Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. SadiyePeralEyduran, yurt dışından ve yurt içinden sempozyuma katılan tüm davetlilere teşekkür etti.

Sempozyumda konuşan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma da üniversite olarak böyle önemli bir sempozyum düzenledikleri için büyük bir onur duyduğunu ifade etti. Rektör Alma “Iğdır, yaşayanların ve ziyaretçilerin bildiği üzere coğrafi, kültürel ve ekolojik anlamda pek çok zenginliğe sahip bir ilimizdir. Özellikle Ağrı Dağı’nın pek çok anlatıya, çalışmaya ve turizme konu olması, Iğdır ve Ağrı başta olmak üzere Doğu Anadolu coğrafyasını diğer bölgelerden farklı kılar. I’si 2012 yılının Nisan ayında düzenlenmiş olup toplam katılımcı sayısı 60 kişiyken şu anda düzenlemiş olduğumuz II. Uluslararası Iğdır Sempozyumu’nda yurtiçi ve yurtdışından 81 farklı üniversite ve araştırma kuruluşundan toplamda 428 tebliğ kabul edilmiş olup bunların 150 tanesi sosyal bilimlerden,109 ziraat bilimleri, 34 mühendislik,116 fen bilimlerindendir. Düzenlemiş olduğumuz II. Uluslararası Iğdır Sempozyumu’nda birikimlerini bizlerle paylaşacak olan değerli akademisyenlerimize burada oldukları için çok teşekkür ediyor ve başarılı bir sempozyum sürecinin geçirilmesini temenni ediyorum. Son olarak sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen bütün çalışanlarımıza ve bize destek veren tüm sponsorlarımıza çok teşekkür ederim.” dedi.

Sempozyumda daha sonra söz alan Emekli Öğretmen ve Gazeteci Akay Aktaş da Iğdır’ın eski evleri ve tarihi geçmişi ile ilgili önemli bilgiler verdi. Gazeteci Aktaş Iğdır’da yerleşimin ovada olmasının depremlere davetiye çıkardığını ifade ederek, yerleşimin dağlık alanlarda olması gerektiğini söyledi.

22. Dönem Iğdır Bağımsız Milletvekili Dursun Akdemir, Iğdır Üniversitesi’nin kuruluş tarihini ilk günden bugüne çok yakından takip ettiğini söyledi. Akdemir “Üniversitenin kurulması için 2005 yılında TBMM’ye kanun teklifinde bulundum. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’yı bilimsel çalışmalarıyla yakından takip ediyorum ve rektörümüzün Iğdır için büyük bir şans olduğuna inanıyorum. Bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen başta sayın rektörümüz olmak üzere tüm üniversite çalışanlarına teşekkür ediyor sempozyumun ülkemize bölgemize ve Iğdır’ımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Iğdır Belediye Başkanı Av. Murat Yikit de yaptığı konuşmada, sempozyumun Iğdır’a çok büyük fayda sağlayacağına inandığını belirtti. Av. Yikit “Belediye olarak Iğdır Üniversitesi ve diğer kurumlarımızla her türlü işbirliğine hazırız. İlimizin çok önemli sorunları var bunları çözmek için yoğun bir tempo ile çalışıyoruz. Sempozyuma katkı sunan tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.”

Orman ve Su işleri Müdürü Taner Tazegün’ise konuşmasında, Iğdır’da yapılan ağaçlandırma ve Erezyonla ilgili yapılan mücadeleleri ele aldı. Tazegün, Iğdır’ın Aralık İlçesi’nde rüzgar erozyonuna maruz kalan 13 bin 542 hektarlık alanı ‘Ebucehil’ adı verilen otla kurtaran Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, otu çoğaltmak için çalışma başlattıkların belirtti.

Açılış programının sonunda sponsorlara plaket verildi. Öğleden sonra devam eden sempozyum 10 farklı anfi ve sınıfta devam etti. Yoğun ilgi bulan sempozyum akşam katılımcılar onuruna Baha Düğün Salonu’nda verilen yemek ile ilk gün sona erdi.

Editör: Haber Merkezi