İstanbul, Fatih’te 15 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla büyük çoğunluğu Romanlar’a ait evler yıkılarak yerine ‘lüks’ konutlar yapıldı. Villalar ile Romanların yaşadığı eski evlerin bulunduğu bölge arasına demir kapılar yerleştirildi, tel örgü çekildi. CHP Fatih İlçe Başkanlığı ve meclis üyelerinin girişimleri ve mahalledeki vatandaşların itirazlarına rağmen yıllarca kaldırılmayan demir kapılar, İmamoğlu’nun İBB Başkanı seçilmesinden sonra, Romanları “ötekileştirdiği” gerekçesiyle kaldırıldı.CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer,Sulukule’ye giderek CHP İl Başkanlığı döneminde eleştirdiği, mücadele ettiği kapıların kaldırılmasını Roman vatandaşlarla birlikte kutladı.

"ROMANLAR ÖZGÜR OLDU"

Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği’nin başkanı Şükrü Pündük, “Bu kapı açıldı gerçekten özgür olduğumuzu anladık. Yani özgürleştik. Özgür olduk" dedi.  Sulukule’de yaşayan bir mahalleli, “Biz buranın yerlisiyiz ama biz burada oturamıyoruz. Neden? Onlar yüksek kira veriyorlar en güzel yerlerde onlar oturuyorlar en alçak yerlerde biz oturuyoruz. Düştükçe düştük yani biz muhtaç olduk onlar yükseldi” diye konuştu

MAHALLEMİZİN ADI TEKRAR ‘NESLİŞAH SULTAN’ OLSUN

Bir başka vatandaş ise mahallelerine yeniden eski isminin verilmesini istedi:Daha önceden burası Neslişah Sultan Mahallesiydi. Şu anda Karagümrük Mahallesi oldu. Biz tarihi olarak burayı annemizden, babamızdan, dedelerimizden ‘Neslişah Sultan Mahallesi’ olarak biliyoruz. İsminin Neslişah Sultan Mahallesi olarak değiştirilmesini istiyoruz. Biz Karagümrük’e çıktığımız zaman bize ‘siz çingenesiniz, siz romansınız’ diyorlar. Allah rızası için sizden bunu istiyoruz.

GÜRSEL TEKİN; YAPILAN KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL KENTSEL YIKIMDIR

Romanlarla görüşen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Dağdaki gelen, bağdakini kovalar” sözünü anımsatarak Romanların İstanbul tarihçesinin bin yıllara dayandığını, İstanbul’u yönetenlerin çoğunun İstanbul tarihçesinin 50 yıl olduğunu vurguladı. Romanların özel mülkiyete hevesleri olmadığı için imar aflarından yararlanmadıklarını anlatan Tekin, İl Başkanlığı döneminde Sulukule’de yapılanları “kentsel dönüşüm değil kentsel yıkım” olarak değerlendirdiğini anımsatarak şunları söyledi; Devleti yönetenlerin, kamuyu yönetenlerin hepsi burada ev sahibi oldu. Roman kardeşlerimizin evleri ellerinden alındı sürgüne tabi tutuldu. Bu yetmedi, adeta bir sur gibi, Doğu Berlin- Batı Berlin, kardeşlerimiz İsrail- Filistin olarak benzetme yapıyor. Bu benzetmelerin ne yazık ki tamamı da uyuyor.AKP iktidarının bugüne kadar kentsel dönüşüm konusunda bir tek başarısı yok. Burayı yaparken başarı hikayesi olarak başlamışlardı. Bir dram, bir sorun, bir felaket yaşanıyor. Kentsel dönüşüm buysa bunun adını kentsel dönüşüm değil kentsel yıkım.” 

SONER ÖZİMER; CHP İKTİDARINDA TÜM AYIRIMLAR SON BULACAK

Yıllarca bu demir parmaklıkları ve demir kapının kaldırılması için mücadele ettik. Burada yaşayan vatandaşlarımızın yıllarca buradan geçerek camiye gidemediklerini, hastalarını hastaneye götüremediklerini, cenazelerini buradan geçiremediklerini anlatmaya çalıştık ancak AK Parti hükümeti ne yazık ki bunu anlayamadı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu göreve gelir gelmez bu ayıbı ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. Sayın İstanbul Milletvekilimiz Gürsel Tekin’in girişimiyle bu ayırım ortadan kaldırıldı. Hepimiz bir aradayız, kardeşiz. Roman vatandaşlarımız iyi ki varlar. Buradan gitmek zorunda kalan kardeşlerimize de buradan selam gönderiyoruz. Partimiz iktidar olduğu gün ülkemizdeki tüm ayırımlar son bulacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi