Beykoz Belediyesi’nin Tokatköylüleri, yıllardır kentsel yenileme ve dönüşüm vaadiyle umutlandırdığını ve bu süreç ile ilgili aradan geçen onca zamana rağmen bu konuda bir adım dahi yol alınmadığını belirten CHP İBB ve Beykoz Belediyesi Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, Beykoz Belediesi’nin Ocak ayı meclis oturumunda gündem dışı söz alarak, yöre halkının yaşadığı mağduriyetlere artık son verilmesi gerektiğini söyledi. Tokatköy’de Şehr-i Sitare Projesi hayata geçireceğini söyleyen ve bölgeyi kentsel dönüşüm ve yenileme alanı olarak ilan eden Beykoz Belediyesi’nin söz konusu projeyi rafa kaldırdığı ve yöre halkını yenileme ile ilgili yaşadığı sorunlarla başbaşa bıraktığını dile getirdi. Tokatköy’de yaşanana yenileme sorununu kartopu gibi her gün biraz daha büyüdüğünü belirten Sataloğlu, Beykoz Belediyesi yaşanan tüm bu sürecin sorumlusunu olduğunu ve tüm hatanın Beykoz Belediyesi’nin soruna yaklaşımından kaynaklandığını ifade etti.

Tokatköy’ün daha sağlıklı bir alana kavuşması ve burada yaşayan vatandaşların yaşanılabilir yaşam alanlarına kavuşabilmesi için kentsel dönüşümün elzem olduğunu belirten Sataloğlu yaptığı Belediye yetkililerine yönelik yaptığı konuşmasında şunları söyledi; Yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılması gerekiyor. Bölgede yaşanan sorunların elbette giderilmesi gerekiyor. Ama siz ne yaptınız da iş buraya nasıl geldi? Bunun cevabını arayalım öncelikle.Yeni yönetim göreve geldiğinde Haziran2019 belediye meclisinde bölge için yetkilendirme istediniz. Daha önce ilan edilen kazanımların fazlasıyla sağlanacağı konusunda görüş bildirip, TOKİ’de karar kılındığını bu mecliste anlattınız. Ne oldu?  

‘Evlerini terk etmeleri için bölge halkına baskı uyguladınız’

İmzalattığınız sözleşmelerle eski kazanımların aynı yerde durmasını dahi bırakın, azaldığını görüyoruz. 2,5 yıl geçti yetkilendirme aldığınızdan bugüne geçen süre bu. Devam edeyim yaptıklarınıza. Hak sahiplerinin tespiti için Ortaçeşme Meydanı’na irtibat bürosu kurdunuz ve dediniz ki,  24 Mayıs 2021’ den 9 Temmuz 2021 tarihine kadar 45 gün buradayız ,gelin imzalayın. Fakat beklenen imzalar gelmeyince 28 Eylül 2021 tarihi itibariyle projeye ilişkin muvaffakatnamelerin imzalanmaya başlandığını, eğer 30 Kasım 2021 tarihi itibariyle yeterli sayıya ulaşılmazsa hak kaybı yaşayacaklarını içeren tebligatı vatandaşlara gönderdiniz. Buna rağmen imzalamayanlar olunca 22 Aralık 2021 tarihinde bölge vatandaşlarına borçları ödeyip tahliye edin dediniz. Borç yoktur yazılarını alıp evlerini barklarını tahliye etmelerini istediniz.

‘Halka hiç bir şey anlatamamışsınız’

Farklı farklı kurumlardan borç yoktur yazısı istiyorsunuz. Kış günü neredeyse vatandaşın kış evini barkını yıkacağız diyorsunuz. O yazılar bu kış günlerinde ve belirsizlik ortamında size gelse,  empati yapın lütfen, o evin içindeki yaşamı düşünün yazıktır günahtır. 15 gün, yok ek süre 30 gün, toplam 45 gün süreler falan dediniz. Halk isyan edince ne yapacağınızı şaşırdınız. Yerel gazeteler vasıtasıyla bölge halkının cevap bekleyen sorularını yanıtlamaya çalıştınız. Ama yanıt bekleyen çok soruda orta yerde durmaya devam ediyor. Sayın Başkan ve  değerli belediye meclis üyeleri  burası bir kamu kurumu, burası bir belediye, halka yeterince anlatamamışsınız, iletişim kuramamışsınız neyi, nasıl hangi şartlarda yapacağınızı anlatamamışsınız bölge halkına. İletişim kurarak halka anlatamadığınız işleri yerel gazeteler ile yapmaya çalışıyorsunuz. Burası bir belediye, olur mu böyle bir çalışma tarzı. Halkın içine girin, halkın gerçekliliğinden haberiniz dahi yok.

‘Planlanmamış dönüşümün olumsuz sonuçları çok olur’

Kentsel dönüşüm çok önemli bir konu elbette, eski sağlıksız yapıların yıkılıp yeniden inşa edilmesi hem can, hem de mal güvenliğini sağlayacaktır. Hasarlı binaların yıkılıp yerlerine sağlıklı binaların yapılması ile doğal afetlere karşı önlemler alınacaktır. Zarar veren deprem değil, binalardır gerçeğini hiçbir zaman unutmayacağız. Kentsel dönüşüm kentlerde yaşanan çarpık kentleşme ile birlikte gelen plansız şehirleşmeden ve bu plansızlığın getirdiği yüzlerce olumsuz etkiden kurtulmak için önemli bir fırsat penceresidir. İyi analiz edilmiş, dikkatli planlanmış ve sonuçları hesap edilerek uygulanan kentsel dönüşüm projeleri,  çarpık yapıdan kurtaracak, refahı artıracak,  daha sağlıklı koşullarda yaşama fırsatı sunacaktır. Belediye yönetiminin, bu güne kadar yapamadığı şu hususa özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Surecin istenilen sonuçlara ulaşabilmesi için şeffaflığa, hesap verilebilirliğe, yerel temsilcilerin katılımına, sosyal dayanışma ve sosyal kontrol bağlarının korunmasına ve süreçten mağdur olabilecek insanların korunmasına özen gösterilmesi gerekiyor.

Tekrar ediyorum, kentsel dönüşüm projeleri her şeyden önce şeffaflığı ve hesap verilebilirliği ilke edinmesi gereken bir konudur. Ancak bu sayede meşruiyeti olabilecek ve kamuoyu kabulü alabilecektir. Belediye yönetimini  şeffaf olmaya davet ediyorum. Bu düşüncelerle 2022 yılının ülkemize, bölgemize ve tüm insanlığa demokrasi, adalet ve  huzur getirmesini  diliyorum.

Vatandaşlar; Belediye bizleri mağdur etmesin

Sataloğlu’nun mecliste konuşmasının ardından bir açıklamada Beykoz Tokatköy kentsel dönüşüm projesinde mağdur olduklarını iddia eden vatandaşlardan geldi. Tokatköy Mahallesi’nde hayata geçirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesinden mağdur olduklarını iddia eden mahalle sakinlerinin basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’li yetkililer destek verdi.CHP Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün, beraberinde Meclis üyeleri Cemal Sataloğlu,Gülay Demirel, Aydin Habil ve Recai Çelik ile beraber kentsel dönüşümden mağdur olduklarını iddia eden mahalle sakinlerinin basın açıklamasına katıldılar. Kış günü kendilerini mağdur etmeye çalışan Beykoz Belediyesi yetkilileri ile görüşülmesini isteyen mahalle sakinleri, mağdur olmamaları için CHP Meclis üyelerinden Belediye Başkanı ile görüşmesini istedi. FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi