Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin Küçükçemece İstasyon Mahallesi’nde bulunan, Marmara Üniversitesi’ne ait olan 1 milyon metrekarelik alanın yapılaşmaya açılması nedeniyle önceki gün Küçükçekmece ilçe örgütü ile beraber araziyi ziyaret ederek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamalarında İstanbul’un bir beton şehrine dönüştürüldüğüne dikkat çeken Tekin, “İstanbul’un yeşil alanlarına dokunmalarına asla izin vermeyeceğiz. İnsanlara nefes alacak alan bırakmadılar. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” dedi.

‘İHANET ETTİLER’

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Oruç Oymak, CHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Haydar Koparan, İl ve İlçe Yöneticileri, Meclis üyeleri ve bazı STK temsilcilerinin de katılım gösterdiği basın açıklamasında hükümeti de sert bir dille eleştiren Tekin, “Bizler bu kentin betonlaşmaya gittiğini her fırsatta anlatmaya çalıştık. Ama ne yazık ki bunu yetkililere yeterince anlatamadık.

Son 1 yıldır İstanbul’da büyük bir deprem olacağı konusu gündemde. Sanırım yapılan uyarıları dikkate almış olacaklar ki önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha sonrasında Başbakan en sonda da Cumhurbaşkanı bu kente nasıl ihanet ettiklerini kendi ağızları ile itiraf ettiler. Sayın Başbakan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, “Birtakım insanların daha fazla iştahı için daha fazla kazanması için bütün şehrin nefes alanlarını, ortak alanlarını yok etmeyelim” demişti. Biz bu uyarıyı yıllardır yapıyoruz ama maalesef sözlerimize kulak asmadılar” sözlerini kullandı.

‘PROJELERİ İPTAL EDİN’

Konuşmasında, “Bizler İstanbul’un betonlaşmaması için elimizden gelenherşeyi yapacağız” diyen Tekin, “Şuan da 36 tane proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yürürlüğe girmek için bekliyor. Bu projelerin derhal iptal edilmesi gerekiyor. İstanbul’da maalesef mezarlıklar ve askeri alanlar dışında yeşil alan bırakmadılar. Madem ki bu kente ihanet ettiğinizi söylüyorsunuz o zaman gelin bu projelerin tamamını iptal edin” diye konuştu.

YETKİLİLERE SESLENDİ

“Doktarlar bile yaşlılara İstanbul’da yaşamayın diyor” sözlerini kullanan Tekin, “Bizler bu ve benzeri kamu alanlarının kamu hizmetine sunulmasını istiyoruz. Yetkililere buradan sesleniyorum; eğer vicdanınız varsa yeşil alanlara dokunmazsınız. Çocuklarımızın nefes alacakları, insanların yaşam alanlarını ellerinden almayın” ifadelerini kullandı.

İMAR DURUMU DEĞİŞMİŞTİ

Söz konusu arazi daha önce dağınık durumdaki kampüsleri bir araya toparlamak üzere Marmara Üniversitesi'ne tahsis edilmişti. Ancak TOKİ, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Marmara Üniversitesi arasında 11.04.2016 tarihinde imzalanan protokol ile üniversite alanı TOKİ'nin tasarrufuna geçti. Marmara Üniversitesi'ne de Maltepe'de bulunan Orgeneral Kenan Evren Kışlası'nın arazisi tahsis edildi. Çevre Bakanlığı da “Üniversitenin eğitim tesis binalarının yapımına kaynak sağlamak” amacıyla arsa üretim alanı ilan edilen dev arazinin imar durumunu değiştirdi.

YÜZDE 70 KONUT ALANI OLDU

Plan değişikliği ile toplam 996 bin 113 metrekare yüzölçümlü planlama alanının ortalama yapı yoğunluğu 1.44 emsal olarak belirlendi. Üniversite arazisinde yapılan plan değişikliği ile konut, rezidans, iş merkezi, AVM, otel, motel, banka ve finans kurumları yükselecek. Alana 3 de cami yapılacak. Toplam inşaat alanının yüzde 30'u ticaret, yüzde 70'i konut alanı olacak.

Bilal ÇIĞRIM – Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi