İran Tebriz Azar kouh Dağcılık ve turizm şirketi sahibi Mesut Ağaoğlu, TDF eski teknik ve eğitim kurulu üyesi eğitmen Bülent Ünal ve Iğdır Akud Dağcılık ve doğa sporları üyesi Coşkun Oluz Aralık belediyesinin daveti üzerine Araalık İlçesinde buluştular.

Iğdır’ın ekonomik olarak kalkınmasında en büyük payın turizm olacağını belirten Başkan Teksay “Türkiyenin ve avrupanın en yüksek dağı olan Ağrı Dağının Iğdır Aralık sınırları içerisinde olması İlçemiz için büyük bir avantajdır. Bunun yanı sıra ahura vadisi, cehenem deresi, tarihi orman, rus kışlası, Prenses Süreyya çeşmesi, Karasu kuş cenneti, ortaköy tarihi hamam  ve en önemliside ilçemizin üç ülkeye sınır olması buranın konum itibariyle Turizmde çok önemli avantajlara sahip olduğunu anlatmaktadır. Bu nedenle ilçemizde turizmin geliştirilmesi için bir dağcılık ve doğa sporları başta olmak üzere kültür turizimininde gelişmesi için bitr takım çalışmalar başlattık umarız bizden sonrada gelen arkadaşlarda bu çalışmayı devam ettirir” dedi.

ARALIK TEKALTI DAĞINA GELEN TURİSTLER AYNI ANDA ÜÇ ÜLKEYİ TEPEDEN GÖRECEK

   Konuyla ilgili bir açıklama yapan eczacı Ataman Toksöz ise ığdır’ımızı konum olarak ele aldığımızda üç ülkeye sınır olması turizm açısından önemli bir avantajdır bu kapsamda Aralık ilçesinde bulunan Tekaltı dağı turizme kazandırılırsa gelen yerli ve yabancı turistlere aynı zirveden üç ülkeyi (İran, Nahcivan, Ermenistan) görme imkanı sunacaktır” dedi.

          İran Azar kouh turizm şirketi sahibi  Mesut Ağaoğlu ise Türkiyenin en yüksek dağı olan  Ağrı dağının Iğdır’da olması,  buranın dağcılık ve doğa sporları açısından bölgenin merkezi olabilir sorusunu ilk akla getiriyor. Ayrıca Aralıkta bulunan Heyder dağı düzlüğüde yamaç paraşütü açısından çok önemli bir yer burası değerlendirilirse doğu anadolu başta olmak üzere İran ve Nahcivan bölgesinin en önemli spor merkezlerinden biri olabileceğini söyledi.

    Türkiye Dağcılık Federasyonu eski teknik ve eğitim kurulu üyesi Bülent Ünal  ise ığdır turizm açısından eşsiz değerlere sahip doğa sporlarının yanı sıra buranın çölde ATV, Dağ bisikleti  ve Offroad gezileri için çok müsait bir alandır. Burası doğa sporları ve kültür turizmi açısından  değerlendirildiği taktirde ığdır ekonomisine büyük katkı sağlayacaaktır. Turizmin gelişmesiyle birlikte tarım hayvancılık ve el sanatları kendiliğinden gelişerek bölge halkına istihtam sağlayacaktır dedi.

Editör: Haber Merkezi