TSD Genel Merkezi’nin Çorlu TSD Şube Başkanlığında düzenlediği basın toplantısına TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz, CHP PM Üyesi ve TSD Genel Başkan Yardımcısı Turan Hançerli, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün ve Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Hülya Perin de katılım sağladı.

TSD Çorlu Şube Başkanı Canan Yurdseven yaptığı açıklamada; “8 Temmuz günü Çorlu’nun Sarılar Köyü’nde meydana gelen elim tren kazası sonucunda çok ciddi üzüntüler yaşadık. Vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara sabır, hastalara şifalar diliyorum” dedi.

HER TÜRLÜ TEDAVİ HİZMETLERİ ÜCRETSİZ KARŞILANMALI

TSD Genel Merkezi’nin basın açıklamasını okumadan önce açıklamalarda bulunan CHP PM Üyesi ve TSD Genel Başkan Yardımcısı Av. Turan Hançerli; “Bu kaza sonucunda ciddi yaralanmalar yaşayan ve uzuv kayıpları yaşayan vatandaşlarımız oldu. Yaralanan ve uzuv kaybı yaşayan vatandaşlarımızın protez, ortez ve yapay uzuv dahil olmak üzere her türlü tedavi hizmetinin ücretsiz karşılanması gerekmektedir. Hatta ihtiyaç duyulan yurtdışı tedavileri varsa, bu yurtdışı tedavi giderlerinin de TCDD tarafından karşılanmak zorunda olduğunu buradan ifade etmek isterim. Bu tedavi hizmetlerine ihtiyaç duyan yurttaşlarımızı tespit edeceğiz. Bu konu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda destek isteyen yurttaşlarımız derneğimize başvuru yapmaları halinde, idari ve hukuki işlemler de dâhil olmak üzere her türlü desteği sağlamaya hazırız. Bu kazada yaralanan tüm yurttaşlarımızın en üst seviyede, en nitelikli tedavi hizmeti alma hakları vardır. Ve bunların bedeli TCDD tarafından karşılanmak zorundadır.” dedi.

BU KAZA TOPLUMDA SORU İŞARETLERİ BIRAKMIŞTIR

Konuşmasının ardından TSD Genel Merkezi’nin basın açıklaması metnini okuyan Av. Turan Hançerli; “Osmanlıdan günümüze kadar kullanılan ve neredeyse hiç kazanın meydana gelmediği bir tren hattında,  yenilenme çalışmalarının tamamlanmasından sonra böyle bir kazanın olması nedeniyle bu kaza toplumda soru işaretleri yaratmıştır.” dedi.

Her kazanın büyük bir uyarı niteliğinde olduğunun altının çizildiği basın açıklamasında, özellikle bedensel engelliliğin en önemli nedenleri arasında yaşanan kazaların ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.

Kazanın iyi tahlil edilip, var olan hata ve eksikleri gidermek için çalışmalar yürütülmesinin belirtilirken, yeni kazaların dolayısıyla can kayıplarının, yaralanmaların ve olası engelliliklerin önlenmesi bakımından son derece önemlidir denildi.

TSD Genel Merkezi’nin basın açıklamasının tam metni şöyle;

“Geçtiğimiz Pazar günü, Çorlu yakınlarında meydana gelen tren kazası hepimizin yüreğini yakmıştır. 24 vatandaşımızın yaşamına, 338 vatandaşımızın ise yaralanmasına neden olan kaza geride büyük bir hüzün bırakmıştır.

Çevre köylülerden başlayarak vatandaşlarımızın seferberliği ile yaralılarımızın hızla hastanelere taşınarak daha fazla can kaybının önüne geçilmesi tek tesellimiz olmuştur.

Üç bakanımız tarafından olay anından itibaren incelemeye alınan kaza hakkında idari ve adli soruşturmaların titizlikle yapılması ve açıklık içinde sonuçlarının kamuoyuna paylaşılması büyük önem taşımaktadır.

Osmanlıdan günümüze kadar kullanılan ve neredeyse hiç kazanın meydana gelmediği bir tren hattında, yenilenme çalışmalarının tamamlanmasından sonra böyle bir kazanın olması haliyle toplumda soru işaretleri yaratmıştır.

Biz engelliler açısından her kaza, büyük bir uyarı niteliğindedir. Bizler biliyoruz ki özellikle bedensel engelliliğin en önemli nedenleri arasında kazalar ilk sıralarda yer almaktadır.

İster evde, ister işte, isterse yolda olsun birçok kazanın ardındaki nedenlere baktığımızda ise ilk karşımıza çıkanlar elverişsiz çevre koşulları, ihmal ve tedbirsizliktir. Raylı sistemler dahil karayolu kazalarında bu üç unsurun varlığı hemen kendini göstermektedir.

Bu nedenleri ortadan kaldırmak için her şeyden önce yaşanmış kazaları iyi tahlil edip, var olan hata ve eksikleri gidermek gerekmektedir. İşte bu nedenle, bu kazanın her yönüyle iyi incelenmesi, yeni kazaların dolayısıyla can kayıplarının, yaralanmaların ve olası engelliliklerin önlenmesi bakımından son derece önemlidir.

İnceleme ve soruşturmaların tek amacı bir “günah keçisi” bulmak olmamalıdır. Elbette ihmali, kusuru olanların bulunup adalet önüne çıkarılması önemlidir. Bu yaşamını yitirenlere, yaralılarımıza karşı devletin temel görevidir.

Bununla beraber yeni kazaları önleyecek tedbir ve düzeltmeleri yapmak da kamunun görevi, bizlerin de beklentisidir.

Güven içinde yolculuk yapmak, kazalardan korunmak için hepimize düşen sorumluluklar, görevler olduğu unutulmamalıdır. En küçük ihmalin, büyük kazaların nedeni olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Buradan yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza rahmet, kederli ailelerine sabırlar diliyoruz. Yaralılarımızın bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını, yaşamlarına sağlıklı devam etmelerini umut ediyoruz. Kazada kaybettiğimiz vatandaşlarımızın ve yaralı olarak kurtulan vatandaşlarımızın talepleri durumunda hukuki yardım dahil olmak üzere dernek olarak her türlü desteğe hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bu süreçte kazazedelerin ve yakınlarının yanında olacağımızın sözünü veriyoruz.”

Editör: Haber Merkezi