4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19’uncu maddesine göre açık ihale usulü ile 174 kalem inşaat işi, 227 kalem mekanik işi ve 215 kalem elektrik işi olmak üzere toplamda 616 işin yapılması için ihale açan Bakırköy Belediyesi’nin, 2015 ve 2016 yılında tartışmalara neden olan bakım onarım işleri ihalelerini akıllara getirdi.

YENİ BİNA YAPMAK, BAKIM VE ONARIM YAPMAKTAN DAHA HESAPLI

Bilindiği gibi Bakırköy Belediyesi 2015 Ağustos ayında mevcut hizmet binalarının bakım ve onarım işi için KDV hariç 47.101.183,36 TL’ye, 2016 Aralık ayında ise yeni hizmet binaları yapım işi için 32.750.000,00 TL'lik ihale bedeli ödemişti.

Yeni hizmet binaları yapım işinin, var olan binalarının bakım ve onarımını yapmaktan daha ucuza mal olması tepkilere neden olmuş, her iki ihaleyi alanın da Binali Yıldırım'ın yeğenlerine ait Atlas İnşaat olması gündeme bomba gibi düşmüştü.

Mevcut binaların bakım onarım ihalesi yapıldığı halde ana hizmet binasının dış cephesinin boyanmamış olması, ana hizmet binası arkasındaki tarihi ek binasının içler acısı durumu ise kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

YENİDEN BAKIM ONARIM İHALESİ

Aradan geçen dört yılın ardından EKAP’ta yer alan ihale dokümanı içinde bulunan idari şartnameyi inceleme altına aldığımızda ise, belediyeye ait tüm hizmet birimlerinde bakım onarım işi yapılacağı bilgisine ulaştık.

2015’te KDV hariç 47.101.183,36 TL, 2016’da ise 32.750.000,00 TL’lik ihale açan Bakırköy Belediyesi’nin yapacağı yeni ihale ile çok yüksek bir maliyeti gözden çıkardığı görülüyor.

PROJESİZ İHALE

İhale mevzuatında hesaplanıp ölçülebilen işler için ‘uygulama projesi’, bakım onarım işleri için ise ‘kesin proje’ olmadan ihaleye çıkılamayacağının düzenlenmiş olmasına karşılık, resmi ihale sitesinde ise projenin olmaması dikkat çeketi. Dokümanlar arasında klozet kapakları, stadyum koltuğu ve tripod turnike çizimleri olması ise şaşkınlık yarattı. 616 kalem iş için açılan ihale, belediyenin hemen hemen tüm birimlerinde bakım onarım yapacağını düşündürdü.

MUHTELİF MAHALLER NERELER?

23 Eylül 2019 tarihinde Osmaniye Mahallesi’nde bulunan Fen İşleri Müdürlüğü’nde yapılacak 2019/406077 kayıt nolu açık ihaleye ilişkin dokümanlara (mahal listesi) göre belediyenin 37 biriminde bakım onarım yapılacak. 37 birimden başka "Muhtelif Mahaller" açıklamalı mahal belirtildiğini ama buraların nereler olduğunun ise açıklanmadığı görülüyor. Yani resmi internet sitesindeki bilgiye göre ihaleye teklif vermeye niyetli olanlar, nerede iş yapacağını bilmediği bir ihaleye girecek.

KERİMOĞLU YENİ DÖNEMDE YAPILACAKLARI ANLATMIŞTI

Eylül ayı belediye meclis toplantısına katılarak yeni döneme ilişkin yapılacaklar konusunda bilgi veren Başkan Bülent Kerimoğlu’nun, hizmet binalarının bakım ve onarım işiyle ilgili tek kelime etmediği dikkat çekmişti.

Bakırköy Belediyesi hizmet birimlerinin dağınık olduğu gerekçesiyle yeni hizmet binasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Başkan Kerimoğlu, Osmaniye Mahallesi’nde Kasım 2016’da temelleri atılan ve 12 ayda biteceği sözü verildiği halde kaba inşaat halinde duran yeni hizmet binasının tamamlanması için ise, Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Kaymakamlıkla görüştüğünü ifade etmişti.

ÖNCE HİZMET BİNASI, SONRA NİKAH SALONU, ŞİMDİ HÜKÜMET BİNASI

Kaba inşaat halinde duran ve Atlas İnşaat tarafından yapılan Bakırköy Hizmet Binası’nın bir kısmı önce ‘nikâh salonu’ yapılacak denilerek ihaleye çıkmıştı, şimdilerde ise emniyet ve kaymakamlığa verilebilir diye söylendi.

Bu durumda dağınık olduğu söylenen belediye hizmet birimlerinin, aynı şekilde ve aynı yerlerde kalacağı akıllara gelirken, yeni hizmet binasının ne amaçla yapılıp, neye hizmet edeceğinin belli olmayışı tepkiye neden oldu.

PREFABRİK BELEDİYECİLİK

Ayrıca bilindiği gibi Bakırköy Belediyesi Temizlik İşleri, Park Bahçeler, Zabıta Birimleri ilçenin muhtelif yerlerinde prefabrik yapılarda hizmetini sürdürüyor. Söz konusu yeni ihale ile 600 metrekarelik yeni bir prefabrik bina yapılması öngörülüyor. Yeni prefabrik binanın neye hizmet edeceği de akıllarda soru işareti bıraktı.

HER TARAFTA KAZI VAR

İhale dokümanları arasında yer alan ‘Mahal’ listesine baktığımızda ise ana hizmet binası ve arkasında bulunan ek bina da dâhil olmak üzere tüm mahallerde hem elle hem de makine ile her derinlikte ve her genişlikte yumuşak ve sert toprak kazısı (derin kazı) yapılacağı öngörülüyor. Özellikle ana hizmet binası ve arkasındaki ek bina ile ilgili ne tür kazı yapılacağı kafaları karıştırdı.  

BAKIM ONARIM İHALESİNDE ARAÇ KİRALAMA

İhale iş kalemleri arasında 3 adet binek aracın yakıt, kasko ve bakım giderleri dahil olmak üzere kiralanması da dikkat çekti. Ayrıca araç kiralaması yapan Bakırköy Belediyesi’nin, bakım onarım ihalesi içine dahil ettiği söz konusu bu araçları ne amaçla kiralayacağı ise ayrı bir merak konusu oldu.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi