatih’te 50 bin. Fatih Belediye Başkanı Ergun Turan, TOKİ’den geldi. Bu durumu kendisi bizden çok daha iyi bilmesine rağmen bugüne kadar hiçbir şey yapılmadı. Yenileme adı altında insanlar evlerinden edildi bununla beraber artan maliyetler yüzünden yıkılan alanlarda hem bir çalışma yok hem de molozlar uzun süre bölgede kalıyor. Fatih’te binalar yıkılıyor, mahallenin ortasındaki yıkıntılar yerinde duruyor. Bir ilçenin belediye başkanı, en yetkili kişisidir. Bölgeye gelip insanları ikna etmesi, haklarını hukuklarını koruması belediye başkanının görevdir. Biz Fatih ilçemiz için parsel bazında değil ada bazında yenilemenin olması gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Ada bazında yapılan yenilemelerde ilçenin çok önemli sorunları arasında olan, otopark, yeşil alan ve daha birçok yeni alanlar yaratabilirdik. Ancak şu an yapılan parsel bazlı yenilemeler Fatih’in yaşanan sorunlarının hiçbirini çözmez. Sıkıntılarımız da bu şekilde devam eder. Çünkü en önemli sorunlarımızdan biri de otopark sorunumuzdur. Yirmi yıldır yönetimde olanlar neden bunları görmez, oysa görmesi gereken de yapması gereken de onlardır.

“EKREM BAŞKANLA İLÇEMİZ HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULDU”

Bu arada Fatih’te yapılan güzel şeyler yok mu?  Çok güzel şeyler de oluyor. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu, Fatihimize önemli dokunuşlar yapıyor. Örneğin Mustafa Demir yönetime geldiğinde ilçemizde iki çocuk kreşimiz vardı, bu kreşler kapatılmıştı ve ilçemizde kreş sayımız sıfırdı. Ama Sayın İmamoğlu, Cuma günü büyük bir kreş için İskenderpaşa’da ilk temeli atacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, CHP Fatih İlçe Başkanlığı ve meclis üyelerimiz, Fatih Belediyesi ile bölgedeki STK’lar elele verdi ve Ordu Caddesi halkın talebi üzerine trafiğe kapatıldı. İBB bölgemizde çok önemli çalışmalar yapıyor. Özellikle Yenikapı’da açtığı spor salonlarından Fatihli vatandaşlarımız önemli oranda faydalanıyor.  Tarihi Yarımada’da spor salonlarımız çok kısıtlıydı. İBB Spor A.Ş’nin yaptığı çalışmalar bu ihtiyaçlarımızı önemli oranda karşıladı. Yine ilçemizin önemli bir sorunu olan otopark sorununa çözüm olmak amacıyla İBB’nin yaptığı çalışmalar var.  Bir depremde ilk yıkılacak yerler arasında olan Mercan Katlı Otoparkı ile ilgili İBB Anıtlar Kurulu’ndan gerekli izinler aldı ve yenileme çalışmalarına başlıyor.300 araçlık yeni bir katlı otopark yapılacak. Gedikpaşa Otoparkı içinde çalışmalar yapılıyor. Gedikpaşa’da da yenileme konusunda ciddi sıkıntılar yaşandı.  Gedikpaşa’da da onarım yapılacak ve 500 araçlık bir otopark işlevsel hale getirilecek. İBB Meclis çoğunluğu AK Parti’nin elinde olduğu için de bazı sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Yine Alibeyköy’den Haliç Kıyılarına oradan da Eminönü’ne oluşan tramvay hattı hizmet vermeye başladı. Çok önemsiyoruz. Unkapanı’nda her dönem görmeye alıştığımız insanların ve arabaların su içinde kaldığı yer, tamamıyla yenilendi. Unkapanı Köprüsü’nü İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu, onardı. Bunun için kendisine teşekkür ediyoruz. Yıllarca Fatih Belediyesi’nin HAKTAŞ adı altında kullandığı İMÇ’nin arka tarafındaki otopark yenilenecek. Bu otopark 1850’li yıllardan kalma bir değirmendi. Bu tarihi un değirmeni kültür merkezi haline getirilecek.

“FATİH BELEDİYESİ’NİN 20 YILDA YAPAMADIĞINI İBB 2 YILDA YAPTI”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi’nin yirmi yılda yapmadığını iki yılda yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Eğer Fatih Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanının elinde olsaydı şu an yapılanların on katı yirmi katı hizmet üretilmiş olurdu. Bunun yanında Sulukule’de mahalle evi açıldı. Kapalıçarşı ile ilgili önemli çalışmalar yapılıyor. Beyazıt Meydanı, halkın görüşleri alınarak yenilecek. İBB, halkın ne istediğini dinleyecek ve bu alana yapılacaklar bu şekilde belirlenecek. Bizim için halkımızın ne istediği önemli. Halka danışarak çalışmalarımızı yapacağız.  Yine alt yapı çalışmaları devam ediyor özellikle atık sularla ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor.

“FATİH’TE SIKILMADIK EL BIRAKMIYORUZ”

Kısacası Fatih ilçemiz hak ettiği ilgiyi ve değeri Sayın Ekrem İmamoğlu ile buldu. Gördüğü değeri ilk seçimlerde seçilecek CHP’li bir belediye başkanıyla taçlandıracak. Gece gündüz vatandaşlarımızla iç içeyiz. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz başta olmak üzere zamlar ve diğer sorunlar Fatih’te yaşayan vatandaşlarımızı da büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. Karagümrük’te ekmek kuyruğu almış başını gidiyor. Eğer insanlar ekmek bulamıyorsa o kuyruklarda saatlerce bekler yoksa kimseyi o kuyruklarda bekletemezsiniz. Bu anlamda Halk Ekmek çalışmaları halkımızın bu noktada yaşadığı sorunu önemli oranda katkı sağlıyor. Halkımız ucuz ekmeğe ulaşıyor.  CHP Fatih ilçe Başkanlığı olarak, bize ihtiyaç duyan hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmıyor, her türlü sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Meclis üyesi arkadaşlarımız bu anlamda bizi gerçekten temsil ediyorlar. Bunun yanında Ak Parti Grubundaki bazı arkadaşlarımızın hırçın davranması bizleri rahatsız ediyor. Yedikule Bostanları ile ilgili yapılan yanlışları her fırsatta dile getirmemize rağmen Mustafa Demir bizi dinlemedi. Şimdi Ergun Bey, bir şeyler yapıyor, yaparken de, ‘Bu sebzeler üretilebiliyormuş’ diyor. Biz zaten bunları biliyorduk. Yedikule’den geçerken marulumuzu, turpumuzu, maydanozumuzu buradan alır evlerimize giderdik. Ancak Mustafa Demir, 10 yıl önce molozları yığarak bu güzelliği yok etti. Ergun bey şimdi onun yaptıklarını düzeltmeye çalışıyor. Zamanında bizleri dinlemiş olsalardı bunların hiçbirine gerek kalmazdı.

“BUGÜN SEÇİM OLSA CHP FATİH’TE İKTİDAR OLUR”

Belediye Başkanlığı adaylığım sırasında halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda hazırladığımız projelerimizden bazılarını belediye hayata geçiriyor. Bizim için önemli olan halkımıza en iyi hizmetin ulaşmasıdır. İnanıyorum ki bugün seçim olsa Cumhuriyet Halk Partisi Fatih’te iktidar olur. Fatih, demokrasiden yana halkın oy kullandığı bir ilçedir. Yusuf Günaydın dönemindeki gibi şu anda da halkımız artık sosyal demokrat bir yönetimin gelmesini istiyor. Referandumda ‘Hayır’ çıkardık. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu seçimlerden birinci çıktı. Genel seçimlerden çok daha fazla oy alarak yerel seçimlerde Fatihi Cumhuriyet Halk Partisi’nin kalesi haline getireceğiz. Vatandaşımız CHP’nin yerel yönetim anlayışıyla yönetildiğinde artık CHP den başka hiçbir partiye oy vermeyecek. 2022 yılının herkes için güzel geçmesini diliyorum. Olası bir seçimde vatandaşlarımızdan ellerini vicdanlarına koyup sandığa o şekilde gitmelerini istiyorum. FİDAN UĞUR / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi