İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğü desteği ile hayata geçirilen "İyi Gelecek Projesi" tanıtım toplantısına,  İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce’de katıldı.

Kadın yoluyla aileye destek verme ve güçlendirme hedefinin yanı sıra, aile içindeki engelli bireyin tedavisine ve eğitimine katkı vermeyi hedefleyen AKDEM tarafından hazırlanan projeyle, özellikle çocukların herhangi bir bağımlılığa bulaşmadan bağımlılığının önüne geçilmesinin hedeflendiği anlatıldı.

Çok sayıda okul müdürü, öğretmenler, STK temsilcileri, mahalle muhtarları, meclis üyeleri ve öğrencilerin de katıldığı tanıtım programında, ilk olarak ilçede belirlenen bir pilot okulda projenin uygulanacağı belirtildi.

HEDEF BAĞIMLILIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK

Programda konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, adaylık döneminde sadece ilçenin değil, günümüzün ortak bir sorunu olan bağımlılıkla mücadeleyi kendilerine şiar edindiklerini söyledi. Yine adaylık döneminde Zeytinburnu’na gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da kendilerine bu konuda fikir verdiğini belirten Arısoy, “Bu projenin temel hedefi özellikle öğrencilerimizi, genç çocuklarımızı herhangi bir bağımlılığa bulaşmadan önce bağımlılığın önüne geçmek. Eğer bir birey herhangi bir bağımlılığa bulaşırsa bir daha ondan kurtulması çok zor ve devlet için büyük bir maliyet gerektiriyor. Şimdi bir okulda pilot uygulama başlatacağız ve çocukta hangi haller görülüyor, bağımlılıkla nasıl bir temas ortaya çıkabiliyor araştıracağız. Biruni Üniversitesi de bize akademik destek verecek. Tüm annelerle birlikte de bağımlılıkla mücadeleyi burada başarmak istiyoruz. Bu proje birçok kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel sektörle, özel eğitim kurumlarının desteği ile inşallah yürüyecek ve ülkemize örnek olacak bir başarıya ulaşacak” dedi, projeye destek veren ilçe milli eğitim müdürüne teşekkür etti.

BÜYÜK PROJEMİZİN İLK ADIMINI ATIYORUZ

Zeytinburnu Kaymakamı Mehmet Makas’ta, bağımlılıkla mücadele yapılan bu projenin devamında daha büyük projelerini hayata geçireceklerini söyledi. Makas, "Sadece bağımlılıkla mücadelede farkındalığı arttıralım, önleyici tedbirleri arttıralım noktasında kalmayıp, bunlara ek olarak bu illete, bu bataklığa düşmüş gencimizi, insanımızı sahiplenelim, tekrar normal hayata dönüşünü sağlayalım hatta o insanın bu yolculuğunda en büyük çileyi çeken ailesine de maddi manevi destek verelim noktasındaydık. Bu proje bu büyük hedefin ilk basamağıdır. Bu evlatlarımızı bağımlılıktan kurtarmak, onları bütün insanlığın bekleneni ve özleneni olarak korumak hepimizin boynunun borcudur" ifadeleriyle, millete hizmet etmek için canla başla çalışan Başkan Arısoy’u tebrik etti.

ZEYTİNBURNU’NU YÖNETENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Programda konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, “Devleti temsil etmek ancak millet hizmet etmekle olur. Zeytinburnu’na hizmet etmek için bu kadar uyumlu çalışan bu ekibi tebrik ediyorum” diyerek, üniversiteden ve siyasi hayattan arkadaşı olan Ömer Arısoy’a çalışmalarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Uyuşturucuyla mücadeleye bir milli dava olarak bakmak gerektiğini söyleyen Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, “Söz konusu olan hem çocuklarımız hem gençlerimiz hem de geleceğimizdir” ifadeleriyle devam etti.

UYUŞTURUCU TERÖR ÖRGÜTLERİNİN FİNANS KAYNAĞIDIR

Uyuşturucunun küresel olarak bir tehdit olmasının yanı sıra, Türkiye'nin de bu konuda talihsiz bir coğrafyada yer aldığını söyleyen İnce konuşmasına şöyle devam etti.

"Doğal uyuşturucu dediğimiz esrar, afyon gibi üretimler Orta Doğu coğrafyası ve daha doğudan geliyor. Bu bölgelerdeki istikrarsızlık ve terör ortamı, uyuşturucunun üretimine hem de üretilen uyuşturucunun Batı'ya sevk edilmesine imkân tanıyor. Uyuşturucu ticareti de PKK gibi terör örgütlerinin finans kaynağıdır. Ülkemizin batısı yani Avrupa ise sentetik uyuşturucu üretiminin merkezi konumundadır. Gelişmiş laboratuvarlarda üretiliyor bunlar. Neredeyse her gün yeni bir çeşidi çıkıyor ve her yeni çeşit sentetik uyuşturucu bir öncekinden daha zararlı, daha bağımlılık yapıcı, daha ölümcül ve daha da ucuz. Bu uyuşturucu da batıdan doğuya sevk ediliyor. Bunun da tüccarı yine aynı terör örgütleri. Doğudan batıya gitmenin de batıdan doğuya gitmenin de en kestirme yolu bizim ülkemiz. Bunların bir kısmı geçip giderken bir kısmı da maalesef ülkemizde kalıyor. İster gitsin, ister kalsın hepsi de teröre finansman sağlıyor. Uyuşturucunun ya kendisi ya parası bizim gençlerimizin ölümüne sebep oluyor”

AVRUPA’DA UYUŞTURUCU YAKALAMASINDA 1. SIRADAYIZ

İçişleri Bakanlığının uyuşturucunun ülkeye girişini engellemek için de operasyonlar yürüttüğünü vurgulayan İnce, uluslararası operasyonlardan örnek verdi, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi verilerine göre Türkiye'nin afyon, eroin, amfetamin, ecstasy yakalamasında Avrupa'da birinci sırada olduğunu anlattı.

İnce, "Eğer konuya ciddi eğilirsek farkındalık oluşturursak anne-babalarla, okul yönetimleriyle bu konuda iletişim halinde olursak kolluk faaliyetlerimizi sıklaştırırsak hemen sonuç alıyoruz. Tüm tarafları işin içine dahil etmek zorundayız. Bu işe bir milli dava olarak bakmak çok önemli. Bu konudaki her etkinlik, küçük bir afiş ya da broşürün çok büyük önemi var. Söz konusu olan hem çocuklarımız hem gençlerimiz hem de geleceğimizdir." dedi.

Tanıtım sonrası AKDEM tarafından düzenlenen panelde uyuşturucu bağımlılığının çeşitleri ve uyuşturucunun insan sağlığına verdiği zararlar anlatıldı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam 

Editör: Haber Merkezi