CHP Fatih Belediye Meclis Üyesi Mimar Coşkun Yeşilyurt, deniz doldurularak inşa edilecek projenin Tarihi Yarımada’nın imar bütünlüğüne hançer gibi saplanacağını ifade ederek, “Bölgeyle ilgili sürmekte olan bir dava varken yeni ve daha büyük bir projeyi doğruymuş gibi öne sürmek sadece kurnazlık olarak değerlendirilebilir diye konuştu.

CHP’nin Kumkapı’da içinde 20 bin metrekarelik marina projesinin de bulunduğu 1/1000’lik ve 5000’lik planların tamamına itiraz etmesi üzerine İBB bu projeden vazgeçti veburaya Marina değil de 90 bin metrekarelik Tekne Park yapacağını duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da onayını alan proje ile ilgili görüşlerini aldığımız CHP Fatih Meclis Üyesi Mimar Coşkun Yeşilyurt, planlarla ilgili açılan bir dava sürerken İBB’nin bölgenin plan bütünlüğünü bozacak daha büyük ölçekli bir projeyi öne sürmesini kurnazlık olarak değerlendirdi.

‘Marina, Tekne Park demektir’

Yeşilyurt açıklamalarına devamla, “Kumkapı Balıkçı Barınağı yerine marina yapılması fikri 1/5000’lik planlarda vardı ve İBB’nin yaptırdığı bu planlar oybirliğiyle bir torba yasa gibi düşünülerek CHP’ninde oylarıyla İBB meclisinden geçmiştir ki bu karar kanımca doğrudur.Partimizin 2013 yılında imar planlarının bütününe dava açmasıyla birlikte bu dava başlıklarından birkaç adedi idari mahkemeler tarafından her nedense olumlu karşılanmıştır. Bunlardan biriside Kumkapı Marinası idi. Kumkapı Marinası’nın adı Kumkapı Tekne Parkı olarak değiştirilerek güya farklı bir şey yapılıyormuş gibi algı yaratılmaktadır oysa ‘marina’ kelimesinin dilimizdeki karşılığı ‘tekne parkıdır’ dedi.



‘Deniz doldurulup alan büyütülecek’


Tekne Parkı’nında içinde olduğu yaklaşık 90 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilmesi düşünülen projede, ayrıca  büyük bir cami, lokanta ve sosyal tesislerin yapılacağı açıklamalarıyla ilgili de görüşlerini belirten Yeşilyurt,“Tekne parkı arazisinde küçük bir cami vardı ve bu cami proje kapsamında yıkıldı.Ancak yerine yapılacak cami için ‘ihtiyaca cevap verecek büyüklükte’ ibaresi kullanılmış. Bu ihtiyacın ne kadar olduğu konusunda bir bilgi yok. Bu camiyle birlikte bu alana yapılacak olan lokanta ve benzeri fonksiyonlar için bu alanın yeterli olması mümkün değildir. Bu bahanelerle deniz doldurularak alan büyütülmek istenmektedir. 20 bin metre kare olarak planlanan alan bu şekilde 90 bin metrekareye ulaşmaktadır. Bu da imar planlarının ruhuna ve temel kriterlerine aykırı bir durumdur. Çünkü bu projeyle artacak olan araç ve taşıma yoğunluğu dikkate alınmamıştır. Bu da planlama kriterlere tamamen aykırıdır” diye konuştu.

‘Bir dava sürerken ikincisi açılamıyor’

Önceki planlara itiraz edildiği için planlara aykırı şekilde yapılmak istenen yeni projeye de itiraz edemediklerini itiraz ettikleri takdirde önceki planları savunmak durumunda bırakılacaklarını belirten Yeşilyurt, “Bir dava sürerken ikinci bir dava maalesef açamıyoruz. Bu durum elimizi kolumuzu bağlıyor ve hukuken kamunun hakkını arayamamaktayız. Kumkapı Tekne Parkı tam beş katı büyütülmektedir. Bunun sonucunda oluşacak insan ve trafik yoğunluğu Tarihi Yarımada’nın imar planlarının ruhuna aykırıdır. 20 bin metrekarelik Marina’ya itirazı kabul eden mahkeme bu duruma ses çıkarmamaktadır. Kumkapı eğlence mekanlarına alternatif yeni mekanların denize nazır önü açılacaktır. İçkili ruhsat alanları sınırlandırıldı, kırmızı alanın sınırları arttırıldı. Denizin doldurulmasıyla Marmara denizinin biraz daha kaybedilmesine neden oldu” şeklinde konuştu.

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi