Cumartesi Anneleri’nin eylemi nedeniyle kapatılan Galatasaray Lisesi giriş çıkışına ek olarak, Tünel Meydanı etrafı da polis bariyerleri ile çevrildi. Tünele giriş çıkışlar da arama yapıldı.

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işinden edilen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, işlerine geri dönmek için l Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bulunan Tünel Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirmek istedi.

Açıklamanın yapılacağı yeri ablukaya alan polisler, açıklama yapmasına izin vermeyerek, eylemin izinsiz olduğu ve dağılmaları yönünde anons yaptı. Toplanan grubu Galata Kulesi'ne doğru uzaklaştıran ve zaman zaman dağılmaları yönünde ısrar eden polis ve KHK’lılar arasında gergin anlar yaşandı. "KHK'lar gidecek, biz kalacağız" şeklinde slogan atan gruba polis müdahale etti, 4 kişiyi gözaltına alındı.

Polisin müdahalesine “Direne direne kazanacağız” sloganları ile karşılık veren KHK’lılar isimlerinin Sema Uçar, Vaiz Adıgüzel, Nuray Şimşek ve Mehmet Tolu olduğu öğrenildi.

Bankalar önünde basın açıklaması yapan KHK’lı gurup, işlerine geri dönene kadar eylemlerine ve hak arayışlarına devam edeceklerini söyleyerek dağıldı.

BARIŞ ZİNCİRİ

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Taksim Tünel’de oluşturmak istediği insan zinciri de polis engeline takıldı. Keyfi engelleme olduğunu belirterek tepki gösteren katılımcılar adına konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, verilmiş yasak kararının barışa yapılmış saldırı olduğunu dile getirerek, “Barış talep etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Yoleri, "Barış bütün hak ve özgürlüklerin teminatıdır. Biz barış istiyoruz. Barış talep etmekten de vaz geçmeyeceğiz" dedi. Yoğun güvenlik önlemi alınırken, insan zinciri oluşturmak isteyen gruba izin verilmedi. Grup da olaysız dağıldı.

3 EYLEMİN TEK CHP’Lİ TEMSİLCİSİ ÖZGÜR ÇELİK

1 Eylül Dünya Barış Günü’n de Taksimde yapılmak istenen 3 eylemde de görülen CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik, gazetecilerin dikkatinden kaçmadı. Her eylemde gözlemlenen ve polisle yaşanan tartışmalarda hak savunuculuğu noktasında ön sıralarda yer alan Çelik, durumdan şikayet eden esnafla da konuştu.

Taksim de yapılan eylemlerle ilgili mağduriyet yaşadıklarını dile getiren esnafla konuşan Çelik, “Mağduriyetinizi anlıyoruz. Sizlerin mağduriyeti bir günlük ama hakkını arayan insanların mağduriyet süresi belirsiz. Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybolan çocuklarının kemiklerini istiyor. Talepleri kayıp çocuklarının bir mezarları olsun ve gidip dua edelim yeter diyor. Kanun Hükmünde Kararnamelerle işinden, ekmeğinden olan eğitmenlerimiz işini istiyor. Barış Zinciri ise, tüm bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için, senin, benim ve bizim hep birlikte ülkemiz için, bayrağımız için tek vücut olma hareketidir. Sizin mağduriyetiniz bizim mağduriyetimizdir. Yapılan tüm eylemler kimse mağdur olmasın diyedir. Eylemlere müdahale edilmese, buraya gelen hak savunucuları, eylemlerini yaptıktan sonra çayını çorbasını içecek, gelmişken alış verişini yapacak ve esnafı mağdur değil, aksine memnun edecek. Ortak tepkilerimizi hep birlikte ortaya koymalıyız” diyerek esnafla sohbet etti.

Selvi Sarıtaç /Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi