İstanbul’un  en büyük arazilerinden biri olan Küçükçekmece’deki Marmara Üniversitesi arazisinin Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’ne ( TOKİ) devri tartışmaları da beraberinde getirdi. Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’in 2014 yerel seçimlerinde halka vaad ettiği şehir parkının bulunduğu arazide; TOKİ ve Emlak Konut GYO 1 milyon metrekare alanda özlenen mahalle ortamının hayat bulacağı iddiasıyla proje açıkladı.  Söz konusu alanda şehir parkı da olması için Küçükçekmece Belediyesi yetkilileri kendi mecralarında çalışmalarına devam ederken vatandaşlarda tepkilerini dile getirmeye başladı. Küçükçekmece’deki sivil toplum kuruluşları ve ana muhalefet partisi CHP’nin oluşturduğu ‘Küçükçekmece Çevre Dayanışması’ ilk eylemini gerçekleştirdi.  Çevre Dayanışması Halkalı 15 Temmuz Şeref Meydanı’ndan başlayarak  İstasyon mahallesindeki 808 ve  853 Ada numaralı araziye basın açıklaması yapmak ve fidan dikmek amacıyla yürüyüş yaptı.  Dayanışma grubunu arazide karşılayan çevik kuvvet ekipleri basın açıklamasına izin verirken fidan dikilmemesini istediler.  Küçükçekmece Çevre Dayanışması’nadestek veren CHP İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker, Zeynel Emre  Küçükçekmece CHP İlçe Başkanı Haydar Koparan emniyet yetkilileriyle yaptıkları görüşmenin ardından fidan dikilmemesi kararı alarak basın açıklamasını gerçekleştirdiler. Basın açıklamasını çevre dayanışması adına CHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Haydar Koparan yaptı.

İhale hukuksuz!

Marmara Üniversitesi’ne ‘’Üniversite Kampüs Alanı’’ yapılmak üzere yaklaşık 30 yıldır tahsisli bulunan,imarplanları,uygulama planları yapılmış alanın, ilçedeki  kamu mülkiyetindeki tek boş alan olduğuna dikkat çeken Koparan “  Söz konusu alanın,bölgedeki vatandaşlar tarafından Küçükçekmece ve İstanbul için önemli bir eğitim alanı olarak kullanılması,yani ‘’Marmara Üniversitesi Kampüs ve Eğitim Alanı ‘’olarak amacına uygun kullanılması beklenirken,parsellerin yeniden planlanarak yoğun yapılaşmaya ve imara açıldığı,ayrıca TOKİ ve Emlak Konut tarafından,Hasılat Paylaşımı modeli ile hukuksuz olarak ihaleye çıkarıldığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Problemleri artıracak

Planlama alanındaki parseller toplamı 983.225 m2’lik yaklaşık 100 hektar büyüklüğünde önemli ve büyük bir alanı kapsamaktadır. Böyle bir alanı kentin bütününe yönelik kentsel yaşam standardını arttırmak amacıyla kullanmak gerekir.  Kentsel gelişim ve nüfus dinamiklerini,yerel şartları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, bölgemizin ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla,kamunun kullanımına imkan verilmesi ve aynı doğrultuda planlanması gerekir.  Yapı ve nüfus yoğunluğunu artıran,Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kendi hazırladığı ve yasal olarak uygulamaya koyduğu plan ve yönetmeliklerine ve planlama ilkelerine aykırıdır. Planlama alanında üniversite alanına karşılık, eşdeğerlik ilkesine uymamakta bölgesel bir bakış açısı ortaya koyamamaktadır.  Kentin  dönüşümünü gerçekleştirmeye yönelik stratejiler ortaya koymayan, yaşam kalitesini arttırmayan bir karar alınmıştır. Bölgesel Ulaşım Akslarını ve ulaşım standartlarını zorlayarak , ulaşımın yükünü daha  daha fazlalaştırarak , Küçükçekmece de problemli olan ulaşımı daha zor,içinden çıkılmaz ve kalite standartları düşük bir noktaya getirilmek istenmektedir.  Zaten varolan trafik problemini dahada arttıracak bir plan kararı olduğu görülmektedir.” denildi

Deprem gerçeği göz ardı ediliyor!

 Ülkeyi yönetenlerin, Çevre ve ŞehircilikBakanının , İ.B.B Başkanı  Kadir Topbaş’ın  ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Sayın Temel Karadeniz’in , her ortamda ve konuşmada sürekli olarak gündeme getirdiği , deprem gerçeği ortada ve gündemde iken yapılan bu imar planı tadilatı çalışmasının ve ihale sürecini anlamanın mümkün olmadığının altının çizildiği basın bildirisi şöyle sona erdi.  “Askıda olan imar planı tadilatlarının incelenmesi sonucu görüleceği gibi yapılan planlama tamamen rant amaçlı olup , ilçemiz Küçükçekmece ve İstanbul için yeni bir sorun alanı yaratacak ve bölgemizi  , Küçükçekmecemiz’i ve İstanbul’u yaşanmaz hale getirecektir.Planlama bölgesinin Küçükçekmece gölüne yakınlığı,zemin yapısı mevcut Kanarya Mezarlık Alanı ve yerleşim bölgeleri,endemik bitki yapısı ve ekolojik durumu da dikkate alındığında; ayrıca Küçükçekmece İlçesinin Depremsel Yapısı, mevcut yapıların depreme karşı dayanıksızlığı ve ilçe bazında depreme karşı alınacak önlemler bilimsel olarak dikkate alındığında, askıda olan bu imar  planlarının iptal edilerek , bölgenin, Küçükçekmece’nin ve İstanbul’un ihtiyaçlarına , önceliklerine yönelik, halkın ve kamunun yararına plan kararlarının üretilmesi gerekmektedir. İlçemizde son kalan yeşil alanı ranta kurban etmeyecek, mücadelemizi sürdüreceğiz” sözleriyle sona erdi.

BELEDİYE BAŞKANI KARADENİZ'DE PARKTAN YANA

               Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz 2014 yerel seçimleri projelerini açıklarken söz konusu arazi hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle müjdelemişti:   

“BİN DÖNÜMLÜK ARAZİ ÜZERİNE ‘ŞEHİR PARKI’ AMAÇLIYORUZ”
Küçükçekmece Şehir Parkı’nın en iddialı projelerinden bir tanesi olduğunun altını çizmiş, Marmara Üniversitesi’ne tahsis edilen alanının üniversite tarafından kullanılmayacağını söylemişti. Karadeniz, bu yüzden de belediye olarak bu alana talip olacaklarını ifade etmişti. Projeyi heyecanlı bir şekilde açıklayan  Karadeniz, “İnşallah bu alanı alacağız. Belediyeye geçtiği taktirde bin dönümlük arazi üzerine şehir parkı kurmayı amaçlıyoruz. Proje içerisinde çok amaçlı spor tesisleri, yürüyüş yolları, yapay göletler, engelsiz hayat merkezi, dinlenme alanları ve sosyal donatılarla bölgemiz, İstanbul için örnek bir park alanı getirmeyi istiyoruz” şeklinde konuşmuştu.

Editör: Haber Merkezi