Geçtiğimiz aylarda Avcılar Tahtakale Mahallesi sakinleri bölgede 40 yıldır yaşanılan 'İmar Planı' sorununa dikkat çekmek için bir araya gelerek eylem düzenlemiş, Kent Yaşam gazetesi olarak bölgeye giderek vatandaşların sorunlarını dinleyip konuyu gündeme taşımıştık. Yaşanan gelişmelerin ardından ilk olarak İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, Aksaray Milletvekili Ayhan Erel ve Avcılar İlçe Başkanı Serkan Yalım Tahtakale Mahallesi’ne giderek mahalle sakinleriyle bir araya gelmişti. Daha sonra İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmasında 10 Haziran 2021 tarihli gazetemizle seslenerek Tahtakale Mahallesi’nin imar sorununa bir kez daha dikkat çekmişti.

BAKAN KURUM: TAHTAKALE'DE GELECEK BAŞLIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından bir video mesaj yayınlayarak Avcılar'da 40 yıldır beklenen 8 bin 500 sağlıksız konut ve iş yerini ilgilendiren Tahtakale Mahallesi ile Firuzköy Mahallesi'nin bir bölümüne ilişkin imar planlarının tamamlanarak askıya çıkarıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile imar planı sorununu çözdüklerini duyuran Bakan Kurum mesajında, "Söz vermiştik; Tahtakale'de dönüşüm, Tahtakale'de gelecek başlıyor... Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Avcılar ilçemizde Tahtakale Mahallemizin 40 yıllık imar sorununu çözüyor, 8 bin 500 sağlıksız ev ve dükkânı dönüştürüyoruz" ifadelerini kullandı.

TAHTAKALELİLER: ÇEKİNCELERİMİZ VAR

Sürecin başından bu yana gerek düzenledikleri eylemler gerekse yaptıkları basın açıklamalarıyla konuyu gündemden düşürmemeye gayret gösteren Tahtakale Gönüllüleri ve Tahtakale Dayanışma Platformu planların askıya çıkmasının ardından bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada 40 yıldır beklenilen haberin mahallenin dönüşümü, yenilenmesi adına oldukça sevindirici olduğu fakat askıya çıkan planda yaşanacak olası mağduriyetlere dikkat çekilerek Tahtakale sakinleri lehine gerekli revizyonların yapılarak hızlıca dönüşüm ve yenilenme sürecine gidilmesi gerektiği aktarıldı.

Yapılan açıklama şu şekilde:                                                                

“Bildiğiniz üzere mahallemizin imar planları TOKİ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tamamlanıp onaylanmış, askıya çıkarılmıştır. 40 yıldır beklediğimiz bu haber mahallemizin dönüşümü, yenilenmesi adına oldukça sevindiricidir. Bu süreçte yanımızda olan, emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederiz.

Söz konusu planı incelediğimizde sağlıklı kentleşme adına oldukça başarılı bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz. Mahallemiz hiçbir yapılaşmanın olmadığı boş bir arazi olmuş olsaydı yapılan planı eleştirme şansımız olmazdı. Ancak büyük bir bölümü yapılaşmış olan mahallemiz için bu planla ilgili bazı çekincelerimiz vardır.

“MAHALLEMİZİN DÖNÜŞÜMÜ KOLAY OLMAYACAK GİBİ GÖRÜNMEKTEDİR”

*Cadde ve sokakların önceki ifraz planına göre daha da genişletilmiş olması arsalarımızın alanında ciddi kesintilere yol açmıştır.

*Arsalarımız için planlanan yoldan 5 metre, komşu parsellerden 4 metre çekme mesafesi arsalarımıza inşa edeceğimiz konutlar için bizlere sınırlı bir taban alanı bırakmaktadır.

*Mahallemiz genel olarak alt gelir grubundan insanlardan müteşekkildir. Mahallemizdeki dönüşüm önemli oranda müteahhitler eliyle gerçekleşecektir.  Mevcut yol kesintileri ve çekme mesafeleri ile zaten büyük oranda yapılaşmış olan mahallemizin dönüşümü kolay olmayacak gibi görünmektedir. Bu nedenle çekme mesafelerinin revize edilmesini talep ediyoruz.

Dönüşümün ivedilikle yapılması elzemdir

*Hisseli arsalardan oluşan parsellerde ise bireysel yapılaşma hakkı yoktur. Bu parseller için hangi kamu kurumu devreye girecekse bir an önce mahallemizde bir ofis açmalı ve çalışmalara başlamalıdır. Çünkü mahallemizdeki yapıların hemen hemen tümü depreme dayanıksız yapılardır. Dönüşümün ivedilikle yapılması elzemdir.

“TALEBİMİZ GEREKLİ REVİZYONLARIN YAPILMASIDIR”

*Mahallemizin Trafo Mevkii bu planlamaya sit alanı gerekçe gösterilerek dahil edilmemiştir. Ancak bu gerekçe için öne sürülen Bathonea antik kentine daha yakın mesafede bulunan TOKİ’ye ait arsaya ve Yeşilkent Mahallesi’ne yapılaşma hakkı verildiğini biliyoruz. Trafo mevkiinin mağduriyeti, bütün Tahtakale’nin mağduriyetidir. Bir an önce giderilmelidir.

Talebimiz, bu çekincelerimizin dikkate alınarak planda Tahtakale sakinleri lehine gerekli revizyonların yapılması ve imar uygulamasının bir an önce başlayarak mahallemizin hızlıca dönüşüm ve yenilenme sürecine girmesidir.” İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi