Son dönemlerde emniyet güçleri ve Cumhuriyet savcılıklarına gelen şikayetlere bakıldığında özellikle ‘Bilişim Suçları’ diye tabir edilen dolandırma yöntemleri her geçen gün artıyor. Dolandırıcılar elde ettikleri telefon numaralarına attıkları ‘Bankamızda işlem yapan ilk 100 kişiye IPHONE’ ya da ‘ilk işlem yapan 100 kişiye tatil veya ev ' gibi mesajlarla vatandaşları ağlarına düşürerek dolandırıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilişim Uzmanı İsa Altun, bu tip mesajların dikkate alınmaması gerektiğini vurgulayarak, bu mesajları alan vatandaşların derhal emniyete başvurması gerektiğini söyledi.

DİKKAT EDİLMELİ

Bilişim suçlarının bir çok farklı alanı olduğunu kaydeden Altun, Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması, bilişim ve banka sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık ve hırsızlık, Sanal ortamda kumar oynatmak ve imkan sağlamak, Verilerin izinsiz kullanımı ve sertifika sahteciliği, Bilişim sistemini kullanarak haberleşmenin engellenmesi, Bilişim sistemi aracılığıyla özel hayata karşı işlenen suçlar, Bilişim sistemlerinde çocukların cinsel istismarını kullanmak, Bilişim sistemini kullanmak suretiyle sanayi ve ekonomiye karşı işlenen suçlar gibi, kanuna aykırı durumların cezasız kalmaması gerektiğini dile getirdi.

SOSYAL MEDYA’YA DİKKAT!

Altun konuşmasında, “Bilişim medya okuryazarı olamayan bireyler hackerlerin tuzağına daha kolay düşüyor. En çok tuzağa düşülen yöntem sosyal medya. Şöyle ki; en çok işlenen suç ‘Kredi kartı sahteciliği ve hırsızlığı’ örneğin sosyal medyada ‘ internet üzerinde işlem yapan 50 kişiye cep telefonu ya da otomobil ya da ev hediyesi vaad edilmişse bu tuzaktır. Çünkü hiçbir banka sosyal medya hesabı üzerinden böyle bir hediye vaad etmez. Hackerler bundan başka sahte e-posta ve sahte banka sitesi oluşturmak suretiyle kullanıcıları tuzağa düşürüyorlar. Bundan başka criptoloker adını verdiğimiz bir yöntemde virüs programları kullanılarak cihazlara virüs gönderiliyor. Cihaza yerleşen virüs banka ve diğer önemli bilgileri şifreleyerek hackerlere veriyor. Hackerler de bu bilgiler karşılığında tehdit ve şantajla dolar ya da euro cinsinden para istiyorlar” dedi.

‘VAAT ÜZERİNDEN TUZAK’

“Hackerlerin en önemli silahı; vaad üzerinden tuzak” sözlerini kullanan Altun, “Sosyal medya hesabını kaptıran kullanıcılar üzerinden ‘ telefonun faturalı ise sana göndereceğim kısa mesaja evet deyip SMS atarsan hediye çeki kazanacaksın’ vaadi üzerinden SMS başına 160 ile 200 TL arasında ücretlendirme alınıyor. Sosyal medya hesabını kaptıran birisi için bu büyük bir rakam. Örneğin:  6662 kısa mesaj servisine çok dikkat etmek gerekli. Kullanıcının hesabını çalan hırsız, kullanıcının arkadaşlarına, "hediye çeki göndereceğim telefonunu verir misin?" diyor ve aldığı telefona mesaj gidiyor. O mesaja EVET yazıp 7979’a yollandığında ise, cevaplayan kişiye 44 TL ücret kesiliyor. Hesabı ele geçiren hırsız, kullanıcıların arkadaşlarıyla sanki kullanıcının kendisiymiş gibi konuşarak, mesaja EVET olarak yanıt vermesini sağlıyor. Bu yanıtı veren kullanıcının faturasına ise hemen 44 TL borç düşüyor.

ŞİKAYET EDİN

Eğer sizde böyle bir durumda karşılaşırsanız, Facebook hesabından Ayarlar git; Güvenlik ve Giriş yaptığın yerler bölümünden dolandırıcının IP adresini alarak savcılığa şikâyette bulunabilirsiniz.

‘BANKACI GİBİ ARIYORLAR’

Altun son olarak, “Bir başka yöntem vatandaşı özel bir bilgisayar yazılımı ile kendi çalıştığı banka ile aynı numaradan arıyor. Banka telefonu ile tek fark numaranın başında (+1) gibi bir kod bulunuyor. Kullanıcı dikkatli davranmazsa tuzağa düşebilir.  Çünkü kendini bankacı olarak tanıtan hacker kullanıcının T.C kimlik numarasını söylüyor. Adres ve limit bilgisi gibi bilgiler vererek güven kazanıp ve kredi kartı ile yurtdışından işlem yapıldığını söylüyor. İşlem sırasında vatandaşa bankadan yüksek miktarlarda online kredi talebi olduğunu söylüyor. Bireye işlemlerin iptali için şifre gönderileceği, kartın bloke olması için bu şifreleri telefona girilmesi gerektiği belirtiliyor. Çok işlem yapıldığı iddia edilerek her işlem için ayrı şifre gönderiliyor. Burada önemli bir detay ortaya çıkıyor. Vatandaşa kesinlikle şifre vs bir bilgi sormuyor. Vatandaşa, cep telefonuna bankadan gelen SMS şifresini tuşlaması söyleniyor. Gelen SMS ise vatandaşın çalıştığı bankanın SMS formatı ile neredeyse aynı olduğu için şüphe çekmiyor. Gönderilen bu şifreler ve tuşlamalar sonucunda da vatandaşın kredi kartından yüksek tutarda para çekip dolandırıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi