İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Bakırköy İlçe Başkanı Aysun Çelikleri'in organize ettiği istişare toplantısında; muhtarlar, STK temsilcileri, okul müdürleri ve okul aile birliği başkanlarıyla bir araya gelerek, ilçeye yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Toplantının başında referandumda neden evet denmesi gerektiği konusunda kısa bir konuşma yapan AK Parti İlçe Başkanı Aysun Çelikler, İBB Başkanı Kadir Topbaş'a tüm yönetimi adına kendilerine verdiği destek için teşekkür ettikten sonra; başta İncirli, Fahri Korutürk, İstanbul, Yücetarla, Şükran Çiftliği ve Fişekhane caddeleri olmak üzere altı caddeyi kapsayan, Özgürlük Meydan’ı ve Yeşilköy sahiline yapılacak (bisiklet yolu, spor sahaları ve dinlenme tesisleri gibi) proje ihalelerinin Nisan ayı içinde yapılacağını müjdesini verdi. Çelikler ayrıca, Kadir Topbaş önderliğinde yapılacak olan Gençlik Kongre Merkezi için de çalışmaların başladığını ifade etti.
Katılımcılara İBB tarafından Bakırköy özelinde yapılacak yatırımlar hakkında bilgi veren Kadir Topbaş, dere ıslahı ve yeşil alan düzenleme projelerine bir yenisinin daha eklendiğini ifade ederek, ıslahı büyük ölçüde tamamlanan Ayamama Deresi’nde deniz motorlarının Marmara Denizi’nden dere içine doğru taksi hizmeti vereceğini açıkladı.
Bakırköy, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçeleri içerisinde bulunan Ayamama Deresi’nin hayata geçirilen rekreasyon projesi ile önemli bir yaşam merkezi haline geleceğini ifade eden Topbaş “Osmanlı döneminde, çevresindeki bostanlar, bahçeler ve çiftlikler için önemli bir su kaynağı olan Ayamama Deresi, hayata geçirilen proje ile hak ettiği değerine yeniden kavuşmuş olacak” dedi.

Bakırköy’de beklenen kentsel dönüşümün yapılamayışından dolayı AK Parti hükümetini suçlayanalara cevap veren Topbaş, “Kartal Belediyesi CHP’li değil mi? Onlar nasıl yaptı? Neden hükümet onlara zorluk çıkarmadı? Gitsin, sorsun, öğrensinler. Yapamadıkları işi bizim üzerimize atmasınlar” şeklinde konuştu.
İBB olarak 2004’ten bu yana İstanbul’a 98 milyar liralık yatırım yaptıklarını, bu yıl da 16,5 milyar lira tutarında yatırım yapacaklarını ifade eden Kadir Topbaş, Bakırköy’e de bugüne kadar 1 milyar 700 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyledi.

AYAMAMA YAŞAM VE ULAŞIM MERKEZİ OLUYOR
Başkan Kadir Topbaş, geçmiş yıllarda hep tartışılan, evsel ve sanayi atıklarıyla kirletilen Ayamama Deresi’ni uygulayacakları projeyle basit bir kanal olmaktan çıkararak bu bölgenin önemli bir ulaşım aksı ve buluşma noktası haline getireceklerini açıkladı.

Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burası dünyanın en güzel yerlerinden bir yer haline gelecek. 2018 yılı sonu gibi bitirmeyi hedefliyoruz. Cendere’nin dışında Çırpıcı Deresi’nde ve Ayamama Deresi’nde uygulayacağımız projelerle bir kanalet olmaktan çıkacak. Kurbağalıdere de bu yaz sonu denize girilebilir hale gelecek. Seul’de üstü kapatılmış, trafiğe açılmış bir dere projesiyle dönemin belediye başkanı dünya çevre ödülü aldı. Ben ekiplerimi oraya göndererek incelettim. Onu yapan mimarı İstanbul’a getirdik. Bu mimarın çizdiği projeyle Cendere için müthiş bir proje hazırlandık. Birkaç ay içinde ihaleye çıkıyor. Bir kanalet olmaktan çıksın. Gerçek anlamda bir dere yatağı olsun. Bir hayat olsun balık kuşlarıyla dereler güzellik olarak ortaya çıksın. Bakırköy için çok önemli bir çalışma ve destinasyon alanı olacak. Teknelerle Bakırköy İDO İskelesinden ulaşabilme imkanı var ve mükemmel bir proje alanı ortaya çıkıyor.”

