Düzenlenen programa İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Zeytinburnu Kaymakamı Mehmet Makas, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İstanbul İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programa konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'da 557 bin ikamet izinli 555 bin geçici koruma kapsamında Suriyeli olmak üzere 1 Milyon 112 bin göçmenin yaşadığını ifade ederek, “50 binden fazlası İstanbul'dan olmak üzere 371 bin Suriyeli gönüllü geri dönüş yaptı" dedi.

ZEYTİNBURNU GÖÇLE KURULMUŞ BİR KENTTİR

Programda konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Zeytinburnu'nun göçle kurulduğunu ifade ederek, "Bizim göçe dair çalışmalarımız 2005 yılında başlamıştır. 2005 yılında Uluslararası Göç Sempozyumunu bütün bir bilim ve akademik dünyasına hediye ettik. Osmanlı İmparatorluğunun yıkılışından bugüne kadar Zeytinburnu'nun sokaklarında bütün bir Türk dünyasından gelen insanları görmek mümkündü. Zeytinburnu bunu bir zenginliğe çevirmiş, yeni bir potada eriterek kendine özgü bir kültürün oluşmasına vesile olmuştur. Biz de Belediye olarak 20 yıldır bu uyum ve yeni kültürün hepimize neşe veren bir hale gelmesi için elimizden gelen gayreti göstermeye devam ediyoruz. Dünya Göçmenler Günü'nün bizim ev sahipliğimizde gerçekleşiyor olmasından da son derece memnunuz" dedi.

'İSTANBUL'DA 1 MİLYON 112 BİN GÖÇMEN YAŞIYOR'

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, insanoğlunun savaştan, terörden, zorbalıktan, inandığı gibi yaşayamadığından veya iklim değişikliği nedeniyle başka diyarlara başka ufuklara göç ettiğini ifade etti. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 258 milyon insanın göçmen olduğunu belirten Yerlikaya, “Bu göçlerden dünyada en çok etkilenen ülke Türkiye'dir. Ülkemiz 3,7 milyon Suriyeli olmak üzere yerinden ve yurdundan edilmiş yaklaşık 5 milyon civarında insana ev sahipliği yapıyor. İstanbul'da 557 bin ikamet izinli 555 bin geçici koruma kapsamında Suriyeli olmak üzere 1 milyon 112 bin göçmen yaşıyor. Suriye'de kalıcı istikrar ve normalleşmenin tesisi için geri dönüşleri terörle mücadele kadar önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

371 BİN GÖNÜLLÜ SURİYELİ GERİ DÖNÜŞ YAPTI

Vali Yerlikaya, Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı harekâtları ile terör unsurlarından arındırılarak gerekli fiziki ve güvenlik şartları sağlanan bölgelere 50 binden fazlası İstanbul'dan olmak üzere 371 bin Suriyeli’nin gönüllü geri dönüş yaptığını belirterek, “Eğitim, sağlık ve güvenlik hizmetlerinin doğru sağlanabilmesi için Göçnet ve Mernis kayıtlarını fiili ikametlerle uyumlu hale getirmek için çalışmaları devam ettiriyoruz. Yabancı göçmenlerle aramızda 8 yıldan beri kardeşlik hukuki ile birliktelikte uyumun artırılması ve güçlendirilmesine çalışıyoruz. Bu kadar göçmeni topraklarında ağırlayan yüce bir devletimiz ve gönlü geniş milletimiz var" ifadelerini kullandı.

Program, konuşmaların ardından Andolusia Trio Müzik grubu, Zeytinburnu Şehit Ömer Cankatar İlkokulu Öğrenci Korosu ve Zeytinburnu AKDEM Göçmen Çocuk Korosu grubu öğrencileri kendi dillerinde söylediği şarkılarla devam etti. Seslendirdikleri şarkıların ardından Zeytinburnu AKDEM Göçmen Çocuk Korosu grubu öğrencileri sahneden inerek İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'ya çiçek takdim etti.

ŞARKILAR SÖYLEDİLER

Programda, Andolusia Trio Müzik Grubu, Milli Eğitim Çocuk Korosu,  AKDEM Göçme Çocuk korosu sahne alarak, geleneksel şarkılarını söyledi. İran, Azerbaycan, Uygur ve Suriyeli çocuklar da kendi dillerinde şarkılar söyledi. Suriyeli gencin "Bize çocukluğumuzu verin" adlı parçayı söylediği sırada sahnede duygu dolu anlar yaşadı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi