Bakırköy’ün yüzyıllık geçmişine tanıklık eden bir kent meydanı olarak bilinen Demirciler Çarşısı’nın bir yıl önce Anıtlar Kurulu kararıyla 2. derecede korunması gerekli eski eser olarak tescillemesine karşılık, günden güne yok olması vatandaşların tepkisine neden oldu. Bakırköylüler, “Bir tarih çürümeye mi terk edildi. Yetkililer ne yapıyor” diyerek tepkilerini dile getirdi. 
Anıtlar Kurulu kararının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, hiç bir çalışmanın yapılmadığına dikkat çeken esnaf ve vatandaşlar, çarşının kaderine terk edilmiş görüntüsünden dolayı duydukları üzüntüyü dile getirdi.



Bakırköy Kilise Vakfı’na ait arazi üzerine kurulu olan tarihi çarşının yıkılarak katlı otopark ve dükkanların da olacağı bir plan uygulanacağı yönünde gelen haberler, kamuoyunda tepkiye neden olmuş, plana itiraz eden çarşı esnafı, kendilerine dükkan verilmeyeceğini hatta lüks dükkanlara dönüştürülerek rant kapısı haline getirileceğini iddia etmişlerdi.



Bu planla Bakırköy’ün tarihi yapısının bozulacağını ve çarşının gelecek nesillere aktarılması gerektiği görüşünde birleşen STK’lar, dernek temsilcileri, Mimarlar Odası ve vatandaşlar, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun da katıldığı bir toplantıda itirazlarını dile getirmişti. İtirazları değerlendiren Anıtlar Kurulu, Demirciler Çarşısı’nın 2. derecede korunması gerekli tarihi eser olaraktescilledi ve restorasyon, rölöve, restitüsyon, projelerinin yapılarak, alanın korunması ile ilgili çalışmaların yapılabileceğine karar verdi.



Belediye tarafından Kilise Vakfı’nın ilk projesine dayalı olarak önce elektrikleri kesilen, sonrasında icra yolu ile tahliye edilecekleri söylenerek dükkanlarını boşaltan esnaflar, “Yerimizden yurdumuzdan olduk. Anıtlar Kurulu kararına kadar bari dükkanlarımızı geri verseydiler de biz düzenlemelerini yapıp hizmete devam etseydik. Çarşımız günden güne mezbelelik hal görünümünü alıyor” dediler.

Dükkanlarından olan esnafın kaderlerine terk edildiğini söyleyen balıkçı Murat Çetin, kendilerine herhangi bir bilginin verilmeyişinden yakındı.



Çarşıda uzun yıllar erkek berberliği yapan Fahrettin Aydın da, kimsenin çarşıyla ilgilenmediğini ve şimdilerde Bakırköy’e yakışmayan bir hale geldiğini belirtti.




Çalışma hayatına 13 yaşında demirci çırağı olarak başlayan ve esnaf olarak devam eden İbrahim Kılıç ise, kandırıldıklarını düşündüğün söyleyerek, “Eylemlerimiz sonuçsuz kaldı. Herkes bildiğini okuyor, olan esnafa ve halka oluyor. Ya dükkan sahipleri tekrar dükkanına dönüp işine devam etsin yada vakıf kendisi düzenlesin” diyerek taleplerini dile getirdi.




DEMİRCİLER ÇARŞISI ADI KULLANILMAYACAK
Konuyla ilgili görüş aldığımız Bakırköy Kilise Vakfı Danışmanı Vahide Özsoy, Bakırköy Belediye İmar Müdürü Yardımcısı’nın da yer aldığı bir kurul çalışmasıyla, alanın tarihi eser olarak tescillenmesinin ardından Anıtlar Yüksek Kurulu’na projelerini ilettiklerini söyledi. Süreci takip ettiklerini ifade eden. Özsoy, “Kurulun alanı bize henüz ne şekilde vereceğini bilmediğimiz için, nasıl restore edileceği hakkında bilgimiz yok” dedi.
Çıkarılan kiracıların çoğunluğu ile görüştüklerini de belirten Özsoy, düzenlemede ‘Demirci’ adının kullanılmasının mümkün olmayacağını, alanı farklı konseptlerde tahsis edebileceklerini belirtti.

FAZLIOĞLU: ÇARŞININ KORUNMASI LAZIM
Konuyla ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgisinebaşvurduğumuz Bakırköy Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, Bakırköy’ün yüz yıllık geçmişinde yeri olan Demirciler Çarşısı’nın önemli bir kent mekanı olduğunu ifade ederek, “Gerekli başvuruda bulunarak Demirciler Çarşısı’nın eski eser olarak tescillenmesini sağladık. Kurul, gerekli proje çalışmalarının yapılarak, Demirciler Çarşısı’nın korunması konusunda alınan kararın hayata geçirilmesini istedi. Hiç bir çalışma görmeyince oda olarak, mülkiyet sahiplerini, belediyeyi ve kaymakamlığı göreve davet eden karar hatırlatıcı kurumsal yazılar yazdık” dedi.



Fazlıoğlu, “Yerel yöneticiler, kentin ve önemli mekanlarının, kentyaşamı içerisinde tekrar hayat bulması için Mimarlar Odası’ndan faydalanabilirler. Demirciler Çarşısı için, farkındalık yaratmak ve yerel yöneticilerin dikkatini çekmek için çözüme yönelik bir çalışma yaparak geçtiğimiz Temmuz ayında mimarlık eğitimi alan 110 üniversite öğrencisinin yer aldığı  ‘Demirciler Çarşısı ve yakın çevresine ait çözüm arayışları’ adıyla ulusal çapta mimarlık fikir yarışması düzenledik” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda CHP Kent Suçları İzleme Kurulu Üyesi ve Kurultay Delegesi olan, Mimar Mustafa Fazlıoğlu,”Dünya görüşümüz aynı olan yerel yönetici arkadaşlarımızla, kentin menfaatleri doğrultusunda bir araya gelmemiz lazım” dedi.

HACIALİOĞLU: O ÇARŞI KENTİN HAFIZASI
CHP İBB ve Zeytinburnu Belediye Meclis Üyesi Mimar Esin Hacıalioğlu da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Demirciler Çarşısı’nın en büyük özelliği kentin hafızası olmasıdır” dedi.
Demirciler Çarşısı’nın balıkçısıyla, demircisiyle, boyacısıyla, eski ve yeni Bakırköy’leilgili herşeyin bulunabileceği bir alan olduğunu belirten Hacıalioğlu, “Kentsel hafızanın olduğu mekanlarda yalnızca kentsel hafızanın devam etmesini hedefleyen projeler yapılmalı” dedikten sonra, ‘mücevheri kırıp yerine imitasyon koyulamayacağı’benzetmesini yaptı. Demirciler Çarşısı’nın nostaljik duygularını kaldırıp, sıradan bir iş ve alış veriş merkezi haline getirilmemesi gerektiğini belirten Hacıalioğlu, “Kilise elbette varlığının değer arttırmasını ister. Hem kentin yerlisiyim deyip, hem kente yabancı kararlar almamak lazım” dedi.


Selvi Sarıtaç                                                    
 

Editör: Haber Merkezi