5 bin 500 konuttan oluşan TEMA İstanbul projesine yönelik suçlamalar sadece rayiç bedel olmaktan çıktı. Firmanın yüzde 1 KDV ile satış işlemi yapıp, devletten geriye dönük faturası olan inşaat maliyetinde kullandığı malzemeleri de hesaplatarak yüzde 17 vergi iadesi aldığı iddia edildi.

RAYİÇ BEDELİ KARMAŞASI

Küçükçekmece’nin kuzeyi olarak bilinen ve en fakir mahallelerinden biri olan Yarımburgaz Mahallesi’nde arsa rayiç bedeli ortalama 1000 TL iken, hemen karşısında yükselen TEMA İstanbul'un alanında ortalama 504-530 TL civarında olduğu iddia edildi.

Bölgede uzun yıllardır emlakçılık yapan Ensar Gül, bu durumun vatandaşlar arasında haksızlık yarattığını belirterek şunları söyledi:

“Tema İstanbul ve Bosphorus projelerinin milyon dolarlara satılan konutların bulunduğu alanda arsa rayiç bedeli 500 TL’lerdeyken, bizim gecekondu mahallemizde 1000 TL civarında. Örneğin kendimize ait ve 8 yıl emlak vergisini ödemediğimiz arsamıza 15 bin TL vergi borcu çıktı. Bu borcu ödeyemediğimizden dolayı yapılandırdık. Buradaki hedefin burada yaşayanları zora sokarak buradan kaçırmak ve devasa proje sahiplerine alan açmak olduğunu düşünüyoruz. Bunu hangi dinle, hangi mezheple, hangi ahlakla tanımlayacağız? Bu sorunun cevabını halka bırakıyorum. Bunların hiçbirine sığmadığı gibi kanunlara da sığmıyor.”

'DEVLET, YÖNETİCİLERİNİN GÖZÜ ÖNÜNDE DOLANDIRILIYOR'

Öte yandan başta TEMA İstanbul olmak üzere aynı firmaların bölgede yapıp sattığı lüks ve pahalı dairlerin satışında devletten vergi kaçırıldığı da iddia edildi. TEMA İstanbul'dan bir daire aldığını söyleyen ve isminin açıklanmasını isteyen bir vatandaş devletten vergi kaçırıldığını iddia ederek şunları söyledi:

“900 bine aldığım dairenin 400'nü bankadan, geri kalan 500'ünü de elden aldılar. Yani tamamını bankadan alsalar, ki doğru olanı bu, aldıkları kadarının vergisini vermeleri gerekiyor. Ama maalesef kendilerince bir sistem kurmuşlar ve devlet, devleti yönetenlerin bilgisi dahilinde dolandırılıyor. Yüzde 1 ile daire satıp, yüzde 18 devletten KDV alıyorlar.”

YÜZDE 1 KDV İLE DAİRE SATIP, YÜZDE 18 DEVLETTEN KDV ALIYORLAR

 

Gazetemize açıklama yapan uzmanlar, arsa rayiç bedeli ne kadar düşük olursa belediyeye ödenen emlak vergisinin de o oranda az olacağını, asıl haksız kazancın burada başladığını söyledi. Rayiç bedeli ortalama 500-530 TL olan bir yerde yapılan daireler, satılırken de düşük gösterebiliyor. Yani yüzde 1 KDV ile işlem yaptırıp satışını yapıyorlar. Daha sonra geriye dönük devletten faturası olan inşaat maliyetinde kullandığı malzemeleri de hesaplatarak devletten yüzde 17 vergi iadesi alınıyor. Yani satarken devlete yüzde 1 KDV ödeyen TEMA İstanbul projesinin sahipleri, satarken gerçek rakamı devletten gizledikleri gibi, yüzde 1 KDV ile sattıkları konutlardan daha sonra geriye dönük yüzde 18 KDV alarak haksız kazanç elde etmekteler.” 

Tapu rayiç bedeli nedir?

 

Tapuda gayrimenkullerin satış bedeli olarak bilinen rayiç bedeli, güncel piyasa koşullar ile belirleniyor. Rayiç bedelleri etkileyen unsurlar arasında arz-talep dengeleri, semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar bulunuyor.

 

Bir semtteki konutun rayiç bedeli hesaplanırken, konutun bulunduğu konum en önemli hususlar arasında yer alıyor. Konutun şehir merkezinde veya merkez dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen en önemli faktör olarak ifade ediliyor. Konum ek olarak alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri, eğitim merkezleri, merkezi lokasyon, sosyo-ekonomik durum gibi etkenler de rayiç bedeli etkileyen unsurlar arasında bulunuyor.

 

Atatürk Mahallesi Atatürk Caddesi 4. Cadde rayiç bedeli 1155 TL.

Atatürk Mahallesi 10. Sokak’ta 912 TL.

Atatürk Mahallesi 222. Cadde 1575 TL.

 

Yarımburgaz Mahallesi 2429. Sokak 525 TL.

Yarımburgaz Mahallesi Kuruçeşme Caddesi 788 TL.

Yarımburgaz Mahallesi İstanbul Caddesi 1155 TL.

Yarımburgaz Mahallesi Nükleer Araştırma Merkezi Yolu 1314 TL.

 

İnönü Mahallesi 1. Özgür Sokak’ta 972 TL.

Cenk Caddesi 1208 TL.

 

Küçükçekmece Atakent Mahallesi 842 ada 35 parselde bulunan TEMA İstanbul’a ait arsanın rayiç bedeli 504 TL ve yine aynı alanda 801 ada 22 parselde 998 TL.

 

 

KENT YAŞAM GAZETESİ

Editör: Haber Merkezi