BAKIRKÖY METROLARLA BULUŞUYOR
Göreve geldiklerinde 45 kilometre raylı sistemleri ‘Her Yerde Metro Her Yere Metro’ sloganıyla 150 kilometreye çıkarttıklarını anlatan Topbaş, “Bakırköy’de İDO’dan Bağcılar istikametine giden bir metro, Ataköy’den İkitelli’ye giden bir metro var. İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme Hattı da projelendiriliyor. Banliyö Hattı 2018 yılında tamamlanacak” diye konuştu.

Bakırköy’de birçok yeni projeyi daha hayata geçireceklerini aktaran Topbaş, Kültür Üniversitesi’nin arkasında Dünya Gençlik Meclisi Merkezi kurmak için inşaata başlandığını ve buranın gençlere yönelik dünyadaki en önemli tesislerden biri olacağını söyledi.
Atatürk Havalimanı’nın büyük bölümünün bölge parkı yapılması için çalışmaları başlattıklarını dile getiren Topbaş, “İstanbul’da trafik yetkisini İBB olarak bize versinler, bu şehrin trafik sorununu çözeriz. Trafik kontrol merkezimiz dünyanın en iyisi. Cep Trafik sistemini belediye olarak dünyada ilk defa biz yaptık. Şimdi navigasyon yapıyoruz. Yakında hizmetinize sunacağız” dedi.


AYAMAMA SELLERLE DEĞİL KUŞ YOLU İLE ANILACAK
Islah çalışması büyük ölçüde tamamlanan Ayamama Deresi’nde su taşkınlarının önüne geçmek amacıyla 5 bin 650 metre dere ıslahı tamamlandı. 2 bin 650 metrelik ıslah çalışması devam ediyor. Ayamama Deresi Düzenleme Projesi kapsamında, atıksuların ileri teknolojik arıtma sistemlerinde arıtılarak dereye verilmesiyle derenin temizlenmesi sağlanacak. Böylece dere ve çevresindeki canlı çeşitliliği arttırılmış olacak. Projeyle Ayamama Deresi ve çevresi geçmişte olduğu gibi yeniden ‘kuş yolu’ olma özelliğine kavuşacak. Böylelikle hem ‘yaşamın canlanması’ ve bölge kuşlarının ülkemizde kalması sağlanacak. Hem de derede su canlılarının yaşayabileceği sürdürülebilir bir çevre ortaya çıkarılacak.

‘LEYLEK BOYNU’ ÇELİK YAYA KÖPRÜSÜ BÜYÜK İLGİ GÖRECEK
Su taşkınlarının önüne geçecek dere ıslahıyla, ikiye bölünmüş olan Bakırköy ilçesi yaya köprüleriyle ve dere çevresindeki geçişlerle birleştirilmiş olacak. Küçükçekmece ilçe sınırından başlayarak Marmara Denizine kadar ulaşan proje alanı, dere boyunca 3 farklı kotta engelli erişimine de izin veren yürüme yolları yapılacak. Böylece yayalar proje başlangıcından sonuna kadar kesintisiz ulaşıma sahip olacak. Proje kapsamında taşıt ve demiryolu köprüsünün yanı sıra, peyzaj ana temasını temsil eden leylek boynu çelik yaya köprüsü yapılacak. Bölge, pek çok spor alanıyla da aktif yaşamın merkezi olacak.

MARMARA’DAN MOTORLARLA DTM VE FUAR MERKEZİ’NE ULAŞILACAK
Proje kapsamında planlanan düzenlemelerden biri de Ayamama Deresi’ne deniz yolu ile ulaşım mümkün olacak. Projeyle, Marmara Denizi’nden, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ve İstanbul Fuar Merkezine, deniz taksi ve tekne gibi deniz araçlarıyla yeni bir ulaşım yolunun oluşturulması amaçlanıyor. Proje tamamlandığında Ayamama Deresi, içinden temiz suların geçtiği, çevresi çeşit çeşit bitkilerle bezenmiş yemyeşil bir ekolojik alana dönüşecek. Vatandaşlar sazlıklara gelen kuşları, kelebekleri ve suda yüzen balıkları seyredecek. İnsanların süs şelalelerine bakarak suyun dinlendirici özelliğinden istifade ettiği, gölgeli ağaçların altında gezindiği, çocukların suyla kaynaşarak balıklarla oynadığı, küçük gölet alanları ve spor tesislerinin yer aldığı keyifli sosyal bir çevre ortaya çıkmış olacak.
Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi